Årets 5i12-manifestation på Europaparlamentet

2012-12-05

Årets 5i12-manifestation mot rasism och främlingsfientlighet hölls den 5 december på Europaparlamentet. Parlamentarikern Cecilia Wikström (fp) och medlem i ALDE (Alliance of Liberals and Democrats in Europe) ledde det viktiga arbetet i samarbete med de övriga nitton svenska EU-parlamentarikerna i årets evenemang.

 

I samband med de främlingsfientliga tendenserna som återfinns både i Sverige och i Europa, uppmanar politiken till att ta ställning mot dessa tendenser i samhället. Ledamöter både i riksdagen och på andra orter i Sverige manifesterar den 5 december mot rasism och främlingsfientlighet.  På Europaparlamentet bjöd Cecilia Wikström och de övriga svenska parlamentarikerna in allmänheten till 5i12-manifestationen den 5 december, klockan 11.55, på Altiero Spinelli i Bryssel.

 

Cecilia Wikström (fp) öppnar manifestationen genom att tala om vikten av demokrati och mänskliga rättigheter i ett Europa som präglas av ett uppsving av främlingsfientlighet, som inte minst har uppmärksammats i Grekland, Ungern och av de främlingsfientliga partierna på Europaparlamentet.  Dagens andra talare, Hans Goine, 5i12-rörelsens representant från Härnösand, vädjade till åhörarna att stå upp för mänskliga rättigheter och arbeta mot ett Europa utan diskriminering och våld. Tillställningen samlade även andra talare som uppmärksammade muslimers och romernas situation i Europa.

 

Evenemanget tilldrog sig parlamentariker och tjänstemän från Europaparlamentet och andra åhörare som fanns på plats för att lyssna till talarna och den svenska kören som sjöng de väl valda orden om "hopp på jorden".

 

IMG_0508 kopia

 

Klicka här för programmet

 

/Eleanor Cooper


Nyheter på området

 • WiFi4EU: Ansök om EU-finansiering för gratis WiFi för medborgare!

  2018-03-21

  Den 20 mars lanserade EU-kommissionen WiFi4EU-webbportalen. Från och med nu är kommuner över hela Europa välkomna att registrera sina detaljer före den första ansökningsomgången som börjar i mitten på maj månad i syfte att få chans att dra nytta av EU-finansiering för att bygga gratis, offentliga, trådlösa internet-hotspots. WiFi4EU-programmet erbjuder kuponger värda 15000 euro till kommuner så att de kan sätta upp WiFi-hotspots på offentliga platser och bibliotek, museum, publika parker och torg.

 • Inblandande parter uttalar sina ståndpunkter om Brexit

  2018-03-14

  Till följd av att Storbritannien har valt att gå ur EU, det så kallade Brexit, försöker parterna enas om förutsättningar för en övergångsperiod som ska gälla i cirka två år efter Storbritannien formella utträde ur EU den 29 mars 2019. EU-sidan måste enas om mandat för förhandlingar gällande den framtida relationen med Storbritannien samtidigt som Storbritannien har anspråk på hur kommande förhandlingar med EU efter urträdet ska se ut.

 • EU-ländernas regeringschefer diskuterade EU:s framtida budget under toppmötet den 23 februari i Bryssel

  2018-02-28

  EU:s stats- och regeringschefer samlades i Bryssel på fredagen den 23 februari för att främst diskutera processerna kring den kommande långtidsbudgeten, nästa års Europarlamentsval samt funktionen av en så kallad toppkandidat för EU och som sträcker sig mellan 2021-2027.

 • Vinnova reflekterar om EU:s nästa forskningsprogram FP9

  2018-02-27

  Hur kan kommande ramprogram efter 2020 bli ännu mer drivet av samhällsutmaningar, och vad behöver göras för att nå dit? I EU pågår redan arbetet med nästa programperiod efter 2020 för forskning och innovation, med arbetsnamnet FP9 som kommer att ersätta EU:s forskning och innovationsprogram Horizon 2020. Dan Andrée, senior rådgivare på Vinnova, har skrivit en artikel om sina tankar kring viktiga trender och förändringar inom EU:s framtida forskningspolitik.

 • Praktikantrapport om EU:s sociala pelare

  2018-02-26

  Under sin praktiktid på North Sweden i Bryssel under hösten 2017 skrev Lovisa Jonsson en rapport om EU:s sociala pelare vilket är en vision om att förena tre grundprinciper som EU-kommissionen anser finns inom området sociala frågor som är viktiga för EU:s sammanhållningspolitik såväl som för den inre marknaden. Den europeiska pelaren för sociala rättigheter blev verklighet den 17 november 2017 då den fastställdes under EU-toppmötet i Göteborg där politiker såsom Stefan Löfven och Jean- Claude Juncker medverkade.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS