EU förnyar det ekologiska regelverket

Den 20 november beslutade den särskilda jordbrukskommittén om att se över de regelverk som finns för ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. Målet är att uppnå modernare och mer enhetliga regler på området för alla EU:s medlemsstater.

De nya bestämmelserna har som syfte att uppmuntra till hållbar utveckling av ekologisk produktion i EU och ska garantera en rättvis konkurrens för jordbrukare och aktörer på EU:s marknad. De ska även förebygga bedrägeri och illojala metoder samtidigt som man hoppas att ändringarna kommer bidra till ökat konsumentförtroende för ekologiska produkter. Beslutet är baserat på en överenskommelse som Europaparlamentet tog fram den 28 juni i år.

Nästa steg i processen är att jordbrukskommitténs talman skickar ett brev till utskottet för jordbruk och landsbygdsutveckling i Europaparlamentet. I brevet kommer det framgå att rådet kommer att anta texten förutsatt att Europaparlamentet antar den kompromisstext som lagts till och godkänts av den särskilda jordbrukskommittén. Den nya förordningen kommer i så fall gälla från och med 1 januari 2021.

/Lovisa Jonsson

07 Dec 2017 Klimatpolitik

Klimatpolitik

De beslut som tas inom EU:s klimatpolitik har inverkan på regionens näringsliv och invånarnas livsmiljö. Utöver de klimat- och energirelaterade målen främjar EU arbetet med en ökad biodiversitet, en hållbar användning av naturresurser, att motverka hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ett hållbart jordbruk och att säkra EU:s livsmedelsförsörjning. Norra Sverige har speciella förhållanden såväl befolkningsstruktur som klimat vilka måste tas hänsyn till vid utformandet av unionens lagstiftning.

Kontaktperson: Carina Christiansen

Mer information