Umeå på green week

En delegation från Umeå kommun besökte i Bryssel i samband med Europas största miljökonferens, Green Week, den 3-5 juni. Arrangemanget samlar över 3 000 deltagare från hela Europa. Umeå är en av finalisterna till utmärkelsen Europas miljöhuvudstad 2017 och var på plats för att informera om deras miljöarbete samt uppdateras sig om vad som händer inom området på EU-nivå.

150603 bristol
Representanter från Umeå kommun tillsammans med Bristols borgmästare, George Ferguson(i mitten), som är Europas miljöhuvudstad 2015

Tolv europeiska städer har ansökt om att bli europeisk miljöhuvudstad 2017. En oberoende panel av experter har bedömt städernas miljöarbete inom olika områden, till exempel lokala transporter, luftkvalitet, natur och biologisk mångfald och avfallshantering. Umeå är en av fyra städer som har gått vidare, tillsammans med tyska Essen samt Nederländska s-Hertogenbosch och Nijmegen. 

Umeå högt rankade i sitt miljöarbete
Av samtliga sökande städerna placeras sig Umeå högt på rankingen inom de olika områdena. När det gäller luftkvalitet, buller, energi samt miljöinnovation och hållbar sysselsättning ligger Umeå etta, på de andra områdena placerar Umeå sig på plats 2–7.

150603 gruppbild
Umeå kommun finalister till Green Capital 2017 och pristagarna från SLU 

I samband med Brysselresan så träffade representanter från Umeå kommun Per Hallström, miljöråd på Sveriges ständiga representation i EU, för att berätta om Umeås miljöarbete som utmärks av innovation, samarbete och nätverkande.

– Vi har en bra samverkan i Umeå kring miljöfrågorna och det är en viktig orsak till vårt framgångsrika miljöarbete, säger Sara Wård, från Umeå kommun.

Kommunen har fått en ledarroll när det gäller hållbara beteenden genom EU-projektet Green Citizens of Europe, som ingår i projektet Be Green Umeå.

– Det är ett projekt där vi jobbar med beteendeförändring kring hållbart boende, och framförallt resande. Här testar vi olika sätt att nå ut med frågorna. Och det har varit lyckosamt. Lokaltrafiken ökar väldigt mycket nu och våra kampanjer har varit en bidragande orsak, berättar Johan Sandström.

Norrländskt mårdhundsprojektet får Europeiskt pris
På plats i Bryssel fanns även Fredrik Dahl och P-A Åhlen som leder Mårdhundsprojektet inom SLU:s program Vilt och drivs i samarbete med Naturvårdsverket, Svenska Jägareförbundet och Länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten.  Projekt har utsetts som ett av de 13 bästa naturvårdsprojekten som finansierades av EU-kommissionens ekonomiska verktyg för miljön förra året och kommer att tilldelas pris den 4 juni under Green Week konferensen.

I juni presenterar Umeå sina miljövisioner för en jury i Bristol som sedan presenterar vinnaren.

/Martha Bahta

03 Jun 2015 Klimatpolitik

Klimatpolitik

De beslut som tas inom EU:s klimatpolitik har inverkan på regionens näringsliv och invånarnas livsmiljö. Utöver de klimat- och energirelaterade målen främjar EU arbetet med en ökad biodiversitet, en hållbar användning av naturresurser, att motverka hälsoproblem orsakade av klimatförändringar, ett hållbart jordbruk och att säkra EU:s livsmedelsförsörjning. Norra Sverige har speciella förhållanden såväl befolkningsstruktur som klimat vilka måste tas hänsyn till vid utformandet av unionens lagstiftning.

Kontaktperson: Carina Christiansen

Mer information