Samråd – Europeiska pelaren för sociala rättigheter

2016-06-20

EU-kommissionen arbetar för tillfället med att framställa en bedömning av hur rättigheter i EU:s sociala regelverk tillämpas och ifall det behövs nya förslag till att upprätthålla dessa rättigheter. Denna granskning ges till resultat mot bakgrund av samhällets utveckling som följd av bland annat ny teknik och demografiska förändringar. Synpunkterna skall vidare ligga till grund för en diskussion om den europeiska sociala pelarens faktiska roll i utvecklingen av ett mer rättvist EU.  

I mars 2016 introducerade EU-kommissionen ett förslag till ett 20-punktsprogram för ett mer socialt Europa, den så kallade europeiska pelaren för sociala rättigheter. Förslaget behandlar en rad olika områden, bland annat omsorgstjänster, bostadspolitik, anställningsvillkor och socialförsäkringar. Pelaren riktar sig till eurozonens länder, men andra kan ansluta sig om de vill. EU-kommissionen väntas se över relevant lagstigning för eventuella revideringar, detta kommer Sverige att påverkas av. Därför är det viktigt att vara med och påverka under det öppna samrådet.

Skicka in ditt bidrag!

Sista dagen för att lämna in ett bidrag till samrådet är den 31 december 2016. Här kan du skicka in ditt bidrag.

Läs mer om pelaren för sociala rättigheter här.

Läs och titta på SKL:s ställning till pelaren för sociala rättigheter här.

/Aida Mehrazin 

Nyheter på området

 • Brexit huvudpunkten vid Europeiska rådets toppmöte 13-14 december

  2018-12-18

  Medlemsländernas stats- och regeringschefer träffades 13–14 december i Bryssel för toppmöte med frågor om bland annat Brexit, migration och klimat. Slutsatser från torsdagens möte om Brexit visar att Europeiska rådet står fast vi det avtal som förhandlats fram och att en omförhandling av Brexit-avtalet inte är aktuell. Under fredagens möte diskuterades bland annat EU:s fleråriga budgetram för 2021–2027, migration och klimat.

 • Arctic Shorts: kortfilmskväll

  2018-12-05

  Under kortfilmsfilmkvällen Arctic Shorts i Bryssel, den 27 november visades nio kortfilmer från arktiska regioner som är partners i International Polar Foundation.

 • Ny ansökningsomgång till EU-parlamentets Karlspris som riktar sig till ungdomar

  2018-10-31

  Nu startar en ny ansökningsomgång till Karlspriset, där ungdomar tävlar om att ingå i EU- projekt. EU-parlamentets syfte med Karlspriset är att främja den europeiska identiteten och samhörigheten bland EU:s unga medborgare. Projekt tidigare år har fokuserat på ungdomsutbyten, evenemang för EU:s befolkning samt internetbaserade projekt. Varje år nomineras 28 projekt, ett från varje EU-medlemsland, där representanter från varje projekt får en unik inbjudan till stiftelsen för det nationella Karlspriset i Aachen. Sista ansökningsdag är den 28 januari 2019.

 • Verktyget SELFIE ska öka digitalt lärande i skolor runt om i Europa

  2018-10-31

  EU-kommissionen presenterade den 25 oktober ett nytt verktyg som ska hjälpa skolor i både EU samt Ryssland, Georgien och Serbien att utvärdera hur man använder digital teknik i undervisningen. Verktyget SELFIE, som står för ”Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies”, kan användas på frivillig grund av 76,7 miljoner elever, studenter och lärare i 250 000 skolor inom EU.

 • 30 miljoner euro avsätts för att investera i och utveckla Europeiska Universitet

  2018-10-30

  EU-kommissionen publicerade den 24 oktober sina utlysningar för 2019 inom utbildningsprogrammet Erasmus+. Av den totala Erasmusårsbudgeten för 2019, på 3 miljarder euro, avsätts 30 miljoner euro för att investera i Europeiska Universitet och utveckla europeiska utbildningsområden innan 2025. Detta efter initiativ från det informella EU-toppmötet i Göteborg i november 2017.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS