NSPA seminarium under Open Days

2013-10-09

Den 8 oktober i samband med Open Days 2013 i Bryssel arrangerade North Sweden European Office tillsammans med North Sparsely Populated Areas (NSPA) ett inledande seminarium med mingel på Sveriges ständiga representation i EU. Över 75 personer samlades för att lyssna till talarna och träffa sina NSPA-kollegor.

NSPA-nätverket består av 14 av de nordligaste regionerna i Finland, Sverige och Norge. Tre länder med gemensamma förutsättningar och mål, som arbetar tillsammans för att öka medvetenheten om regionen i EU: s institutioner, påverka EU: s politik och att tillhandahålla en plattform för bästa praxis.

131009mingel

Bland talarna fanns representanter från Finland, Norge och Sverige som presenterade olika projekt och program från områden inom NSPA.

Annelie Luthman, barn- och utbildningsnämndens i Sundsvall kommun, pratade om The Green Highway som är en fossilbränslefri transportkorridor där Sundsvall, Östersund och Trondheims medverkar. The Green Highway är ett samarbete som sträcker sig 45 mil från Norska Havet till Östersjön över tre regioner och i två länder.

Cathrin Alenskär, chef för internationellt arbete i Umeå kommun, presenterade Umeå2014 och de mervärden kulturhuvudstadsåret kommer föra med sig till både Umeå och regionen. Ett flertal aktiviteter kommer att anordnas under Umeå2014 flagg däribland en rockopera under bar himmel. Västerbottens regionråd Erik Bergkvist avslutade presentationerna med att bjuda in deltagarna till NSPA-forum som hålls i Umeå 24-25 oktober i år.

Efter presentationerna hölls ett mingel där delatagarna på seminariet hade möjligheten att i en mer informell miljö kunna ställa frågor till talarna. Detta möjliggjorde att deltagarna på seminariet från Finland, Norge och Sverige kunde komma med funderingar och frågor direkt till talarna utan en moderator som förmedlade ordet. För att lättare särskilja talarna och möjliggöra för ökad interaktion så hade talarna särskilda bord med sin nations flagga på.

Läs mer på NSPA:s hemsida

/Filip Ingelström

Nyheter på området

 • Arctic Shorts: kortfilmskväll

  2018-12-05

  Under kortfilmsfilmkvällen Arctic Shorts i Bryssel, den 27 november visades nio kortfilmer från arktiska regioner som är partners i International Polar Foundation.

 • Ny ansökningsomgång till EU-parlamentets Karlspris som riktar sig till ungdomar

  2018-10-31

  Nu startar en ny ansökningsomgång till Karlspriset, där ungdomar tävlar om att ingå i EU- projekt. EU-parlamentets syfte med Karlspriset är att främja den europeiska identiteten och samhörigheten bland EU:s unga medborgare. Projekt tidigare år har fokuserat på ungdomsutbyten, evenemang för EU:s befolkning samt internetbaserade projekt. Varje år nomineras 28 projekt, ett från varje EU-medlemsland, där representanter från varje projekt får en unik inbjudan till stiftelsen för det nationella Karlspriset i Aachen. Sista ansökningsdag är den 28 januari 2019.

 • Verktyget SELFIE ska öka digitalt lärande i skolor runt om i Europa

  2018-10-31

  EU-kommissionen presenterade den 25 oktober ett nytt verktyg som ska hjälpa skolor i både EU samt Ryssland, Georgien och Serbien att utvärdera hur man använder digital teknik i undervisningen. Verktyget SELFIE, som står för ”Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies”, kan användas på frivillig grund av 76,7 miljoner elever, studenter och lärare i 250 000 skolor inom EU.

 • 30 miljoner euro avsätts för att investera i och utveckla Europeiska Universitet

  2018-10-30

  EU-kommissionen publicerade den 24 oktober sina utlysningar för 2019 inom utbildningsprogrammet Erasmus+. Av den totala Erasmusårsbudgeten för 2019, på 3 miljarder euro, avsätts 30 miljoner euro för att investera i Europeiska Universitet och utveckla europeiska utbildningsområden innan 2025. Detta efter initiativ från det informella EU-toppmötet i Göteborg i november 2017.

 • Finalkonferens av ”Scirocco”

  2018-10-29

  Den 24 oktober hölls konferensen ”Scirocco – scaling integrated care in context”, ett utvärderingsverktyg för regioner att bedöma arbetet med ett integrerat vårdsystem.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS