Hållbar utveckling av Arktis till förmån för hela Europa!

Syfte

The Regional Partnership of Northern European Arctic bjuder in till en konferens den 9 oktober 2018 om hållbar utveckling i den arktiska regionen följd av en mottagning med en prisceremoni där nätverket Arctic Cooperation kommer att annonsera en vinnare av det bästa arktiska samarbetsprojektet! Registrering öppnar den 9 juli.

Det regionala europeiska arktiska samarbetet - där Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) med norra Sverige, Finland och Norge ingår, respektive Highlands and Islands of Scotland samt Arctic Consensus med norra Danmark - bjuder härmed in till en workshop med tema hållbar utveckling av den arktiska regionen till förmån för hela Europa. En konferens där Scotland Europa och den skotska regeringens EU-kontor på Scotland House är värdar.

Konferensen går av staplen den 9 oktober 14.30 – 16.00 på Scotland House, Rond-Point Schuman 6, i Bryssel.

Det europeiska arktis befinner sig i den globala periferin men är samtidigt del av ett område som präglas av rivalitet vilket innebär en utvecklingsprocess som möjliggör inverkan och fördelar för hela Europa. Området är känsligt med dess utspridda samhällen samtidigt som det är i framkant vad gäller klimatanpassning och framtagandet av innovativa lösningar till gemensamma europeiska klimatutmaningar. Regionerna i det europeiska arktis ingår i centrumet av nya geopolitiska landskap där spänningar finns i och med förekomsten av närliggande globalt efterfrågade resurser och nya globala handelsrutter som möter kolliderande intressen.

Berör

Eftersom det finns olika ”arktis” – europeiska arktis med sin norra geografiska position som sammankopplar Centraleuropa till den nord-södra Arktiska Oceanen samt till norra Asien respektive öst-västra Amerika – vill öka EU sitt engagemang i det hållbara utvecklingsarbetet. Vägen framåt är ett mer anpassat stöd och ett strategiskt gränsöverskridande samarbete. Forskning och innovation spelar en viktig roll i arbetet för en mer integrerad utveckling.

Konferensen den 9 oktober kommer därför att presentera relevanta riktlinjer för hur det europeiska arktis bör förhålla sig till påfrestningar från omgivningen under tiden som kapaciteten att utvecklas hos de europeiska arktiska regionerna och hela EU främjas. Diskussionerna kommer att öppna upp för debatt med ledande forskningsrepresentanter, beslutsfattare och utövare från själva regionen och EU tillsammans med Nordiska ministerrådets forskningsinstitut Nordregio.

Datum

den 9 oktober 2018

Plats

Scotland House – Rond-Point Schuman 6 i Bryssel

Övrigt

Registrering sker via European Week of Regions på denna länk: Anmälan

Läs mer om eventet här

Läs mer på European Weeks of Regions and Cities (EWRC) hemsida

Kontakt

Direktör på North Sweden:

mikael.janson@northsweden.eu

Telefon (Belgien): +32 (0)2 282 18 22
Mobil (Belgien): +32 (0)485 14 69 66
Mobil (Sverige): +46 (0)70 523 57 01

Anmälan