”Get Creative – Go Baltic!”: Visa upp ert kreativa kulturprojekt!

2014-01-29

"Get Creative - Go Baltic!" är rubriken på det seminarium som North Sweden är med och anordnar den 3 april på Goetheinstitutet i Bryssel. Medverkar gör bland annat Umeå2014. Det anordnas också ett projektcafé för intresserade projekt att berätta, lära och diskutera med andra samt möta EU-kommissionen om de nya projektstöd som erbjuds för den nya programperioden. Ta chansen att vara med och visa upp er!

Seminarium om kulturdriven tillväxt på Goetheinstitutet i Bryssel den 3/4

Den 3 april anordnar North Sweden genom nätverket informal Baltic Sea Group (iBSG) i samarbete med Nordiska Ministerrådet och EU-kommissionen ett seminarium på temat "Get Creative - Go Baltic" på Goetheinstitutet i Bryssel. Kulturdriven tillväxt och kreativa näringar som motorer för regional utveckling i Östersjöområdet står i fokus. Teman som ligger kulturhuvudstaden Umeå2014 väldigt nära och givetvis kommer Umeå2014 att finnas med i programmet, som avslutas med iBSG:s årliga sommarmottagning som i år istället blir en vårmottagning. Se länk nedan till den inbjudan till seminariet som gått ut. Program kommer inom kort.

Passa på att visa upp och berätta om projekt på Projekt-caféet (anmäl senast 11/2)

I anslutning till seminariet ordnas också ett projektcafé på Goetheinstitutet. Avsikten är att skapa en mötesplats för olika projekt från Östersjöområdet för att kunna visa upp och berätta om det man arbetar med och vad man uppnått så här långt med möjligheter för seminariedeltagarna att lära sig mer om det som pågår och planeras. Det kommer att ges möjligheter att göra kortare presentationer om sitt projekt och att få veta mer om EU:s nya Kreativa Europa-program och andra program som stödjer kultur och kreativa näringar i Europa och runt Östersjön samt att prata med företrädare från EU-kommissionen om dessa och vilka möjligheter att söka sådan finansiering som kommer att finnas för den nya programperioden 2014-2020.

Har ni ett eget projekt eller vet något projekt i Norr- och Västerbotten som skulle passa in och vara intressant och möjligt att vara med i Bryssel den 3 april, ta chansen att visa upp det och därmed oss i våra regioner för andra. Anmäl intresse till oss på North Sweden senast den 11 februari. Det vore väldigt roligt att få med fler ned på detta.

"Get Creative - Go Baltic!"

Regionkommittén, EU:s församling för företrädare från EU:s alla regioner, har möte i Bryssel samma dagar och ledamöter därifrån har därför också möjlighet att ta del av seminariet och projektcaféet. Förhoppningen är att utifrån intresserade aktörer som kan vara med på detta skapa möjligheter för utbyte av erfarenheter och att hitta nya partners för fortsatta eller helt nya projekt inom området och överlag visa upp aktiva aktörer i regionerna runt Östersjön och den potential som finns till mer samverkan för gemensam utvecklingskraft i Norra Europa inom ramen för EU:s Östersjöstrategi, som en föregångare för många andra delar av EU, som är på väg att etablera liknande strategier. Det är överlag mycket fokus på kultur och de kreativa näringarnas möjligheter i dagens EU.

/MJ

Läs mer om inbjudan

Kontaktperson: Mikael Janson, mikael.janson@northsweden.eu, +46 705235701

Nyheter på området

 • Arctic Shorts: kortfilmskväll

  2018-12-05

  Under kortfilmsfilmkvällen Arctic Shorts i Bryssel, den 27 november visades nio kortfilmer från arktiska regioner som är partners i International Polar Foundation.

 • Ny ansökningsomgång till EU-parlamentets Karlspris som riktar sig till ungdomar

  2018-10-31

  Nu startar en ny ansökningsomgång till Karlspriset, där ungdomar tävlar om att ingå i EU- projekt. EU-parlamentets syfte med Karlspriset är att främja den europeiska identiteten och samhörigheten bland EU:s unga medborgare. Projekt tidigare år har fokuserat på ungdomsutbyten, evenemang för EU:s befolkning samt internetbaserade projekt. Varje år nomineras 28 projekt, ett från varje EU-medlemsland, där representanter från varje projekt får en unik inbjudan till stiftelsen för det nationella Karlspriset i Aachen. Sista ansökningsdag är den 28 januari 2019.

 • Verktyget SELFIE ska öka digitalt lärande i skolor runt om i Europa

  2018-10-31

  EU-kommissionen presenterade den 25 oktober ett nytt verktyg som ska hjälpa skolor i både EU samt Ryssland, Georgien och Serbien att utvärdera hur man använder digital teknik i undervisningen. Verktyget SELFIE, som står för ”Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies”, kan användas på frivillig grund av 76,7 miljoner elever, studenter och lärare i 250 000 skolor inom EU.

 • 30 miljoner euro avsätts för att investera i och utveckla Europeiska Universitet

  2018-10-30

  EU-kommissionen publicerade den 24 oktober sina utlysningar för 2019 inom utbildningsprogrammet Erasmus+. Av den totala Erasmusårsbudgeten för 2019, på 3 miljarder euro, avsätts 30 miljoner euro för att investera i Europeiska Universitet och utveckla europeiska utbildningsområden innan 2025. Detta efter initiativ från det informella EU-toppmötet i Göteborg i november 2017.

 • Finalkonferens av ”Scirocco”

  2018-10-29

  Den 24 oktober hölls konferensen ”Scirocco – scaling integrated care in context”, ett utvärderingsverktyg för regioner att bedöma arbetet med ett integrerat vårdsystem.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS