Gemensamt EU-patent röstades igenom efter utdragna förhandlingar

2012-12-18

Under måndagen den 10 december kunde EU:s ministrar äntligen rösta på förslaget, efter 30 år, kring ett gemensamt EU-patent som gick till omröstning i parlamentet dagen därpå. EU-parlamentet godkände förslaget och det nya EU-patentet, som ska gälla i de flesta EU-länderna, kommer att träda i kraft tidigast 2014.

Eu patent shutterstockEU-patentet omfattas av tre lagar - ett enhetligt patent, språkregler och en patentdomstol. De utdragna förhandlingarna berodde delvis på att det inte fanns konsensus kring patentdomstolens framtida stationering, som nu kommer att förläggas i Paris med underavdelningar i London och i München. Italien och Spanien har valt att stå utanför EU-patentet eftersom de kräver att patenten ska översättas till deras respektive språk och inte bara till engelska, franska och tyska som det har beslutats för. Patentskyddet innebär att det kommer att bli 80 procent billigare att ta patent som gäller inom nästa hela EU.

Läs mer på Europaportalens hemsida

/Eleanor Cooper

 

 

Nyheter på området

 • Arctic Shorts: kortfilmskväll

  2018-12-05

  Under kortfilmsfilmkvällen Arctic Shorts i Bryssel, den 27 november visades nio kortfilmer från arktiska regioner som är partners i International Polar Foundation.

 • Ny ansökningsomgång till EU-parlamentets Karlspris som riktar sig till ungdomar

  2018-10-31

  Nu startar en ny ansökningsomgång till Karlspriset, där ungdomar tävlar om att ingå i EU- projekt. EU-parlamentets syfte med Karlspriset är att främja den europeiska identiteten och samhörigheten bland EU:s unga medborgare. Projekt tidigare år har fokuserat på ungdomsutbyten, evenemang för EU:s befolkning samt internetbaserade projekt. Varje år nomineras 28 projekt, ett från varje EU-medlemsland, där representanter från varje projekt får en unik inbjudan till stiftelsen för det nationella Karlspriset i Aachen. Sista ansökningsdag är den 28 januari 2019.

 • Verktyget SELFIE ska öka digitalt lärande i skolor runt om i Europa

  2018-10-31

  EU-kommissionen presenterade den 25 oktober ett nytt verktyg som ska hjälpa skolor i både EU samt Ryssland, Georgien och Serbien att utvärdera hur man använder digital teknik i undervisningen. Verktyget SELFIE, som står för ”Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies”, kan användas på frivillig grund av 76,7 miljoner elever, studenter och lärare i 250 000 skolor inom EU.

 • 30 miljoner euro avsätts för att investera i och utveckla Europeiska Universitet

  2018-10-30

  EU-kommissionen publicerade den 24 oktober sina utlysningar för 2019 inom utbildningsprogrammet Erasmus+. Av den totala Erasmusårsbudgeten för 2019, på 3 miljarder euro, avsätts 30 miljoner euro för att investera i Europeiska Universitet och utveckla europeiska utbildningsområden innan 2025. Detta efter initiativ från det informella EU-toppmötet i Göteborg i november 2017.

 • Finalkonferens av ”Scirocco”

  2018-10-29

  Den 24 oktober hölls konferensen ”Scirocco – scaling integrated care in context”, ett utvärderingsverktyg för regioner att bedöma arbetet med ett integrerat vårdsystem.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS