Besök från idrottsförbunden

Idrottsförbund från de fem nordligaste länen i Sverige besökte oss på North Sweden den 30 oktober för att bekanta sig med vår verksamhet. Idrott som en del av den attraktiva livsmiljön intresserade gruppen och vilka möjligheter som finns inom EU:s program och ökat samarbete med andra medlemsländer. Mötet utmynnande i en intressant diskussion om hur Norra Sveriges idrottssektor kan bidra till en positiv utveckling inom bland annat attraktiva livsmiljöer, hög livskvalitet och entreprenörsanda.

131106 idrottbesök

- Vi ser idrott som en viktig del av den Attraktiva livsmiljön för våra regioner i norra Sverige. Även så ser vi en förändring av de politiska prioriteringarna, där våra områden inkluderas och vi har även varit med i arbetet med den regionala utvecklingsstrategin i länet, sade Niclas Bromark, Länsidrottschef Västerbottens Idrottsförbund.

Idrott är nytt område inom EU programmet Erasmus+
"Erasmus+" är namnet på EU:s nya program för utbildning, ungdom och sport. Det kommer ersätta det ramprogram som finns idag och starta 2014. Beslut om programmets utformning väntas till hösten 2013 och Europaparlamentet kommer rösta om förslaget den 19 november.

Det nya programmet ska, när det är färdigförhandlat och beslutat, ersätta Programmet för livslångt lärande. Även andra nuvarande europeiska program, som Ung och Aktiv i Europa, Erasmus Mundus och Tempus, är tänkta att integreras i Erasmus+. Dessutom ska det nya området sport komma in.

• Fokus på idrottsaktiviteter på gräsrotsnivå (inte professionell nivå)

• Insatser mot doping, uppgjorda matcher, våld, rasism och intolerans

• Utveckla det europeiska samarbetet inom idrott (dubbla karriärer för

idrottsmän)

• Inkluderingsfrågor inom idrotten samt hälsa

/MB

30 Okt 2013 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information