NSPA- seminarium om tillväxt från Norr under Open Days

Den 12 oktober i samband med Open Days,  regionernas och städernas vecka i Bryssel, arrangerade North Sweden European Office tillsammans med NSPA (Northern Sparsely Populated Areas) ett seminarium med mingel på Mid Sweden European Office om regional tillväxt i Arktis. Ca 60 personer samlades för att lyssna på talarna och träffa sina NSPA-kollegor. Syftet med seminariet var att lyfta fram rapporten Tillväxt från norr som publicerades i januari 2015 och diskutera möjligheter för att uppnå hållbar tillväxt i europeiska Arktis. Tillväxt från norr är en samproduktion av en expertgrupp som inrättades av statsministrarna i Norge, Sverige och Finland i april 2014.

 

IMG_1569
Mats-Rune Bergström, Länsstyrelsen Västerbotten


På plats från North Sweden regionen fanns Mats-Rune Bergström, Länsstyrelsen Västerbotten som presenterade rapporten och har själv varit med i arbetet med att ta fram "Tillväxt från norr" som fokuserar på framtidens utvecklingsområden i NSPA och om hur Norge, Sverige och Finland kan skapa hållbar tillväxt i arktiska Skandinavien.  Regionerna har mycket att vinna i Arktis. Tillsammans kan våra tre länder ligga i frontlinjen för hållbar tillväxt i regionen. Samtidigt understryker klimatförändringar och andra miljöutmaningar behovet av ett närmare samarbete och en samordnad gemensam röst i arktiska frågor. Rapporten definierar fyra drivkrafter för tillväxt och föreslår fyra verktyg som regeringarna i Norge, Sverige och Finland kan använda för att säkra hållbar ekonomisk tillväxt i de norra regionerna, LNG (Liquefied Natural Gas) och förnybara energikällor, grönare gruvlösningar, ökad turism och is- och kallklimatteknik.

Bland gästerna fanns även talare från norra Sverige och norra Finland, bland annat Kari Aalto, NSPA ordförande och Direktör på East and North Finland EU Office, Mikael Janson, Direktör på North Sweden European Office, Pasi Rantahalvari, rådgivare för regional utveckling vid Finlands ständiga representation vid Europeiska unionen och Mats-Rune Bergström, Länsstyrelsen Västerbotten.

Efter presentationerna hölls ett mingel där delatagarna på seminariet hade möjligheten att i en mer informell miljö kunna ställa frågor till talarna.

Om NSPA-nätverket

NSPA-nätverket består av 14 av de nordligaste regionerna i Finland, Sverige och Norge. Tre länder med gemensamma förutsättningar och mål, som arbetar tillsammans för att öka medvetenheten om regionen i EU: s institutioner, påverka EU: s politik och att tillhandahålla en plattform för bästa praxis.

Läs mer på NSPA:s hemsida

Ta del av rapporten Tillväxt från norr

/ Alexandra Strömbäck 

21 Okt 2015 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information