Besök av Norrlands blivande EU-ambassadörer

2017-09-29

Under måndagsförmiddagen hade North Sweden European Office besök av 14 kunskapstörstande och blivande EU-ambassadörer för sina respektive skolor i Norrbotten och Västerbotten. Eleverna som går på gymnasiet representerar flertalet skolor i vår region och innan resan till Bryssel har de genomgått en utbildning med informationskontoret Europa Direkt Norrbotten och Västerbotten. Målet är att EU-ambassadörerna under studiebesök i Bryssel samt genom utbildningen skall lära sig om EU och dess system, för att sedan sprida den kunskapen på hemmaplan och minska det avstånd som ibland kan kännas så långt mellan norra Sverige och Bryssel.

170929 EU-ambassadörer

De blivande EU-ambassadörerna utanför North Swedens kontor 
Foto: Adam Jonsson

Här hos oss på North Sweden fick de en genomgång av kontorets arbete på den europeiska arenan då direktör Mikael Janson höll en presentation om vårt arbete. De fick också en kort inblick i hur livet är som praktikant på organisationen såväl som i Bryssel. Vidare fick de också bekanta sig med Pierre Schellekens, biträdande chef för EU-kommissionär Miguel Arias Cañetes kabinett som ansvarar för energi och klimatfrågorna för EU-kommissionens räkning. I samtalet lyfte Schellekens fram vikten i ungdomarnas engagemang för EU frågor och betydelsen det har för att öka EU-kunskapen hos ungdomar i Norrland och Sverige.

170929 Pierre Schellekens

Pierre Schellekens talar om sitt arbete på kommissionen
Foto: Adam Jonsson

Vi tackar Europa Direkt som arrangerat studieresan och de framtida EU-ambassadörerna för ett trevligt besök och önskar dem lycka till med sina framtida uppdrag!

Läs mer om projektet "EU på riktigt" där två elever från Anderstorpsgymnasiet fick möjlighet att besöka Bryssel med sina lärare

/Lovisa Jonsson

 

Allmänna nyheter

 • 250 miljoner i EU-stöd till Norr- och Västerbotten från EU:s strukturfonder

  2018-12-17

  Strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland har beslutat att 28 prioriterade projekt i Norr- och Västerbotten ska få dela på 250 miljoner kronor från Europeiska Socialfonden och Europeiska Regionala Utvecklingsfonden. Sedan 2015 har partnerskapet delat ut över 1,5 miljarder kronor för att bidra till regional utveckling i Övre Norrland.

 • EU och den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor

  2018-12-03

  Under den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor den 25 november uppmärksammas problemet med könsbaserat våld världen över. Från den 25 november till den 10 december pågår kampanjer på olika platser i världen i syfte att motverka våld. 2018 års tema är Orange the World: #HearMeToo, vilket bland andra EU-parlamentet i Bryssel och Piteå Science Park uppmärksammade genom att lysa upp sina byggnaderna i färgen orange.

 • Europaparlamentet lanserar dubbla initiativ inför EU-valet 2019

  2018-12-03

  Inför EU-valet 2019 har Europaparlamentet lanserat hemsidan ”Det här gör EU för mig” som syftar till att illustrera i vilken utsträckning som EU gör skillnad för din region, ditt yrke eller din fritidssysselsättning. Därtill har också kampanjen ”Den här gången röstar jag” lanserats med målet att främja det demokratiska engagemanget inför EU-valet.

 • Umeå 2:a i iCapital

  2018-11-07

  Aten är Europas Innovationshuvudstad 2018. Umeå och de övriga fyra finalstäderna Århus, Leuven, Hamburg och Toulouse delar på andraplatsen.

 • Besök av Europa Direkt

  2018-11-06

  Den 30 oktober och 5 november hade North Sweden besök av lärare och elever via Europa Direkt. Besöken inleddes med en presentation av kontorets verksamhet Bryssel.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS