Kroatien EU

Den första juli 2013 blir Kroatien det 28:e medlemslandet i Europeiska Unionen. Kroatiens ansökan till EU gjordes 2003, och efter 10 års förhandlingar med EU och reformer i landet ska medlemskapet bli verklighet.

För att Kroatien ska kunna bli en lämplig kandidat till EU, har landet behövt genomföra reformer, framför allt för att kunna motarbeta av korruptionen i landet. Kroatien har kommit långt med dessa reformer, men har fortfarande utmaningar att ta tag i. Kommissionen lägger krav på Kroatien att fortsätta att arbeta med de strukturella problem som existerar: komplex byråkrati samt korruption, som har en negativ utveckling på ekonomin.

Ett nytt medlemsland som Kroatien innebär utvidgning av EU:s interna marknad, vilket i sin tur betyder utökade möjligheter för företag och konsumenter inom EU. I och med att EU expanderar kan samarbetet lägga en högre standard inom de områden som berör hela kontinenten, exempelvis miljö och energi.

Dessutom ser kommissionen att Kroatiens medlemskap förevisar andra Baltiska länder att nödvändiga reformer lönar sig. Tonino Picula var utrikesminister i Kroatien då ansökan till EU lämnades in, och kommer att bli europaparlamentariker vid inträdet. Han ser samarbetet som en utveckling i Balkan regionen.

- Alla länder på Balkan delar samma utrikespolitiska mål, nämligen att bli EU-medlemmar. Det är goda nyheter. Det är bra för en instabil region, närhistorien har visat hur lätt det är att sätta Balkan i brand. Ett EU-medlemskap kommer att sätta punkt för det här, tror Tonino Picula.

130625Kroatien

Läs mer om nyheten 

Läs kommissionens pressmeddelande

/Josephine Ylipää

25 Jun 2013 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information