Besök av Norrlands blivande EU-ambassadörer

2017-09-29

Under måndagsförmiddagen hade North Sweden European Office besök av 14 kunskapstörstande och blivande EU-ambassadörer för sina respektive skolor i Norrbotten och Västerbotten. Eleverna som går på gymnasiet representerar flertalet skolor i vår region och innan resan till Bryssel har de genomgått en utbildning med informationskontoret Europa Direkt Norrbotten och Västerbotten. Målet är att EU-ambassadörerna under studiebesök i Bryssel samt genom utbildningen skall lära sig om EU och dess system, för att sedan sprida den kunskapen på hemmaplan och minska det avstånd som ibland kan kännas så långt mellan norra Sverige och Bryssel.

170929 EU-ambassadörer

De blivande EU-ambassadörerna utanför North Swedens kontor 
Foto: Adam Jonsson

Här hos oss på North Sweden fick de en genomgång av kontorets arbete på den europeiska arenan då direktör Mikael Janson höll en presentation om vårt arbete. De fick också en kort inblick i hur livet är som praktikant på organisationen såväl som i Bryssel. Vidare fick de också bekanta sig med Pierre Schellekens, biträdande chef för EU-kommissionär Miguel Arias Cañetes kabinett som ansvarar för energi och klimatfrågorna för EU-kommissionens räkning. I samtalet lyfte Schellekens fram vikten i ungdomarnas engagemang för EU frågor och betydelsen det har för att öka EU-kunskapen hos ungdomar i Norrland och Sverige.

170929 Pierre Schellekens

Pierre Schellekens talar om sitt arbete på kommissionen
Foto: Adam Jonsson

Vi tackar Europa Direkt som arrangerat studieresan och de framtida EU-ambassadörerna för ett trevligt besök och önskar dem lycka till med sina framtida uppdrag!

Läs mer om projektet "EU på riktigt" där två elever från Anderstorpsgymnasiet fick möjlighet att besöka Bryssel med sina lärare

/Lovisa Jonsson

 

Allmänna nyheter

 • EU-kommissionen nominerar LIFE-projektet ReMiBar baserat i Norr- och Västerbotten till ett av de bästa i Europa

  2018-03-14

  LIFE-projektet ReMiBar, som är resultatet av ett flerårigt samarbete mellan olika myndigheter och skogsbolag i Norr- och Västerbotten och finansierat av EU:s miljöfond LIFE-programmet, har blivit utvalt av EU-kommissionen till ett av de bästa LIFE-projekten i EU. ReMiBar syftar till att lösa problem med stängda vandringsvägar för djurliv i vattendrag som beror på bygget av infrastruktur där man inte tagit hänsyn till vattenmiljöer. ReMiBar är också nominerat till ”Bästa av bästa utmärkelsen” för avslutade projekt 2016 och 2017 i kategorierna miljö och natur.

 • Tack Martha Bahta!

  2018-03-14

  Efter sex år slutar Martha Bahta, Communicator and Policy Adviser, hos oss på North Sweden. Vi önskar dig all lycka i din fortsatta karriär vid Region Västerbotten!

 • 8 Nordiska EU-länder samlas kring gemensamt budskap angående fördjupat EMU-samarbete

  2018-03-14

  8 nordeuropeiska länder har i ett gemensamt brev uttryckt sina finanspolitiska åsikter i debatten kring hur valutaunionen EMU ska fortsatt utvecklas. Den ekonomiska monetära unionen, EMU, är de övergripande ekonomiska verktyg och policys som EU har för Eurosamarbetet men riktar sig även till länderna utanför Euron. De aktuella ländernas finansministrar önskar tona ned debatten om storslagna och djupgående EU-ambitioner för EMU. Fokus ska ligga på internationellt samarbete för att upprätthålla en stabil finansmarknad. Från svensk sida, som icke Euroland, trycks det på vikten av att alla länder i EU ska få delta fullt ut i besluten i EMU.

 • Handelskonflikten mellan USA och EU

  2018-03-13

  I syfte att skydda USA:s nationella intressen har president Donald Trump beslutat om att införa tullar på importerat stål och aluminium till USA vilket har skapat oro världen över, särskilt i EU. Enligt presidenten har andra länder gentemot USA ett handelsöverskott som är skadligt för USA. EU med flera har i sin tur protesterat mot vad de anser vara en orättfärdig politik från USA som utan urskillning slår mot alla på ett sätt som skadar hela världshandeln och den ekonomiska återhämtningen, även för USA själva.

 • Positioner för fortsatt EU-stöd

  2018-03-13

  EFNS positioner om regionalpolitiken, inför utformningen av den nästa programperiod från 2021 och framåt, har nu lämnats in till EU-kommissionen.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS