Besök från Vuxenförbundet Vuxenskolan i Västerbotten

5 – 6 oktober besökte Studieförbundet Vuxenskolan i Västerbotten Bryssel för att få en vidare insyn i EU och det arbete som bedrivs inom institutionerna. Första stoppet var på North Sweden där gruppen fick en genomgång från Mikael Janson, direktör på North Sweden, om regionskontorets funktion i Bryssel.

Per Stattin, Avdelningschef Västerbotten, förklarade att syftet med besöken i Bryssel är att stärka sin roll som utvecklingskraft i Västerbotten. Det är viktigt att lära sig hur Studieförbundet Vuxenskolan kan samverka lokalt och inom EU, att bygga upp ett nätverk för att kunna växla upp det lokala arbetet på hemmaplan. 

IMG_2363

För att få en bredare bild av vilka möjligheter som finns inom EU-samarbetet involverade resan även besök på Sveriges ständiga representation vid EU, Roland Bladh för Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering på EU-kommissionen, samt besök på Centerpartiet i Europaparlamentet.

Studieförbundet arbetar för alla människors lika värde och rättigheter via studiecirklar, kurser och kulturaktiviteter. I och med senare tidens ökade flyktingar till EU och även Västerbotten fanns en önskan från Studieförbundet att få en inblick i EU:s politik i området och mer information kring finansieringsmöjligheter till kommande projekt.

Via Rolands presentation fick gruppen information om hur Europeiska Socialfonden (ESF) kan bidra med att finansiera nya projekt. Under besöket framgick att samtliga ESF:s områden; kompetensförsörjning, ökade övergångar till arbete och sysselsättningsinitiativet för unga är något som Studieförbundet Vuxenskolan direkt arbetar med. Under besöket på Sveriges ständiga representation vid EU berättade Charlotta Eriksson om deras roll i Bryssel och hur arbetet rapporteras hem till Sverige. Att få en större inblick i Centerpartiets arbete i Europaparlamentet var även av stort intresse då de är en av grundorganisationerna till Studieförbundet Vuxenskolan.

 

Vill du göra studiebesök i EU?

North Sweden hjälper våra huvudmän i norra Sverige med att planera och genomföra studiebesök i Bryssel. Utifrån gruppens intressen och målsättning hjälper vi till att formulera programmen och hitta de nyckelpersoner som är intressanta att träffa.

Läs mer hur North Sweden kan hjälpa till med studiebesök

För mer information kontakta Martha Bahta

10 Okt 2016 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information