Barentssamarbetet fyller 20 år

2013-06-11

I år är det 20 år sedan Barentssamarbetet startade. Det uppmärksammade Barents regionråd med ett möte tillsammans med statsministermötes den 3-4 juni med diskussioner om framtiden för samarbetet.

130612 Barents Sven Erik Östberg

Norrbottens Landshövding Sven-Erik Österberg representerade det Norrbottniska ordförandeskapet i regionrådet  och Sveriges utrikesminister Carl Bildt representerade Sverige under mötet som hölls i Norska Kirkenes.

Vid mötet i Kirkenes undertecknades Kirkenesdeklarationen som är
ett långsiktigt avtal för fortsatt samarbete mellan länderna. Barents regionråd antog också ett regionalt samarbetsprogram för 2014-2018.

I strategierna framförs vikten av rörlighet mellan länderna för invånarna och samverkan för ekonomisk tillväxt.

Sven-Erik Österberg poängterade i sitt anförande vikten av fungerande transporter och framförallt tvärflygförbindelser i Barentsregionen, för att utveckla näringslivet och samarbetet i regionen.

Under Barents Summit som var ett ministermöte där förutom Sveriges utrikesminister Carl Bildt och Statsministrarna från Norge, Ryssland, Finland samt Island och Danmarks utrikesminister, även EU-kommissionens vice ordförande Siim Kallas, som också är kommissionär med ansvar för transportfrågor medverkade.

Läs mer om konferensen
Mer information hittar du på Barentsrådets hemsida

/ Eric Lundvall

Nyheter på området

 • Arctic Shorts: kortfilmskväll

  2018-12-05

  Under kortfilmsfilmkvällen Arctic Shorts i Bryssel, den 27 november visades nio kortfilmer från arktiska regioner som är partners i International Polar Foundation.

 • Ny ansökningsomgång till EU-parlamentets Karlspris som riktar sig till ungdomar

  2018-10-31

  Nu startar en ny ansökningsomgång till Karlspriset, där ungdomar tävlar om att ingå i EU- projekt. EU-parlamentets syfte med Karlspriset är att främja den europeiska identiteten och samhörigheten bland EU:s unga medborgare. Projekt tidigare år har fokuserat på ungdomsutbyten, evenemang för EU:s befolkning samt internetbaserade projekt. Varje år nomineras 28 projekt, ett från varje EU-medlemsland, där representanter från varje projekt får en unik inbjudan till stiftelsen för det nationella Karlspriset i Aachen. Sista ansökningsdag är den 28 januari 2019.

 • Verktyget SELFIE ska öka digitalt lärande i skolor runt om i Europa

  2018-10-31

  EU-kommissionen presenterade den 25 oktober ett nytt verktyg som ska hjälpa skolor i både EU samt Ryssland, Georgien och Serbien att utvärdera hur man använder digital teknik i undervisningen. Verktyget SELFIE, som står för ”Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies”, kan användas på frivillig grund av 76,7 miljoner elever, studenter och lärare i 250 000 skolor inom EU.

 • 30 miljoner euro avsätts för att investera i och utveckla Europeiska Universitet

  2018-10-30

  EU-kommissionen publicerade den 24 oktober sina utlysningar för 2019 inom utbildningsprogrammet Erasmus+. Av den totala Erasmusårsbudgeten för 2019, på 3 miljarder euro, avsätts 30 miljoner euro för att investera i Europeiska Universitet och utveckla europeiska utbildningsområden innan 2025. Detta efter initiativ från det informella EU-toppmötet i Göteborg i november 2017.

 • Finalkonferens av ”Scirocco”

  2018-10-29

  Den 24 oktober hölls konferensen ”Scirocco – scaling integrated care in context”, ett utvärderingsverktyg för regioner att bedöma arbetet med ett integrerat vårdsystem.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS