Seminarium om OECD i Kirkenes (1)

Den 1 oktober hålls ett seminarium i Kirkenes, Norge som en avslutning på den studie OECD utfört för Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) i regionen.

OECD-studien för Northern Sparsely Populated Areas med 14 regioner från Sverige, Norge och Finland fortgår och i slutet av september gör OECD-teamet en studieresa i de Nordnorska regionerna. Studien avslutas med ett gemensamt seminarium för alla involverade regioner, inklusive Norrbotten och Västerbotten, den 1 oktober i Kirkenes, Norge.

Före sommaren gjordes en liknande turné i Finland med ett gemensamt seminarium i Oulu (läs mer om den här). Denna gång tar man Hurtigrutten från Bodö via Tromsö till Kirkenes för strandhugg och diskussioner ombord gällande de norska regionernas möjligheter och utmaningar. I början av 2016 blir det de fyra svenska regionernas tur att få besök av OECD. Då kommer de för att utöka kunskapen om våra regioner och träffa företrädare från olika håll för att slutligen ge sin analys av vilka satsningar som behöver utföras för fortsatt utveckling i NSPA:s viktigaste områden.

Seminariets tema är "infrastruktur och tillgänglighet i regional utveckling" och berör regionala aktörer från Norge, Sverige och Finland, regionala och nationella regeringar, parlamentariker, företag och fackliga organisationer samt utbildnings- och forskningsinstitutioner.

Läs mer för mer information om seminariet

09 Sep 2015 Regionalpolitik

Regionalpolitik

North Sweden arbetar för att regionens unika förutsättningar ska synas och komma till uttryck i EU:s regionalpolitik. Regionen är EU:s mest glesbefolkade samtidigt som huvudparten av de totalt 900.000 invånarna är bosatta i städerna utmed Östersjökusten vilket skapar utmaningar det regionala tillväxtarbetet. Med hjälp av EU:s regionalpolitik kan norra Sverige överkomma utmaningarna som kommer med extrem gleshet, avstånd till marknader och låg kritisk massa vilket också skapar tillväxt och värden för hela unionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information