Arctic Project Awards 2018

2018-05-16

För andra gången lanseras The Arctic Project Awards, ett pris med syfte att uppmärksamma goda exempel från det Arktiska området samt förespråka Arktiskt gränssamarbete. Vinnaren av årets upplaga kommer att presenteras under European Week of Regions and Cities, EWRC, 2018 i samband med seminariet som North Sweden tillsammans med European North Atlantic Arctic Partnership ska hålla som en del av det officiella programmet för EWRC den 9 oktober.

20180516Arctic Awards kopiera

Tävlingen är öppen för projekt som är finansierade inom fondprogrammen: Northern Periphery and Arctic, Interreg Botnia Atlantica, Interreg Nord, Kolarctic CBC och Karelia CBC. Detta året kommer tävlingen inrikta sig på två kategorier, nämligen:

 • Arktiskt Entreprenörskap: Riktad mot innovativa entreprenörskapslösningar för människor bosatta i nordliga klimat. Det kan bland annat innefatta matproduktion, turism kopplat till regionen, kreativa industrier samt entreprenörskap kopplat till den geografiska ursprungsbefolkningen.
 • Möjligheter kopplat till Arktiskt klimat: Innefattar projekt som innefattar innovativa lösningar kopplade till Arktiskt klimat. Exempelvis kan det vara lösningar inom transport-, bostads-, råmaterial- och gruvområdet.

Förutom pris för de två ovanstående kategorier ska även ännu ett pris tilldelas inom de två kategorierna med titeln ”Arctic Promise” till planerade projekt som visar på god framtida potential.

Har ni ett projekt som finansieras inom ovanstående program? Tveka då inte att ansöka till tävlingen via detta frågeformulär: 

Sista ansökningsdatum är 31 maj, glöm inte att alla ansökningar måste göras på engelska.

Läs mer om tävlingen här: 

/Andreas Andersson Kurdve

Allmänna nyheter

 • Tack Anthony Scully!

  2018-07-04

  Tony har varit ansvarig för forskning och innovation och efter tre år på North Sweden, ska Tony Scully nu fortsätta sin karriär på Linnéuniversitetet i Kalmar.

 • Sverige ledande och Norra Sverige regionalt högpresterande i EU-kommissionens innovationsmätning

  2018-07-04

  Sverige är fortsatt i toppen när EU-kommissionen den 18 juni 2018 listar Europas mest innovativa länder. Norr- och Västerbotten tillhör de starkaste regionerna i EU och bidrar positivt till Sveriges placering. Resultaten för Sverige är dock inte entydigt positiva då Sverige presterar under EU:s genomsnitt på flera avgörande indikatorer som ingår i det sammanvägda indexet.

 • Norra Sverige i Almedalen debatterar för ett starkare EU

  2018-07-04

  Under Almedalen är norra Sverige engagerat i olika aktiviteter för att stärka regionens intressen. Under veckan diskuteras också EU-relevanta frågor. Bland annat arrangerade Region Västerbotten med regionrådet Erik Bergkvist tillika ordförande för Europaforum Norra Sverige ett särskilt EU-mingel den 2 juli öppet för vem som ville att ge sin syn på EU och hur EU bör utvecklas. Erik Bergkvist medverkade även i paneldebatter arrangerade av EU-kommissionen i Sverige på ”Europahuset” i Almedalen såsom en debatt den 3 juli om EU:s budget ”Hur mycket ska Sverige betala? – Och till vad?”

 • Tack till Julia och Andreas!

  2018-07-02

  Nu när sommaren tar vid tackar North Sweden för praktikanterna Julia och Andreas insatser och deras tid på kontoret mellan 22 januari- 22 juni och önskar dem lycka till!

 • State of Play: Delad sammanhållningspolitik för regional utveckling

  2018-06-20

  Nu är mer eller mindre alla förslag till regleringar för nästa programperiod 2021—2027 framlagda av EU-kommissionen. På det stora hela ligger de i linje med norra Sverige intressen även om alla detaljer och de exakta budgetnivåerna för Norrbottens och Västerbottens vidkommande inte ännu är helt klara. Nu vidtar förhandlingarna, som kommer att bli tuffa. Några övergripande delar i förslagen för den samlade sammanhållningspolitiken, EU:s regionalpolitik, behöver särskilt fokus. Några sådana områden är att tillförsäkra fortsatta möjligheter att i norra Sverige kunna använda socialfonden, landsbygdsutvecklingsfonden och den samlade sammanhållningspolitiken för att skapa regional hållbar utveckling.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS