Arctic Shorts: kortfilmskväll

2018-12-05

Under kortfilmskvällen Arctic Shorts den 27 november visades nio kortfilmer från arktiska regioner som är partners i International Polar Foundation. Arctic Shorts var en del av den årliga konferensen Arctic Futures Symposium som likaså arrangeras av International Polar Foundation. Tanken med Arctic Shorts var att i år även belysa sociala och kulturella frågor som viktiga näringar för regional utveckling i Arktis. Årets tema var Youth, varvid filmerna porträtterade unga människors liv i Arktis från olika perspektiv. Efter filmvisningen hölls en kort paneldiskussion tillsammans med två av filmskaparna, Anne Lalja Utsi från samiska filminstitutet och Martha Otte från Tromsö internationella filmfestivalen.

Den 27 november arrangerades för första gången Arctic Shorts i Bryssel som en del av Arctic Futures Symposium som organiseras av The Polar Foundation tillsammans med de arktiska partnerregionerna däribland North Sweden. Inför en fullsatt biosalong med plats för cirka 350 personer visades nio kortfilmer med temat ”ungdom” som på olika sätt belyste hur det är att vara ung i Arktis. Filmerna utspelade sig i olika arktiska regioner i Norge, Kanada, Färöarna, Island, Sverige och Grönland och berörde ämnen såsom historiskt förtryck av ursprungsbefolkningar, klimat, humor, sexuell identitet, politik, identitetssökande, glesbygd samt vänskap.

Filmen Vulkan var bidraget från norra Sverige

Det svenska bidraget var filmen Vulkan, som erhållit stöd från Film Västerbotten och är skapad av Ann Holmberg. Vulkan handlar om en ung flicka som letar efter svaret på livets mening och de stora livsfrågorna. Då huvudkaraktären befinner sig i Kiruna handlar filmen om vad människorna hon möter i samhället reflekterar kring och vad de anser är viktigt för dem. Dialogerna i filmen är baserade på riktiga samtal med människor som bor i Kiruna.

Kvällens program

Arctic Shorts modererades av Olivier Malvoisin från international Polar Foundation och inleddes av Alan Bowman som är biträdande chef för Kanadas representation för EU och Marie-Anne Coninsx, EU:s arktiska ambassadör. Marie-Anne Coninsx betonade vikten av främjandet av kulturen för att regional utveckling ska gå framåt i Arktis. Hon poängterade även vikten av att respektera invånarna i Arktis och lära av deras förhållningssätt till naturen samt ursprungsbefolkningarnas traditioner och kulturella yttringar. 

Arctic Shorts 1.2

Marie-Anne Coninsx, EU:s arktiska ambassadör

Efter filmvisningen följde en paneldiskussion, tillsammans med filmskaparna Asinnajag regissör av ”Three Thousand” och Sakaris Stórá, regissören av filmen ”Summer Night”. De berättade om själva skapandeprocessen av filmerna och framhöll att film som kulturform är ett medel för att sprida kunskap om en viss plats med tillhörande kultur och historiebakgrunden hos människorna som bor där. Paneldiskussionen modererades av Anne Lalja Utsi från samiska filminstitutet och avslutades med frågor från publiken.

xsdfsdf

Paneldiskussion om filmskapande i Arktis

 

Läs mer:

Arctic Futures Symposium

The international Polar Foundation

/ Stina Skoglöf

Nyheter på området

 • Ansök till Interreg volunteer youth-programmet

  2019-02-19

  ”Interreg volunteer youth" är ett EU-program som erbjuder unga EU-medborgare i åldrarna 18–30 möjligheten att delta i gränsöverskridande, transnationella eller interregionala program- och volontärprojekt. Programmet och ansökningar till de olika projekten pågår löpande.

 • Erasmus+ projektansökningar öppnade: innovation inom utbildning och sport

  2019-02-07

  Ett av EU:s tillvägagångssätt för att stimulera en gränsöverskridande projektutveckling är via Erasmus+ programmet. North Sweden publicerade den 29 januari en artikel angående detta programsamarbete som handlade om deltagarrekord och programmets framtida satsningar. Nu har programmet öppnat sin ansökan för projektfinansiering gällande perioden 2019.

 • Rapport visar på deltaganderekord i Erasmus+programmet 2017

  2019-01-29

  Den 24 januari presenterade EU-kommissionen en rapport med resultat för hur många individer som deltagit i Erasmus+ programmet under 2017. Ökad inkludering för alla, utvecklandet av digitala plattformar för språkligt lärande och en strävan efter en gemensam europeisk identitet, är centralt i EU-rapporten. Det europeiska investeringsinstrumentet Erasmus+, som syftar till att bistå europeiska ungdomar främst ekonomiskt och språkligt för att bryta barriärer mellan nationsgränser och främja livslångt lärande, slog rekord 2017 tack vare flest deltagande individer sedan programmets start 1987. En Erasmus+ budgetökning står härnäst på tur, eftersträvar EU-kommissionen, som inför programperioden 2021–2027 föreslagit en ökning av fondmedel.

 • Europaparlamentets agenda för första halvan av 2019

  2019-01-28

  Brexit, EU-val, EU:s långtidsbudget 2021-2027, propagandahot och fake news. Det kommer bli ett händelserikt första halvår för Europaparlamentet 2019. Här kommer en sammanfattning om huvudprioriteringarna som Europaparlamentet nyligen presenterat.

 • Brexit – en början utan slut i sikte

  2019-01-25

  Två och ett halvt år efter den brittiska folkomröstningen om medlemskapet i Europeiska Unionen och efter en rad förhandlingar som mynnade ut i ett utträdesavtal är Brexit, två månader bort från att det är ett faktum, fortfarande ett fenomen som skapar stor debatt men innehåller få svar. Här kommer en överblick av praktikanten Michaela Wikdahl på North Sweden för tiden från David Camerons vallöfte till Theresa Mays svårigheter i det brittiska underhuset.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS