30 miljoner euro avsätts för att investera i och utveckla Europeiska Universitet

2018-10-30

EU-kommissionen publicerade den 24 oktober sina utlysningar för 2019 inom utbildningsprogrammet Erasmus+. Av den totala Erasmusårsbudgeten för 2019, på 3 miljarder euro, avsätts 30 miljoner euro för att investera i Europeiska Universitet och utveckla europeiska utbildningsområden innan 2025. Detta efter initiativ från det informella EU-toppmötet i Göteborg i november 2017.

Bakgrund till initiativet

Vid EU-toppmötet i Göteborg 2017 kom EU-ländernas regeringschefer överens om en vision som fullt ut ska främja EU:s potential för utbildning och kultur med ändamålet att skapa en konkurrenskraftig arbetskraft, sociala rättvisa, delaktighet bland medborgare och en diversifierad europeisk identitet. Stödet till uppbyggnaden av europeiska universitet kommer således att bidra till dessa objektiv genom sammanföringen av EU:s nya generation.

EU:s utbildningssystem blir mer konkurrenskraftigt internationellt

I syfte att förbättra spetskompetensen inom Europa och göra Europeiska Universitet mer konkurrenskraftiga i en internationell kontext har EU-kommissionen föreslagit att skapa europeiska utbildningsområden innan 2025 och att etablera europeiska universitet inom EU.

I en del av 2019 års utlysningar för Erasmus+ kommer EU-kommissionen därför att lansera ett pilotprojekt som finansierar sex allianser som var och en består av minst tre institutioner för högre utbildning från tre olika EU-medlemsländer. Detta för att marknadsföra och skapa en starkare europeisk identitet bland unionens universitet.

I en annan del av 2019 års utlysningar för Erasmus+ planeras ett andra pilotprojekt inför nästa långsiktiga EU-budget från och med 2021 där målet är att 20 stycken Europeiska Universitet ska etableras innan år 2024.

Tibor Navracsics, kommissionär för utbildning, kultur, ungdomar och idrott, säger att EU arbetar mot ett Europa där inlärning, studier och forskning inte ska blockeras av landsgränser. Europeiska universitet har stor potential att omvandla universiteten i Europa till det bättre, och jag är stolt över att vi ger dem ett starkt stöd genom programmet Erasmus +.

2019 års ansökningsomgång inom ramen för Erasmus+ programmet

Alla offentliga eller privata verksamheter som är verksamma inom utbildning, ungdom och idrott kan ansöka om finansiering enligt 2019-ansökningsomgången för Erasmus +programmet. Dessutom kan grupper av ungdomar som är aktiva i ungdomsarbete, men som inte bildar en ungdomsorganisation, ansöka om finansiering.

Tillsammans med ansökningsomgången har EU-kommissionen offentliggjort Erasmus + programguide på alla officiella EU-språk. Denna ger sökande såsom studenter, personal, praktikanter och lärare uppgifter om alla tillgängliga möjligheter i Erasmus + för 2019. Programguiden innehåller relevant information om Erasmus+ prioriteringar, åtgärder som stöds av Erasmus+, tillgängliga medel som är tillgängliga för olika åtgärder/aktiviteter samt detaljerad information om deltagande.

Om du behöver mer information för din organisations räkning kan du kontakta programkontoret i Sverige

Läs om Erasmus+ utlysningar

Läs i Erasmus+ programguide

Kolla in Erasmus+ hemsida

/Michaela Wikdahl

Nyheter på området

 • Ny ansökningsomgång till EU-parlamentets Karlspris som riktar sig till ungdomar

  2018-10-31

  Nu startar en ny ansökningsomgång till Karlspriset, där ungdomar tävlar om att ingå i EU- projekt. EU-parlamentets syfte med Karlspriset är att främja den europeiska identiteten och samhörigheten bland EU:s unga medborgare. Projekt tidigare år har fokuserat på ungdomsutbyten, evenemang för EU:s befolkning samt internetbaserade projekt. Varje år nomineras 28 projekt, ett från varje EU-medlemsland, där representanter från varje projekt får en unik inbjudan till stiftelsen för det nationella Karlspriset i Aachen. Sista ansökningsdag är den 28 januari 2019.

 • Verktyget SELFIE ska öka digitalt lärande i skolor runt om i Europa

  2018-10-31

  EU-kommissionen presenterade den 25 oktober ett nytt verktyg som ska hjälpa skolor i både EU samt Ryssland, Georgien och Serbien att utvärdera hur man använder digital teknik i undervisningen. Verktyget SELFIE, som står för ”Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies”, kan användas på frivillig grund av 76,7 miljoner elever, studenter och lärare i 250 000 skolor inom EU.

 • 30 miljoner euro avsätts för att investera i och utveckla Europeiska Universitet

  2018-10-30

  EU-kommissionen publicerade den 24 oktober sina utlysningar för 2019 inom utbildningsprogrammet Erasmus+. Av den totala Erasmusårsbudgeten för 2019, på 3 miljarder euro, avsätts 30 miljoner euro för att investera i Europeiska Universitet och utveckla europeiska utbildningsområden innan 2025. Detta efter initiativ från det informella EU-toppmötet i Göteborg i november 2017.

 • Finalkonferens av ”Scirocco”

  2018-10-29

  Den 24 oktober hölls konferensen ”Scirocco – scaling integrated care in context”, ett utvärderingsverktyg för regioner att bedöma arbetet med ett integrerat vårdsystem.

 • Sacharovpriset för tankefrihet 2018

  2018-10-29

  Sacharovpriset är Europaparlamentets pris för att hedra dem som kämpar för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Det årliga priset som instiftades 1988 och är uppkallat efter den ryske fysikern och politiskt oliktänkande Andrej Dmitrijevitj Sacharov ges till personer som har gjort betydande insatser i kampen för mänskliga rättigheter över hela världen.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS