Årets 5i12-manifestation på Europaparlamentet

2012-12-05

Årets 5i12-manifestation mot rasism och främlingsfientlighet hölls den 5 december på Europaparlamentet. Parlamentarikern Cecilia Wikström (fp) och medlem i ALDE (Alliance of Liberals and Democrats in Europe) ledde det viktiga arbetet i samarbete med de övriga nitton svenska EU-parlamentarikerna i årets evenemang.

 

I samband med de främlingsfientliga tendenserna som återfinns både i Sverige och i Europa, uppmanar politiken till att ta ställning mot dessa tendenser i samhället. Ledamöter både i riksdagen och på andra orter i Sverige manifesterar den 5 december mot rasism och främlingsfientlighet.  På Europaparlamentet bjöd Cecilia Wikström och de övriga svenska parlamentarikerna in allmänheten till 5i12-manifestationen den 5 december, klockan 11.55, på Altiero Spinelli i Bryssel.

 

Cecilia Wikström (fp) öppnar manifestationen genom att tala om vikten av demokrati och mänskliga rättigheter i ett Europa som präglas av ett uppsving av främlingsfientlighet, som inte minst har uppmärksammats i Grekland, Ungern och av de främlingsfientliga partierna på Europaparlamentet.  Dagens andra talare, Hans Goine, 5i12-rörelsens representant från Härnösand, vädjade till åhörarna att stå upp för mänskliga rättigheter och arbeta mot ett Europa utan diskriminering och våld. Tillställningen samlade även andra talare som uppmärksammade muslimers och romernas situation i Europa.

 

Evenemanget tilldrog sig parlamentariker och tjänstemän från Europaparlamentet och andra åhörare som fanns på plats för att lyssna till talarna och den svenska kören som sjöng de väl valda orden om "hopp på jorden".

 

IMG_0508 kopia

 

Klicka här för programmet

 

/Eleanor Cooper


Nyheter på området

 • Arctic Shorts: kortfilmskväll

  2018-12-05

  Under kortfilmsfilmkvällen Arctic Shorts i Bryssel, den 27 november visades nio kortfilmer från arktiska regioner som är partners i International Polar Foundation.

 • Ny ansökningsomgång till EU-parlamentets Karlspris som riktar sig till ungdomar

  2018-10-31

  Nu startar en ny ansökningsomgång till Karlspriset, där ungdomar tävlar om att ingå i EU- projekt. EU-parlamentets syfte med Karlspriset är att främja den europeiska identiteten och samhörigheten bland EU:s unga medborgare. Projekt tidigare år har fokuserat på ungdomsutbyten, evenemang för EU:s befolkning samt internetbaserade projekt. Varje år nomineras 28 projekt, ett från varje EU-medlemsland, där representanter från varje projekt får en unik inbjudan till stiftelsen för det nationella Karlspriset i Aachen. Sista ansökningsdag är den 28 januari 2019.

 • Verktyget SELFIE ska öka digitalt lärande i skolor runt om i Europa

  2018-10-31

  EU-kommissionen presenterade den 25 oktober ett nytt verktyg som ska hjälpa skolor i både EU samt Ryssland, Georgien och Serbien att utvärdera hur man använder digital teknik i undervisningen. Verktyget SELFIE, som står för ”Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies”, kan användas på frivillig grund av 76,7 miljoner elever, studenter och lärare i 250 000 skolor inom EU.

 • 30 miljoner euro avsätts för att investera i och utveckla Europeiska Universitet

  2018-10-30

  EU-kommissionen publicerade den 24 oktober sina utlysningar för 2019 inom utbildningsprogrammet Erasmus+. Av den totala Erasmusårsbudgeten för 2019, på 3 miljarder euro, avsätts 30 miljoner euro för att investera i Europeiska Universitet och utveckla europeiska utbildningsområden innan 2025. Detta efter initiativ från det informella EU-toppmötet i Göteborg i november 2017.

 • Finalkonferens av ”Scirocco”

  2018-10-29

  Den 24 oktober hölls konferensen ”Scirocco – scaling integrated care in context”, ett utvärderingsverktyg för regioner att bedöma arbetet med ett integrerat vårdsystem.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS