Analys av den arktiska affärsutvecklingen

Vid årsskiftet 2016 presenterade Nordregio, det ledande nordiska och europeiska forskningscentret, rapporten ”Hållbar affärslivsutveckling i nordiska Arktis”. Rapporten publicerades inom ramen för ett övergripande analysprojekt, som genomförs av Nordiska Arbetsgrupper för Hållbar regional utvecklingen i Arktis.

Syftet med rapporten är att bidra till att få en bättre uppfattning om möjligheter och utmaningar för en hållbar regional utveckling med fokus på privata aktörer inom affärslivet i nordiska Arktis. Det berör framför allt Grönland, Färöarna, Island och de nordligaste kommunerna i Norge, Finland och Sverige, som representeras av Norrbotten.

tni

Med rapporten menar Nordregio att upplysa om vilken roll de storskaliga industrier, bioekonomi, turism samt de kreativa industrierna spelar i det arktiska sammanhanget. Dessutom, syftar den till att identifiera de största utmaningarna för ekonomisk utveckling från det sociala, miljövänliga och hållbara perspektivet.

I rapporten ställer Nordregio bland annat de följande frågorna:

  • Vilka förutsättningar (båda naturliga och mänskliga) kommer att påverka Arktis mest om 20, 30 och 40 år?
  • Kommer vår levnadsstandard att förändras beroende på hur vi väljer att hantera förutsättningarna?
  • Vad innebär de utmaningar som Arktis står för den nuvarande regionalpolitiken?

Rapporten hyllar några av Övre Norrlands initiativen inom transport, agrikultur och turism för deras insats i regionutvecklingen ur de ekonomiska, sociala och miljövänliga perspektiven.

Ett sådant inflytelserikt projekt är till exempel BioFuel Region nätverket, som för samman aktörer från akademi och näringslivsektörn för att stödja produktion och användning av biogas för transportsystem i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland. Nordregio menar att arktiska regioner är väldigt beroende av mycket bra fordonsystem på grund av långa avstånd och låg befolkningstäthet. Det är därför de lägger extra vikt på att hitta nya miljövänliga bränsleformer, och enligt Nordregio lyckades kommuner i Norr- och Västerbotten stort med det.

Nordregio uttrycker stort hopp på att Övre Norrland kommer att fortsätta stödja denna tendens i samma takt och uppmuntrar regionen att producera ännu mer biogas, som enligt forskningen verkar vara en av de bästa lösningar för energiförsörjning i nordiska Arktis.

Utöver detta, nämner rapporten Övre Norrlands goda prestation, som den gjorde i agrikultursutveckling samt i turism sektor (med Swedish Lapland Visitors Board som en stark nordisk aktör) och dess matkultur, berömd bland turisterna över hela världen.

Läs hela rapporten här

Läs mer om Norra Sveriges bioekonomi här

Läs mer om BioFuel Region här

Läs mer om Nordregio här

/Maria Sandberg

10 Feb 2017 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information