Ansökan öppen till iCapital 2018

2018-03-13

EU-kommissionen delar årligen ut pris till årets ”Europeiska Innovationshuvudstad”. Staden får förutom titeln även en prissumma på 1 miljon euro. De städer som placeras på platserna 2-5 på listan tilldelas också en mindre prissumma på 100 000 euro vardera. Sista ansökningsdagen är 21 juni 2018 och vinnarna presenteras i november 2018.

20180312ICAPITAL

European Capital of Innovation är ett årligt pris som tilldelas städer som kan visa på innovativa och inkluderande projekt i staden. Sista ansökningsdag är 21 juni 2018.

Kriterierna för att ansöka är att staden är belägen inom EU eller i ett land kopplat till Horizon2020-programmet. Ett krav är dock att staden ska ha över 100 000 invånare, en regel som skapar vissa begränsningar för ansökningar från Västerbotten och Norrbotten. Städer belägna i Norra Sverige har dock framgångsrikt arbetat inom områdena ”Smart Cities” och ”Green Cities”. Umeå har exempelvis tilldelats utmärkelsen ”Smart City” av EU-kommissionen år 2016, och har ansökt om ”Green City”.

Priset delas ut till de städer som genom innovativa lösningar bidragit till att skapa välfungerande ekosystem för invånarnas välmående i staden. Inom detta inkluderas aktioner för att engagera invånare i beslutsfattande för staden samt lösningar som utnyttjar forskning och innovation för att skapa en hållbar stad. Priset möjliggör för städer att visa upp deras egna unika innovativa lösningar för att inkludera invånare samt bidra till ett hållbart och lukrativt företagsklimat.

De innovativa lösningsprojekten som städer kan tävla med kan både vara avklarade samt pågående upplägg, en regel är dock att projektet måste ha påbörjats tidigast år 2017.  

För att en stad ska kunna vara med och tävla om att bli årets Europeiska Innovationshuvudstad måste en ansökan göras via internet, läs mer om hur ansökan genomförs här:

Läs mer om priset här: 

Nyheter

 • Ny plattform för forskningsdata

  2018-12-05

  EU har lanserat en ny plattform, European Open Sience Cloud, där data från forskningsverksamhet ska kunna tillgängliggöras för andra forskare.

 • Snabbare utbyggnad av 5G

  2018-11-21

  Den 14 november röstade Europaparlamentet för ett förslag som ska skynda på utvecklingen av Europas 5G-nät. 5G är nästa generation telekommunikationssystem som kopplar trådbunden och trådlös kommunikation och ger extremt hög bandbredd till användare och anslutna objekt som mobiltelefoni och datorer men även hushållsapparater, sensorer och bilar.

 • Umeå finalist i iCapital

  2018-10-24

  Umeå har passerat nästa steg i utnämningen till European Capital of Innovation Awards och står nu som en av sex finalister till utmärkelsen och prissumman på 1 miljon Euro.

 • Region Västerbotten presenterade innovationsloop i Bryssel

  2018-10-24

  Region Västerbotten visade upp sitt koncept för öppen social innovation, innovationsloopen, vid ett seminarium vid European Week of Regions and Cities i Bryssel den 11 oktober. Under seminariet, som arrangerades i samarbete med det europeiska Interregprojektet Osiris, lyftes vikten av medborgardriven utveckling och internationella samarbeten i regional utveckling för att lösa samhällsutmaningar.

 • LTU får miljonorder tack vare EU-projekt inom innovation

  2018-09-12

  Tack vare LTU Business AB:s projektarbete med European institute of Innovation and Technology (EIT), som är ett av EU:s stora innovationsnätverk, har LTU tagit emot en beställning värd 8,6 miljoner kronor om att ta fram go-to marketstrategier för nya innovationer till industrikoncerner inom EU:s projekt EIT Raw Materials. LTU blev utvalda tack vare deras framgångsrika arbete med att utveckla en internationell specialkompetens inom innovation.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS