Samråd om medborgarskap EU

2015-09-22

I ett nytt samråd samlar EU-kommissionen in åsikter från medborgare och organisationer inom EU:s åsikter och synpunkter om EU-medborgarskap, gemensamma värderingar och demokratiskt deltagande.

Detta offentliga samråd från EU-kommissionen riktar sig till alla EU-medborgare, organisationer och andra aktörer som är intresserade av att förbättra medborgarskapet i EU. Samrådet söker åsikter om eventuella hinder i EU-medborgares vardag, oavsett om det rör sig om att man bor, studerar, arbetar, eller bara reser inom EU. EU-kommissionen vill få in idéer om hur dessa hinder kan tas bort för att göra livet enklare för medborgare i EU. Vidare syftar samrådet till att förenkla för invånare att nyttja de rättigheter som följer med EU-medborgarskap, såsom fri rörlighet inom EU samt att ej bli diskriminerad baserat på sin nationalitet.

Samrådet är en del i den rapport om medborgarskap EU-kommissionen la fram 2013, där 12 åtgärder för att hjälpa medborgarna åtnjuta sina EU-rättigheter presenterades. De 12 åtgärderna delades in sex nyckelområden: undanröja hinder för arbetstagare, studenter och praktikanter i EU; minska byråkratin i medlemsstaterna; skydda mer sårbara i samhället; undanröja hinder för shopping i EU; tillhandahålla målinriktad och lättillgänglig information om EU-rättigheter och ökat deltagande i det demokratiska livet i EU.

Samrådet pågår mellan den 14 september och den 7 december. 

Delta i samrådet här

Läs rapporten om medborgarskap i EU här 

/Oskar Ivarsson

Nyheter på området

 • Arctic Shorts: kortfilmskväll

  2018-12-05

  Under kortfilmsfilmkvällen Arctic Shorts i Bryssel, den 27 november visades nio kortfilmer från arktiska regioner som är partners i International Polar Foundation.

 • Ny ansökningsomgång till EU-parlamentets Karlspris som riktar sig till ungdomar

  2018-10-31

  Nu startar en ny ansökningsomgång till Karlspriset, där ungdomar tävlar om att ingå i EU- projekt. EU-parlamentets syfte med Karlspriset är att främja den europeiska identiteten och samhörigheten bland EU:s unga medborgare. Projekt tidigare år har fokuserat på ungdomsutbyten, evenemang för EU:s befolkning samt internetbaserade projekt. Varje år nomineras 28 projekt, ett från varje EU-medlemsland, där representanter från varje projekt får en unik inbjudan till stiftelsen för det nationella Karlspriset i Aachen. Sista ansökningsdag är den 28 januari 2019.

 • Verktyget SELFIE ska öka digitalt lärande i skolor runt om i Europa

  2018-10-31

  EU-kommissionen presenterade den 25 oktober ett nytt verktyg som ska hjälpa skolor i både EU samt Ryssland, Georgien och Serbien att utvärdera hur man använder digital teknik i undervisningen. Verktyget SELFIE, som står för ”Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies”, kan användas på frivillig grund av 76,7 miljoner elever, studenter och lärare i 250 000 skolor inom EU.

 • 30 miljoner euro avsätts för att investera i och utveckla Europeiska Universitet

  2018-10-30

  EU-kommissionen publicerade den 24 oktober sina utlysningar för 2019 inom utbildningsprogrammet Erasmus+. Av den totala Erasmusårsbudgeten för 2019, på 3 miljarder euro, avsätts 30 miljoner euro för att investera i Europeiska Universitet och utveckla europeiska utbildningsområden innan 2025. Detta efter initiativ från det informella EU-toppmötet i Göteborg i november 2017.

 • Finalkonferens av ”Scirocco”

  2018-10-29

  Den 24 oktober hölls konferensen ”Scirocco – scaling integrated care in context”, ett utvärderingsverktyg för regioner att bedöma arbetet med ett integrerat vårdsystem.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS