Den 18 juni 2013 hölls en hearing för den svenska partnerskapsöverenskommelsen (PÖ) i Stockholm. Syftet var att diskutera utkastet av PÖ som tagit fram och beskriver Sveriges övergripande prioriteringar för den kommande programperiod 2014-2020. PÖ kommer att fungera som en övergripande strategiskt ramverk för regionalfonden, socialfonden, landsbygdsfonden och havs- och fiskefonden.

På hearingen deltog representanter från EU-kommissionen, regeringskansliet och regionala/lokala aktörer.

Kommissionen rekommendationer till Sverige är prioritering på smart, inkluderande och hållbar tillväxt, bland annat genom utveckla landets ekonomi utifrån kunskap och innovation, satsa på hög sysselsättning och territoriell sammanhållning, samt främja resurseffektiv och grön ekonomi.

Det fokus som läggs på den regionala tillväxten handlar om att finna nya sätt för företagsutveckling och samverkan mellan regionerna för att driva fram en regional konkurrenskraft.

Hearingen webbsändes och kan ses i efterhand. Du kan även hitta talarnas presentationer och utkastet för PÖ.

Läs mer om hearingen

Läs regeringens utkast om PÖ

/Josephine Ylipää

26 Jun 2013 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information