Råvaror: EU-kommissionen belyser behovet av försörjningstrygghet och investeringar

EU-kommissionen presenterade i juli 2016 en scoreboard över råvaror. Denna scoreboard innehåller omfattande uppsättningar och indikatorer för både primära och sekundära råvaror. Arbetet belyser EU:s växande brist på kompetens och behovet av innovationer samt EU:s importberoende. Scoreboarden utgör ett viktigt underlag för beslutsfattare.

På styrgruppsmötet för Europeiska innovationspartnerskapet för råvaror medverkade EU-kommissionär Elżbieta Bieńkowska, ansvarig för portföljen Inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag. I sitt anförande framhöll Bieńkowska den strategiska vikten av utbudet och värdet av råvaror för den europeiska ekonomin och det europeiska samhällets framtid. - Med det Europeiska innovationspartnerskapet har råvarugemenskapen tagit betydelsefulla steg mot försörjningstrygghet och en mer cirkulär ekonomi. Idag har vi lagt grunden för behovet av att gynna investeringar på råvaruområdet, särskilt för nyföretagare och små samt medelstora företag som försöker optimera sitt resursanvändande, sade Bieńkowska.

Styrgruppsmötet anordnades av EU-kommissionen som en del av det pågående arbetet inom Europeiska innovationspartnerskapet att säkra ett hållbart utbud av råvaror för EU och för att öka investeringarna i råvaru- och återvinningssektorerna.

Styrgruppen presenterade likaså en deklaration som stöd för arbetet med att skapa en europeisk investeringsplattform för nystartade råvaru- och återvinningsföretag. Detta förslag initierades av Europeiska institutet för innovation och teknik inom ramen för Europeiska fonden for strategiska investeringar.

Strategisk utvärderingsrapport

Scoreboard över råvaror 

För mer information kontakta Mona Mansour, Senior Adviser European Affairs, ansvarig för området Råvaror på North Sweden European Office.

/Anna Lundgren & Mona Mansour

20 Sep 2016 Näringspolitik

Näringspolitik

Norra Sverige har ett aktivt och mångsidigt näringsliv som på flera områden levererar unika resurser och kompetenser för export och till EU:s inre marknad. North Sweden bevakar EU:s politik på områden så att norra Sveriges aktörer ska få största möjlighet att bidra till att utveckla regionen och EU:s konkurrenskraft. Gränsövergångarna måste vara enkla och effektiva för att utvidga den egna hemmamarknaden och kompetensutbytet med omgivande regioner.

Kontaktperson: Lotta Rönström

Mer information