Besök av Europa Direkt

2018-11-06

Den 30 oktober och 5 november hade North Sweden besök av lärare och elever via Europa Direkt-kontoren i regionen. Europadirekt drivs som ett informationsnätverk av EU-kommissionen i syfte att sprida kunskap om EU. I dagsläget finns cirka 500 kontor runt om i Europa. Båda besöken inleddes med en presentation av kontorets verksamhet och arbetsuppgifter i Bryssel och avslutades med intressanta frågestunder innan deltagarna gav sig vidare på andra besök vid EU:s olika institutioner i Bryssel.

Den 30 oktober besökte en stor delegation lärare från gymnasieskolorna i Skellefteå oss på North Sweden. Besöket som var en del i förberedelserna för att på skolorna öka intresset för det kommande Europaparlamentsvalet 2019 inleddes med en presentation om North Swedens verksamhet i Bryssel och hur vår region är representerad i EU. Påverkansarbete och intressebevakning är två av North Swedens viktigaste områden och vår kontorskoordinator, Julia Hanson, gav gruppen en genomgång för var beslut fattas och hur regionen kan påverka besluten.

bild 1

En del av lärargruppen från Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå

Den 5 november fick North Sweden besök av gymnasieelever från Västerbotten och det var också tänkt att Norrbotten skulle delta. Europa Direkt verkar nämligen i de båda regionerna. Tyvärr fick gruppen från Norrbotten problem med transporten till Bryssel.

Besöket inleddes med att Mikael Janson, direktör på North Sweden, berättade om vår verksamhet i Bryssel, hur vi representerar våra regioner, samarbetet med NSPA och hur det går att påverka besluten som fattas av EU. Efter Mikaels övergripande presentation berättade vår ena praktikant Michaela om hennes studieval, hennes roll som praktikant på North Sweden och lite om praktikantsamarbetet mellan de svenska regionkontoren som kallas MiniReg.  

Besöket avslutades med en frågestund där eleverna hade många funderingar, samt en rundvandring på kontoret.

bild 2

Elevgruppen från Västerbotten

Båda grupperna hade ytterligare studiebesök inbokade under resan, bland annat på några av EU:s institutioner inklusive möte med Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström.

Vi på North Sweden tackar för besöken och hoppas att ni fick en fortsatt givande vistelse i Bryssel!

/Michaela Wikdahl

Allmänna nyheter

 • Tyck till i samråd om EU:s jämställdhetspolitik

  2019-03-15

  EU-kommissionen har startat ett samråd angående jämställdhetsfrågor. Samrådet är en webbenkät där privatpersoner, myndigheter och organisationer har möjlighet att ge synpunkter om jämställdhet. Nu finns det möjlighet att bidra med synpunkter inför EU:s kommande strategiska jämställdhetsarbete med avseende perioden 2020-2025.

 • EU-parlamentet besöker Luleå

  2019-03-12

  En delegation från EU-parlamentets utskott för industrifrågor, forskning och energi (ITRE) besökte Luleå 27 feb – 1 mars, för att bl.a. lära sig om Norrbottens bidrag till EU:s ekonomi

 • Samtal om Arktisk politik

  2019-03-11

  North Sweden medverkade vid ett möte med EU och UD, för att diskutera EU:s arktiska politik och hur den skall utvecklas. Det är en del av EU:s ökande engagemang i Arktis.

 • Praktisera på North Sweden

  2019-02-26

  North Sweden European Office söker två praktikanter inför höstterminen 2019. Praktiken ger Dig möjlighet att få en god insyn och förståelse om hur regionala frågor drivs i Bryssel.

 • Vinnare i Euroscola-tävlingen

  2019-02-19

  Tornedalsskolan i Haparanda och Baldergymnasiet i Skellefteå vunnit möjligheten att åka till Bryssel som en del av Euroscola-projektet - som startades av EU-parlamentet 1990.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS