Nytt arbetsprogram för Horisont 2020 presenterade

2017-11-01

Den 27 oktober publicerade EU-kommissionen arbetsprogrammet för EU:s ramprogram för forskning och innovation, Horisont 2020 med samtliga utlysningar för 2018–2019. Programmet inkluderar finansieringsmöjligheterna för projekt inom forskning och innovation och de första ansökningsomgångarna öppnar redan den 31 oktober 2017.

Arbetsprogrammet för Horisont 2020, EU:s ramprogram för forskning och innovation fokuserar på att de två nästkommande åren, stödja projekt som är utvalda för att förstärka de 10 prioriteringarna som EU-kommissionen lade fram inför sin arbetsperiod, även kallad Junckerplanen.

"Europa är världsledande när det gäller vetenskap och teknik och vi kommer att spela en avgörande roll när det gäller att driva på innovationen. EU-kommissionen gör en samlad insats för att ge de många innovatörerna i Europa en språngbräda för att bli världsledande företag. Denna insats omfattar det europeiska innovationsrådet, som inleder sin verksamhet i dag, sade Carlos Moedas", EU:s forskningskommissionär i samband med lanseringen.

Vad går finansieringen till under 2018-2020?

Arbetsprogrammet för Horisont 2020 har prioriterat kapital där 1 miljard är för cirkulär ekonomi och 1 miljard för säkerhetsunionen, digitalisering och förvandling av europeiska tjänstesektorn och industrin har tillgång till 1,7 miljoner euro medan migration har en budget i arbetsprogrammet på 200 miljoner euro. Största budgeten utgår till det EU-kommissionen valt att kalla en miljövänligare framtid med 3,3 miljarder euro.

Dessutom kommer Horisont 2020 att jobba för att sprida spetskompetens och för att hitta spetskompetens som idag saknas inom, men också utanför Europa. Denna programpost har 460 miljoner euro budgeterat. Ökat internationellt samarbete via 30 flaggskeppsinitiativ med hjälp av 1 miljard euro är också prioriterat.

Läs mer om arbetsprogrammet här.

Läs EU-kommissionens pressmeddelande här.

/Sofia Baumgartner

Nyheter

 • Ny plattform för forskningsdata

  2018-12-05

  EU har lanserat en ny plattform, European Open Sience Cloud, där data från forskningsverksamhet ska kunna tillgängliggöras för andra forskare.

 • Snabbare utbyggnad av 5G

  2018-11-21

  Den 14 november röstade Europaparlamentet för ett förslag som ska skynda på utvecklingen av Europas 5G-nät. 5G är nästa generation telekommunikationssystem som kopplar trådbunden och trådlös kommunikation och ger extremt hög bandbredd till användare och anslutna objekt som mobiltelefoni och datorer men även hushållsapparater, sensorer och bilar.

 • Region Västerbotten presenterade innovationsloop i Bryssel

  2018-10-24

  Region Västerbotten visade upp sitt koncept för öppen social innovation, innovationsloopen, vid ett seminarium vid European Week of Regions and Cities i Bryssel den 11 oktober. Under seminariet, som arrangerades i samarbete med det europeiska Interregprojektet Osiris, lyftes vikten av medborgardriven utveckling och internationella samarbeten i regional utveckling för att lösa samhällsutmaningar.

 • Umeå finalist i iCapital

  2018-10-24

  Umeå har passerat nästa steg i utnämningen till European Capital of Innovation Awards och står nu som en av sex finalister till utmärkelsen och prissumman på 1 miljon Euro.

 • LTU får miljonorder tack vare EU-projekt inom innovation

  2018-09-12

  Tack vare LTU Business AB:s projektarbete med European institute of Innovation and Technology (EIT), som är ett av EU:s stora innovationsnätverk, har LTU tagit emot en beställning värd 8,6 miljoner kronor om att ta fram go-to marketstrategier för nya innovationer till industrikoncerner inom EU:s projekt EIT Raw Materials. LTU blev utvalda tack vare deras framgångsrika arbete med att utveckla en internationell specialkompetens inom innovation.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS