Superkluster på agendan

2012-02-29

120228 länsstyrelsen-västerMats-Rune Bergström och Helena Österlind från Länsstyrelsen Västerbotten besökte Bryssel den 28 februari för samtal om "superkluster" i norr. Att genom smart specialisering skapa samverkan mellan befintliga mineral-, skogs- och kreativa kluster för att skapa en motor för nya innovationer.

Under dagen, som arrangerats av North Sweden, träffade de ansvariga i dessa frågor vid EU-kommissionen, såväl vid GD Forskning och innovation som vid GD Regionalpolitik. Responsen från EU-kommissionen blev positiv med önskemål om att från vår sida medverka som ett bra exempel på hur andra inom EU kan ta sig an uppgiften. För tillfället är det många regioner i EU som fortfarande arbetar med att skapa kluster och att ta steget mot superkluster på det här sättet är det få som gjort. Vidare var utbytet av idéer bra och EU-kommissionen var mycket intresserade av att följa den framtida utvecklingen av arbetet.

 /Joel Larsson och Hanna Högberg

Nyheter på området

 • EU-kommissionen söker experter till panel om bioekonomi

  2016-01-18

  För att förstärka EU:s arbete med bioekonomi söker nu EU-kommissionen medlemmar till en panel som ska övervaka och ge förslag på området.

 • Artikelserie om råvaror del 4

  2016-01-18

  I fjärde artikeln i råvaruserien uppmärksammar vi fluoritfyndigheten i Storumans kommun. Flourit finns på EU:s förteckning över mineraler av avgörande betydelse.

 • Artikelserie om råvaror del 3

  2015-12-16

  Tredje artikeln i råvaruserien uppmärksammar vi SSAB och dess verksamhet i Luleå. SSAB är en ledande producent på den globala marknaden för avancerade stål.

 • Artikelserie del 2: om råvaror i norr

  2015-12-02

  Vår andra artikel i råvaruserien handlar om Boliden, ett av världens största gruv- och smältverksföretag inom zink och ledande i Europa inom koppar och nickel.

 • Är Övre Norrland Europas entreprenörsregion 2017?

  2015-12-01

  Europeiska entreprenörsregioner (EER) är ett projekt som identifierar och belönar EU-regioner som visar en enastående och innovativ entreprenörspolitisk strategi, oavsett storlek, välstånd och kompetens. De regioner som har den mest trovärdiga, framsynta och lovande syn planen beviljas hederstiteln "Årets entreprenörsregion”.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS