Östersjöstrategin för nybörjare

2014-05-06

EU:s strategi för Östersjöregionen initierades 2009 och syftar till att regioner i Östersjöområdet ska samverka och finna lösningar på gemensamma problem. De tre huvudmålen för strategin är att rädda havsmiljön, länka samman regionen och öka välståndet. Samarbete mellan länder och regioner kan omfatta exempelvis att tillsammans motarbeta ytterligare förorening av Östersjön, att förebygga effekterna av klimatförändringar samt bekämpa gränsöverskridande brottslighet.

Broschyren ”Östersjöstrategin för nybörjare” från Tillväxtverket innehåller information om vilken användning en svensk kommun eller region kan ha av Östersjöstrategin. Förutom grundläggande information om strategins utformning och mål, finns flera exempel på hur olika svenska kommuner och landsting arbetar med strategin samt projektexempel inom områden som jordbruk, miljö och transport.

Broschyren finns att ladda ner som pdf-fil

Mer information om Östersjöstrategin finns på Tillväxtverkets hemsida

/Åsa Fors

Nyheter på området

 • Arctic Shorts: kortfilmskväll

  2018-12-05

  Under kortfilmsfilmkvällen Arctic Shorts i Bryssel, den 27 november visades nio kortfilmer från arktiska regioner som är partners i International Polar Foundation.

 • Ny ansökningsomgång till EU-parlamentets Karlspris som riktar sig till ungdomar

  2018-10-31

  Nu startar en ny ansökningsomgång till Karlspriset, där ungdomar tävlar om att ingå i EU- projekt. EU-parlamentets syfte med Karlspriset är att främja den europeiska identiteten och samhörigheten bland EU:s unga medborgare. Projekt tidigare år har fokuserat på ungdomsutbyten, evenemang för EU:s befolkning samt internetbaserade projekt. Varje år nomineras 28 projekt, ett från varje EU-medlemsland, där representanter från varje projekt får en unik inbjudan till stiftelsen för det nationella Karlspriset i Aachen. Sista ansökningsdag är den 28 januari 2019.

 • Verktyget SELFIE ska öka digitalt lärande i skolor runt om i Europa

  2018-10-31

  EU-kommissionen presenterade den 25 oktober ett nytt verktyg som ska hjälpa skolor i både EU samt Ryssland, Georgien och Serbien att utvärdera hur man använder digital teknik i undervisningen. Verktyget SELFIE, som står för ”Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies”, kan användas på frivillig grund av 76,7 miljoner elever, studenter och lärare i 250 000 skolor inom EU.

 • 30 miljoner euro avsätts för att investera i och utveckla Europeiska Universitet

  2018-10-30

  EU-kommissionen publicerade den 24 oktober sina utlysningar för 2019 inom utbildningsprogrammet Erasmus+. Av den totala Erasmusårsbudgeten för 2019, på 3 miljarder euro, avsätts 30 miljoner euro för att investera i Europeiska Universitet och utveckla europeiska utbildningsområden innan 2025. Detta efter initiativ från det informella EU-toppmötet i Göteborg i november 2017.

 • Finalkonferens av ”Scirocco”

  2018-10-29

  Den 24 oktober hölls konferensen ”Scirocco – scaling integrated care in context”, ett utvärderingsverktyg för regioner att bedöma arbetet med ett integrerat vårdsystem.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS