Besök av Europa Direkt

2018-11-06

Den 30 oktober och 5 november hade North Sweden besök av lärare och elever via Europa Direkt-kontoren i regionen. Europadirekt drivs som ett informationsnätverk av EU-kommissionen i syfte att sprida kunskap om EU. I dagsläget finns cirka 500 kontor runt om i Europa. Båda besöken inleddes med en presentation av kontorets verksamhet och arbetsuppgifter i Bryssel och avslutades med intressanta frågestunder innan deltagarna gav sig vidare på andra besök vid EU:s olika institutioner i Bryssel.

Den 30 oktober besökte en stor delegation lärare från gymnasieskolorna i Skellefteå oss på North Sweden. Besöket som var en del i förberedelserna för att på skolorna öka intresset för det kommande Europaparlamentsvalet 2019 inleddes med en presentation om North Swedens verksamhet i Bryssel och hur vår region är representerad i EU. Påverkansarbete och intressebevakning är två av North Swedens viktigaste områden och vår kontorskoordinator, Julia Hanson, gav gruppen en genomgång för var beslut fattas och hur regionen kan påverka besluten.

bild 1

En del av lärargruppen från Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå

Den 5 november fick North Sweden besök av gymnasieelever från Västerbotten och det var också tänkt att Norrbotten skulle delta. Europa Direkt verkar nämligen i de båda regionerna. Tyvärr fick gruppen från Norrbotten problem med transporten till Bryssel.

Besöket inleddes med att Mikael Janson, direktör på North Sweden, berättade om vår verksamhet i Bryssel, hur vi representerar våra regioner, samarbetet med NSPA och hur det går att påverka besluten som fattas av EU. Efter Mikaels övergripande presentation berättade vår ena praktikant Michaela om hennes studieval, hennes roll som praktikant på North Sweden och lite om praktikantsamarbetet mellan de svenska regionkontoren som kallas MiniReg.  

Besöket avslutades med en frågestund där eleverna hade många funderingar, samt en rundvandring på kontoret.

bild 2

Elevgruppen från Västerbotten

Båda grupperna hade ytterligare studiebesök inbokade under resan, bland annat på några av EU:s institutioner inklusive möte med Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström.

Vi på North Sweden tackar för besöken och hoppas att ni fick en fortsatt givande vistelse i Bryssel!

/Michaela Wikdahl

Allmänna nyheter

 • Citizens’ App ska få dig att upptäcka EU i din smartphone

  2019-01-18

  Den nya appen Citizens’ App som utvecklats av Europaparlamentet inför EU-valet i maj visar exempel på hur EU formar vår vardag och uppmuntrar dig att engagera dig i EU:s framtid.

 • SKL presenterar sina prioriterade EU frågor för 2019

  2019-01-17

  Under 2019 kommer Sveriges kommuner och landsting (SKL) att fokusera extra på åtta utvalda EU-frågor utifrån kommuner och regioners intressen. EU-perspektivet ska genomsyra förbundets verksamhet och de prioriterade frågorna kommer att bedrivas med hjälp av enskilda viljeriktningar samt olika aktiviteter under året.

 • Tack till Stina och Michaela!

  2019-01-15

  När ett nytt år tagit vid är det dags att tacka höstens praktikanter, Stina Skoglöf och Michaela Wikdahl, för deras tid hos oss på North Sweden.

 • Toppresultat för Sverige

  2019-01-11

  The Economist genomför varje år en demokratiundersökning över världens länder. Sverige rankas som EU:s mest demokratiska land.

 • EU-stöd till Övre Norrland

  2018-12-17

  Strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland har beslutat att 28 prioriterade projekt i Norr- och Västerbotten ska få dela på 250 miljoner kronor från ESF och ERDF.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS