Besök av Norrlands blivande EU-ambassadörer

2017-09-29

Under måndagsförmiddagen hade North Sweden European Office besök av 14 kunskapstörstande och blivande EU-ambassadörer för sina respektive skolor i Norrbotten och Västerbotten. Eleverna som går på gymnasiet representerar flertalet skolor i vår region och innan resan till Bryssel har de genomgått en utbildning med informationskontoret Europa Direkt Norrbotten och Västerbotten. Målet är att EU-ambassadörerna under studiebesök i Bryssel samt genom utbildningen skall lära sig om EU och dess system, för att sedan sprida den kunskapen på hemmaplan och minska det avstånd som ibland kan kännas så långt mellan norra Sverige och Bryssel.

170929 EU-ambassadörer

De blivande EU-ambassadörerna utanför North Swedens kontor 
Foto: Adam Jonsson

Här hos oss på North Sweden fick de en genomgång av kontorets arbete på den europeiska arenan då direktör Mikael Janson höll en presentation om vårt arbete. De fick också en kort inblick i hur livet är som praktikant på organisationen såväl som i Bryssel. Vidare fick de också bekanta sig med Pierre Schellekens, biträdande chef för EU-kommissionär Miguel Arias Cañetes kabinett som ansvarar för energi och klimatfrågorna för EU-kommissionens räkning. I samtalet lyfte Schellekens fram vikten i ungdomarnas engagemang för EU frågor och betydelsen det har för att öka EU-kunskapen hos ungdomar i Norrland och Sverige.

170929 Pierre Schellekens

Pierre Schellekens talar om sitt arbete på kommissionen
Foto: Adam Jonsson

Vi tackar Europa Direkt som arrangerat studieresan och de framtida EU-ambassadörerna för ett trevligt besök och önskar dem lycka till med sina framtida uppdrag!

Läs mer om projektet "EU på riktigt" där två elever från Anderstorpsgymnasiet fick möjlighet att besöka Bryssel med sina lärare

/Lovisa Jonsson

 

Allmänna nyheter

 • EU Arctic Forum ”Knowing, developing and connecting Arctic” med urfolksdialog

  2018-09-20

  Den 17 september gick det första EU Arctic Forum i regi av EU-kommissionen av stapeln i Bryssel. Temat ”förstå, utveckla och förena Arktis” inkluderade även den årliga dialogen med den arktiska ursprungsbefolkningen. Företrädare från regioner och EU, forskning samt näringsliv och nationella Arktiska aktörer var på plats. Diskussioner om bland annat bredbandsförsörjning i Arktis, handelsmöjligheter, hållbara och innovativa utvecklingsmöjligheter byggde på den arktiska samrådsrapport i EU som nätverket för Northern Sparsely Populated Area (NSPA) bidragit till avseende EU:s framtida investeringsstöd till det nordligaste Europa. Från hemregionerna medverkade Erik Bergqvist, ordförande Region Västerbotten, och Niklas Nordström, kommunstyrelsens ordförande i Luleå. Med från norra Sverige fanns även Åsa Larsson-Blind företrädande Samerådet.

 • Vi välkomnar höstens praktikanter, Michaela och Stina!

  2018-09-20

  Vi välkomnar de nya praktikanterna, Michaela Wikdahl och Stina Skoglöf till North Swedens kontor i Bryssel. De kommer att bistå North Swedens dagliga arbete med exempelvis omvärldsbevakning, nyhetsrapportering och att ta hand om besöksgrupper från hemregionen. Michaela och Stina kommer att praktisera under höstterminen, mellan tidsperioden september till slutet av januari 2019. Vi på North Sweden är glada att ha dem hos oss!

 • Umeå kan bli EU:s innovationshuvudstad

  2018-09-12

  Umeå är en av finalisterna till EU:s utmärkelse ”Capital of Innovation” och kan komma att tilldelas prissumman på 1 miljon Euro. Priset uppmärksammar städer som bidrar till ett innovativt klimat och effektivt använder innovationer i statsförvaltningen.

 • EU-kommissionens och Junckers ”State of the union”- tal 2018

  2018-09-12

  Den 12 september talade Europakommissionens president Jean-Claude Juncker vid sitt fjärde ”State of the union-tal” om vad som är Kommissionens främsta ansvar och prioriteringar innan EU-valet som infaller i maj 2019. Juncker framhöll bland annat att EU bör lägga sig i stort i stora frågor och smått i små frågor. Ett exempel, tillika en udda med omdebatterad fråga, är EU-bestämmelsen om sommar- och vintertid som han anser är en typisk liten fråga som medlemsstater själva ska besluta om.

 • EU satsar 150 miljoner euro på frukt & grönsaker i skolan

  2018-09-12

  Frukt, mellanmål, grönsaker och mjölkprodukter ska ges till skolor inom EU. Det främsta syftet är att förbättra barns hälsa men man vill även satsa på att barnen utbildas inom näringslära. Totalt sett berörs 30 miljoner barn i EU under läsåret 2018/19.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS