DiscoverEU 15 000 stycken 18åringar får chansen att utforska Europa i sommar

DiscoverEU är ett EU-initiativ med syfte att ge unga européer chansen att utforska Europa med hjälp av ett gratis resekort som i första hand ger tillgång till gratis transport via tåg men även andra transportmedel där inte tåg finns tillgängligt. För att söka resekort via DiscoverEU krävs det att du är medborgare i någon av EU:s 28 medlemsländer samt att du är 18 år gammal eller född någon gång mellan 02/07/1999 och 01/07/2000. Ansökan är öppen till 26:e juni.

Initiativet sammanfaller med att 2018 är Europeiska Kulturarvsåret och det sker därför mer än vanligt i Europa i form av events och happenings just i sommar. För att ansöka om ett resekort måste du besvara ett quiz med 5 frågor som är kopplade till just EU och Kulturarvsåret 2018. DiscoverEU kräver även att du ska ha en planerad resa färdig som går igenom 1 till 4 medlemsstater och som tidsmässigt sträcker sig från 1 till 30 dagar. Sökande som blir antagna blir även s.k. ”EU-ambassadörer” under resan vilket innebär att de ska dela med sig av sina resor och upplevelser via sociala medier för att inspirera andra.

Den planerade resan bör äga rum någon gång mellan 9 juli och 30 september för att vara giltig. För de som söker finns även möjligheten att resa både ensam, eller ansöka för att resa i en grupp med högst 5 deltagare. Utifrån de besvarade frågorna och upplägget på de planerade resorna så kommer EU-kommissionen besluta om vilka som får åka ut på tågresa i Europa.

Initiativet DiscoverEU har en budget på 12 miljoner Euro och har som målsättningen att under 2018 möjliggöra för 20 000 unga européer att få chansen att resa och uppleva Europa.

Ta del av EU:s informationssida för initiativet här:

Känner du någon som är, eller är du själv 18 år och sugen på att genomföra en resa i Europa i sommar? Anmäl er i så fall till DiscoverEU här före den 26:e Juni 2018! 

/Andreas Andersson Kurdve

12 Jun 2018 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information