Besök av Europa Direkt

2018-11-06

Den 30 oktober och 5 november hade North Sweden besök av lärare och elever via Europa Direkt-kontoren i regionen. Europadirekt drivs som ett informationsnätverk av EU-kommissionen i syfte att sprida kunskap om EU. I dagsläget finns cirka 500 kontor runt om i Europa. Båda besöken inleddes med en presentation av kontorets verksamhet och arbetsuppgifter i Bryssel och avslutades med intressanta frågestunder innan deltagarna gav sig vidare på andra besök vid EU:s olika institutioner i Bryssel.

Den 30 oktober besökte en stor delegation lärare från gymnasieskolorna i Skellefteå oss på North Sweden. Besöket som var en del i förberedelserna för att på skolorna öka intresset för det kommande Europaparlamentsvalet 2019 inleddes med en presentation om North Swedens verksamhet i Bryssel och hur vår region är representerad i EU. Påverkansarbete och intressebevakning är två av North Swedens viktigaste områden och vår kontorskoordinator, Julia Hanson, gav gruppen en genomgång för var beslut fattas och hur regionen kan påverka besluten.

bild 1

En del av lärargruppen från Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå

Den 5 november fick North Sweden besök av gymnasieelever från Västerbotten och det var också tänkt att Norrbotten skulle delta. Europa Direkt verkar nämligen i de båda regionerna. Tyvärr fick gruppen från Norrbotten problem med transporten till Bryssel.

Besöket inleddes med att Mikael Janson, direktör på North Sweden, berättade om vår verksamhet i Bryssel, hur vi representerar våra regioner, samarbetet med NSPA och hur det går att påverka besluten som fattas av EU. Efter Mikaels övergripande presentation berättade vår ena praktikant Michaela om hennes studieval, hennes roll som praktikant på North Sweden och lite om praktikantsamarbetet mellan de svenska regionkontoren som kallas MiniReg.  

Besöket avslutades med en frågestund där eleverna hade många funderingar, samt en rundvandring på kontoret.

bild 2

Elevgruppen från Västerbotten

Båda grupperna hade ytterligare studiebesök inbokade under resan, bland annat på några av EU:s institutioner inklusive möte med Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström.

Vi på North Sweden tackar för besöken och hoppas att ni fick en fortsatt givande vistelse i Bryssel!

/Michaela Wikdahl

Allmänna nyheter

 • Umeå 2:a i iCapital

  2018-11-07

  Aten är Europas Innovationshuvudstad 2018. Umeå och de övriga fyra finalstäderna Århus, Leuven, Hamburg och Toulouse delar på andraplatsen.

 • Besök av Europa Direkt

  2018-11-06

  Den 30 oktober och 5 november hade North Sweden besök av lärare och elever via Europa Direkt. Besöken inleddes med en presentation av kontorets verksamhet Bryssel.

 • Piteå kommun erhåller 4 miljoner kronor som ledarprojektpartner i EU-migrantprojekt

  2018-10-31

  Piteå kommun har tilldelats drygt fyra miljoner kronor av Europeiska socialfonden (ESF) för det transnationella projektet ”Employment for Migrants” som sträcker sig mellan tidsperioden 2018–2021 och syftar till att få in utrikesfödda på arbetsmarknaden. ESF är Europas viktigaste ekonomiska instrument för att stödja arbetstillfällen, hjälpa människor att få bättre jobb och säkra rättvisare jobbmöjligheter för alla EU-medborgare. En av prioriteterna med ESF är att främja social integration genom att hjälpa människor från missgynnade grupper att komma in i arbete.

 • Sverige har EU:s mest hållbara demokrati enligt undersökning

  2018-10-29

  Den tyska stiftelsen Bertelsmann har sammanställt hundratalet indikationer för att mäta demokrati och gott styre i EU- och OECD-länderna. Resultatet för 2018 visar en negativ trend i flera EU-länder. I 16 av 28 EU-länder har det, enligt Bertelsmanns index, skett en försämring när det kommer till demokrati. Stiftelsen säger att växande partipolarisering och tilltagande populistiska krafter är de bakomliggande orsakerna till den negativa trenden.

 • Gymnasieelever från Skellefteå i Bryssel under studiebesöket ”EU på riktigt”

  2018-10-24

  North Sweden fick den 17 oktober besök av elever från Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå genom projektet ”EU på riktigt” som Skellefteå kommun står bakom. North Sweden hade gjort ett program och guidade Axel Bergkvist och Klara-Lovisa Rogersdotter samt deras lärare Daniel Strömberg i Bryssel som fick möjlighet att besöka några internationella aktörer på Bryssel-arenan och öka sin kunskap om EU. De besökte bland annat Europeiska Kommissionen, Svenskt Näringsliv, Europaparlamentet, Sveriges ständiga representation samt European Federation of Journalists (EFJ).

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS