Årets 5i12-manifestation på Europaparlamentet

2012-12-05

Årets 5i12-manifestation mot rasism och främlingsfientlighet hölls den 5 december på Europaparlamentet. Parlamentarikern Cecilia Wikström (fp) och medlem i ALDE (Alliance of Liberals and Democrats in Europe) ledde det viktiga arbetet i samarbete med de övriga nitton svenska EU-parlamentarikerna i årets evenemang.

 

I samband med de främlingsfientliga tendenserna som återfinns både i Sverige och i Europa, uppmanar politiken till att ta ställning mot dessa tendenser i samhället. Ledamöter både i riksdagen och på andra orter i Sverige manifesterar den 5 december mot rasism och främlingsfientlighet.  På Europaparlamentet bjöd Cecilia Wikström och de övriga svenska parlamentarikerna in allmänheten till 5i12-manifestationen den 5 december, klockan 11.55, på Altiero Spinelli i Bryssel.

 

Cecilia Wikström (fp) öppnar manifestationen genom att tala om vikten av demokrati och mänskliga rättigheter i ett Europa som präglas av ett uppsving av främlingsfientlighet, som inte minst har uppmärksammats i Grekland, Ungern och av de främlingsfientliga partierna på Europaparlamentet.  Dagens andra talare, Hans Goine, 5i12-rörelsens representant från Härnösand, vädjade till åhörarna att stå upp för mänskliga rättigheter och arbeta mot ett Europa utan diskriminering och våld. Tillställningen samlade även andra talare som uppmärksammade muslimers och romernas situation i Europa.

 

Evenemanget tilldrog sig parlamentariker och tjänstemän från Europaparlamentet och andra åhörare som fanns på plats för att lyssna till talarna och den svenska kören som sjöng de väl valda orden om "hopp på jorden".

 

IMG_0508 kopia

 

Klicka här för programmet

 

/Eleanor Cooper


Nyheter på området

 • Utlysning Svenska institutet: finansiering av samverkansprojekt i Östersjöregionen

  2018-09-25

  Med stödformen tredjelandssamverkan riktar sig Svenska Institutet till svenska organisationer som har för avsikt att inkludera aktörer från länder i EU:s Östliga partnerskap och Ryssland i pågående EU-projekt eller flaggskepp inom EU:s strategiför Östersjöregionen.Svenska institutet vill främja nätverkande och stärka relationen mellan länderna i Östersjöregionen. Denna utlysningen är öppen till den 18 oktober.

 • EU-parlamentet vill förenkla pensionssparande över landsgränser inom EU

  2018-09-24

  Den 3 september röstade Europaparlamentets utskott för ekonomiska och monetära frågor ja till att införa nya regler om en privat pensionsprodukt som kan användas inom hela EU. Ambitionen är att den ska ha samma standardfunktioner och jämförbara priser i alla EU-länder i syfte att underlätta pensionssparandet för människor som arbetar i olika EU-länder.

 • EU-kommissionen utökar stödet till jordbrukare efter sommarens torka

  2018-09-18

  Sommarens torka har lett till brist på djurfoder för EU:s jordbrukare och ökade inköpskostnaden för djurfoder vilket påverkat deras inkomster negativt. Därför väljer EU-kommissionen nu att satsa ytterligare medel för drabbade jordbrukare. Syftet är att öka tillgången på foder samt komplettera de tidigare insatser som EU tidigare har bidragit med tidigare i år.

 • Stor EU insats hjälpte till att bekämpa Sveriges skogsbränder

  2018-09-12

  Under sommarens stora skogsbränder bistod EU:s civilmekanism under tre veckor i juli samt augusti för att bekämpa skogsbränderna i Sverige. Bekämpningsinsatsen i Sverige är den största det senaste decenniet för hela det europeiska civilskyddet, totalt var det sju EU-länder som hjälptes åt och det gick åt 815 flygtimmar och 8822 vattenbombningar.

 • Ny ansökningsomgång för projekt inom Europiska solidaritetskåren

  2018-09-12

  Nu öppnar en ny ansökningsomgång för projekt inom den europeiska solidaritetskåren som lanserades i december 2016. Europeiska solidaritetskåren ger ungdomar möjlighet att engagera sig genom att delta i solidaritetsverksamhet, utbyta kunskaper och att på så vis även utvecklas i arbetslivet. EU satsar totalt 44 miljoner euro på de projekt som utses och minst 100 000 ungdomar har möjlighet att delta i solidaritetskårens projekt fram till 2020.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS