Nytt samarbetsavtal med EU-kommissionen ska stärka lokala aktörer

Under onsdagen den 28:e januari 2015 undertecknade EU-kommissionen och ett antal internationella nätverk av lokala och regionala beslutsfattande församlingar ett samarbetsavtal rörande ekonomisk och social utveckling. Detta är första gången som ett avtal av den här typen har kommit till stånd.

Bland de nätverk som undertecknat avtalet återfinns bland annat Council of European Municipalities and Regions (CEMR) och United Cities and Local Governments of Africa (UCLG Africa). Från EU-kommissionens sida undertecknades avtalet av generaldirektoratet för internationellt samarbete och utveckling.

Avtalet i fråga sträcker sig över sju år och innebär ett politiskt samarbete där EU-kommissionen och de nätverk som skrivit under åtar sig att vidta åtgärder för att minska global fattigdom och ojämlikhet samt att främja demokrati och hållbar utveckling. Enligt CEMR utgår samarbetet från ett antal gemensamma explicita värden: demokrati, solidaritet, jämlikhet och rättvisa.

Neven Mimica, EU-kommissionär för internationellt samarbete och utveckling, menar att avtalet har potential att göra en verklig skillnad för den globala utvecklingen, bland annat genom att stärka strukturen och förmågan av lokala auktoriteter.

Läs mer om avtalet på CEMR:s hemsida.

Läs EU-kommissionens pressmeddelande om avtalet.

/Kalle Eriksson

02 Feb 2015 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information