Smart Specialisering - ett begrepp som tillämpats i praktiken i Norrland

2012-10-19

Tisdagen den 16 oktober hölls seminariet "Smart Specialisation in Non-Metropolitan Areas" av Småland-Blekinge regionalkontor. På agendan stod Smart Speciliasering i regionerna som begrepp och hur man ska implementera det i praktiken där lyckade exempel från Norrländska Arjeplog använts som ledande koncept.

Vad är Smart Specialisering?

Smart Specialisering är en av EU:s centrala strategier för att gynna tillväxt i regionerna. Många regioner har i nuläget fått upp ögonen för just Smart Specialisering och hur man skall bäst använda sig av de resurser som finns i regionerna.

Seminariet fokuserade på att just lyfta regionala exempel på hur man ska kunna titta bortom metropolområdena som de enda centrumen för tillväxt. I kontrast till denna idé kunde talare från OECD, Europeiska kommissionens DG Regio, Regionalkontoren i Småland-Blekinge, South Denmark och Central Denmark påvisa att just i icke-metropola centra kan tillväxtökningen vara både lyckad och effektiv. Det gäller att lyfta den potential som finns, från vindkraft i blåsigt område och vintertestkörningar i arktiska klimat.    

Regionala exempel av Smart Specilisering i Arjeplog

Europeiska kommissionens DG Regios talare Katja Reppel lyfter Arjeplog i Norrbottens län som ett lyckat exempel på hur man tillämpar Smart Speciliseringsstrategier i praktiken - använd er utav det ni har! Arjeplog har lyckats attrahera internationella bilföretag genom att specialisera sig på just det de har: snö och is. Toyota, General Motors, Ford, Fiat, Peugeot, Saab, Hyundai och Volkswagen har nämligen sin vintertestkörning i Arjeplog. Debatten fortsätter i linje med att omsätta idéerna i praktiken genom att finna konkurrenskraftiga fördelar, utveckla forskningen och samarbetet. I OECD:s utvärdering av svensk entreprenörskap finns det många fantastiska idéer som förblir idéer om inte man använder sig av det man är bra på. Norra Sverige kan nu visa att klimatet kan vara till fördel för tillväxt.  

Smart specialisation

 

/Eleanor Cooper

Nyheter på området

 • Arctic Shorts: kortfilmskväll

  2018-12-05

  Under kortfilmsfilmkvällen Arctic Shorts i Bryssel, den 27 november visades nio kortfilmer från arktiska regioner som är partners i International Polar Foundation.

 • Ny ansökningsomgång till EU-parlamentets Karlspris som riktar sig till ungdomar

  2018-10-31

  Nu startar en ny ansökningsomgång till Karlspriset, där ungdomar tävlar om att ingå i EU- projekt. EU-parlamentets syfte med Karlspriset är att främja den europeiska identiteten och samhörigheten bland EU:s unga medborgare. Projekt tidigare år har fokuserat på ungdomsutbyten, evenemang för EU:s befolkning samt internetbaserade projekt. Varje år nomineras 28 projekt, ett från varje EU-medlemsland, där representanter från varje projekt får en unik inbjudan till stiftelsen för det nationella Karlspriset i Aachen. Sista ansökningsdag är den 28 januari 2019.

 • Verktyget SELFIE ska öka digitalt lärande i skolor runt om i Europa

  2018-10-31

  EU-kommissionen presenterade den 25 oktober ett nytt verktyg som ska hjälpa skolor i både EU samt Ryssland, Georgien och Serbien att utvärdera hur man använder digital teknik i undervisningen. Verktyget SELFIE, som står för ”Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies”, kan användas på frivillig grund av 76,7 miljoner elever, studenter och lärare i 250 000 skolor inom EU.

 • 30 miljoner euro avsätts för att investera i och utveckla Europeiska Universitet

  2018-10-30

  EU-kommissionen publicerade den 24 oktober sina utlysningar för 2019 inom utbildningsprogrammet Erasmus+. Av den totala Erasmusårsbudgeten för 2019, på 3 miljarder euro, avsätts 30 miljoner euro för att investera i Europeiska Universitet och utveckla europeiska utbildningsområden innan 2025. Detta efter initiativ från det informella EU-toppmötet i Göteborg i november 2017.

 • Finalkonferens av ”Scirocco”

  2018-10-29

  Den 24 oktober hölls konferensen ”Scirocco – scaling integrated care in context”, ett utvärderingsverktyg för regioner att bedöma arbetet med ett integrerat vårdsystem.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS