Tyck till om sociala rättigheter i EU! En chans att påverka EU

2016-09-16

Ett offentligt samråd om den europeiska pelaren för sociala rättigheter är nu öppet. EU-kommissionens generaldirektorat för sysselsättning, socialpolitik och inkludering vill veta vad ni tycker. Var med och tyck till!

161216Socialpillar

Samrådsperioden är öppen till och med den 31 december 2016 och det är allmänheten, organisationer och offentliga myndigheter som får tycka till.

Syftet med samrådet är:

- Granska EU:s nuvarande sociala regelverk.
- Diskutera nya arbetsmönster; hur utvecklingen i samhället ser ut och hur det påverkar arbetsmönstren till följd av exempelvis ny teknik eller demografiska förändringar som påverkar arbetslivet och de sociala förhållandena. 
- Samla in synpunkter om vilken roll den europeiska pelaren för sociala rättigheter kan spela, samt om de principer som läggs fram nu. 

Den europeiska pelaren för sociala rättigheter kommer att bestå av en rad viktiga principer som är viktiga för väl fungerande arbetsmarknader och välfärdssystem inom euroområdet. Läs mer om bakgrunden till den sociala pelaren här.

När den europeiska pelaren för sociala rättigheter har införts, bör den användas som en referensram för att bedöma de deltagande EU-ländernas resultat på de sysselsättnings- och socialpolitiska områdena och för att driva reformer på nationell nivå.

Läs mer, läs andras bidrag och skicka in ditt bidrag här.

/ Anna Lundgren

Nyheter på området

 • Arctic Shorts: kortfilmskväll

  2018-12-05

  Under kortfilmsfilmkvällen Arctic Shorts i Bryssel, den 27 november visades nio kortfilmer från arktiska regioner som är partners i International Polar Foundation.

 • Ny ansökningsomgång till EU-parlamentets Karlspris som riktar sig till ungdomar

  2018-10-31

  Nu startar en ny ansökningsomgång till Karlspriset, där ungdomar tävlar om att ingå i EU- projekt. EU-parlamentets syfte med Karlspriset är att främja den europeiska identiteten och samhörigheten bland EU:s unga medborgare. Projekt tidigare år har fokuserat på ungdomsutbyten, evenemang för EU:s befolkning samt internetbaserade projekt. Varje år nomineras 28 projekt, ett från varje EU-medlemsland, där representanter från varje projekt får en unik inbjudan till stiftelsen för det nationella Karlspriset i Aachen. Sista ansökningsdag är den 28 januari 2019.

 • Verktyget SELFIE ska öka digitalt lärande i skolor runt om i Europa

  2018-10-31

  EU-kommissionen presenterade den 25 oktober ett nytt verktyg som ska hjälpa skolor i både EU samt Ryssland, Georgien och Serbien att utvärdera hur man använder digital teknik i undervisningen. Verktyget SELFIE, som står för ”Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies”, kan användas på frivillig grund av 76,7 miljoner elever, studenter och lärare i 250 000 skolor inom EU.

 • 30 miljoner euro avsätts för att investera i och utveckla Europeiska Universitet

  2018-10-30

  EU-kommissionen publicerade den 24 oktober sina utlysningar för 2019 inom utbildningsprogrammet Erasmus+. Av den totala Erasmusårsbudgeten för 2019, på 3 miljarder euro, avsätts 30 miljoner euro för att investera i Europeiska Universitet och utveckla europeiska utbildningsområden innan 2025. Detta efter initiativ från det informella EU-toppmötet i Göteborg i november 2017.

 • Finalkonferens av ”Scirocco”

  2018-10-29

  Den 24 oktober hölls konferensen ”Scirocco – scaling integrated care in context”, ett utvärderingsverktyg för regioner att bedöma arbetet med ett integrerat vårdsystem.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS