Superkluster på agendan

2012-02-29

120228 länsstyrelsen-västerMats-Rune Bergström och Helena Österlind från Länsstyrelsen Västerbotten besökte Bryssel den 28 februari för samtal om "superkluster" i norr. Att genom smart specialisering skapa samverkan mellan befintliga mineral-, skogs- och kreativa kluster för att skapa en motor för nya innovationer.

Under dagen, som arrangerats av North Sweden, träffade de ansvariga i dessa frågor vid EU-kommissionen, såväl vid GD Forskning och innovation som vid GD Regionalpolitik. Responsen från EU-kommissionen blev positiv med önskemål om att från vår sida medverka som ett bra exempel på hur andra inom EU kan ta sig an uppgiften. För tillfället är det många regioner i EU som fortfarande arbetar med att skapa kluster och att ta steget mot superkluster på det här sättet är det få som gjort. Vidare var utbytet av idéer bra och EU-kommissionen var mycket intresserade av att följa den framtida utvecklingen av arbetet.

 /Joel Larsson och Hanna Högberg

Nyheter på området

 • EU-kommissionen bjuder in till öppet samråd om den kommande småföretagsakten

  2014-10-28

  För att få in synpunkter och idéer om hur småföretagsakten (Small Business Act) kan ändras för att sörja för en fortsatt stark EU-politik för små och medelstora företag under perioden 2015-2020, inleder EU-kommissionen öppet samråd.

 • EU-kommissionen lanserar en dataplattform för bioekonomi

  2014-10-24

  EU-kommissionen har nyligen introducerat en dataplattform för att underlätta arbetet i EU:s strategi om bioekonomi. Här kan man ta del av information, data och statistik kring bioekonomi.

 • Gruvnäringen i Övre Norrland

  2014-10-22

  Den 21 oktober höll North Sweden ett seminarium i Bryssel om hållbar gruvdrift i Arktis med huvutalare från bland annat Övre Norrland, EU-kommissionen & industri.

 • Norrbottnisk platsbaserad innovation på råvaruseminarium i Bryssel

  2014-10-22

  Den 22 oktober anordnades i Bryssel ett seminarium om innovation inom råvaruområdet med utrymme för att utbyta idéer mellan olika aktörer kring EU-finansierade samverkansprojekt. Flera aktörer från norra Sverige fanns på plats tillsammans med Helena Karlberg på Luleå Tekniska Universitet som talade om platsbaserad innovation i råvarudominerade områden.

 • Norrbotten leder råvaruarbetet

  2014-10-21

  Länsstyrelsen Norrbotten är ordförande i det nystartade Covenant2022 – ett åtagande inom ramen för det Europeiska innovationspartnerskapet för råvaror.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS