Ta del av lanseringen av OECD:s studie över NSPA i efterhand

2017-03-29

Den 13-14 mars lanserades OECD:s studie över regionerna i Northern Sparsely Populated Areas, NSPA, på den Europeiska Regonkommittén i Bryssel. Under två dagar samlades representanter från lokala, regionala, och nationella nivån, samt OECD, EU-kommissionen, Europaparlamentet och Regionkommittén med flera för att lyssna på intressanta föreläsare och diskutera norra Europas utveckling.

Nu kan du ta del av dokumentationen från lanseringsseminariet den 13 mars och det efterföljande fördjupningsforumet den 14 mars. Det var nätverket NSPA som tillsammans med OECD och den Europeiska Regionkommittén bjöd in till lanseringen av den samma dag publicerade så kallade territorial review som OECD gjort för de 14 regionerna i NSPA, där Norrbotten och Västerbotten ingår.

DSC_1031

Fullsatt i Europeiska Regionkommittén i Bryssel vid lanseringen av OECD:s rapport om NSPA med medverkan från ledande företrädare från OECD, EU, regeringarna och regionerna med flera

Studien, utförd av världens ledande analysorgan för ekonomisk utveckling, Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD, är viktig för tillväxtarbetet och framtagande av kommande regionala utvecklingsplaner och för arbetet i att överlag stärka norra Europas utveckling i samspel med EU och de berörda länderna och regionerna. OECD, tillsammans med NSPA:s nätverk samt ledande företrädare från EU men även berörda länders regeringar med flera, presenterade och diskutera rapporten och dess huvudpunkter. Studien ger rekommendationer med förslag på åtgärder i regionerna men också gentemot nationell nivå i Sverige, Finland och Norge samt hela EU, för att stärka utvecklingen i det nordligaste Europa.

Den efterföljande konferensen arrangerades också av North Sweden tillsammans med regionkontoren för NSPA och bjöd på ledande aktörer i EU samt en fördjupning från OECD för att mellan NSPA-representanterna diskutera hur nu arbetet tas vidare på hemmaplan och gentemot EU.

På vår hemsida hittar du dokumentation och presentationer från lanseringens första gemensamma dag samt från fördjupningsseminariets andra dagen.

Dokumentation från lanseringen av OECD-rapporten för NSPA 13 mars


Programmet hittar du här

Ta del av Chris McDonalds, OECD, presentation av rapporten 13 mars

Läs NSPA:s nyhet om lanseringen

Läs North Swedens nyhet om lanseringen av OECD-rapporten i Bryssel 13 mars

NSPA:s pressmeddelande 13 mars hittar du här

Dokumentation från fördjupningsseminariet av OECD-rapporten för NSPA 14 mars


Programmet hittar du här


Ta del av Chris McDonalds, OECD, presentation 14 mars

Läs NSPA:s nyhet om fördjupningsforumet

Läs North Swedens nyhet om fördjupningsforumet

Hela OECD-rapporten för NSPA


Ta del av OECD-rapporten för NSPA i sin helhet med länkar till de regionala kapitlen 

Ta del av den Policy Highlight för OECD Territorial Review on NSPA som också tagits fram av OECD

Tidigare nyheter från North Sweden om OECD-rapporten för NSPA

Läs mer om studien och länkar till underlag i samband med att den beslutades av OECD i Paris under hösten 2016

Läs Mikael Janson, Direktör North Sweden, State of Play: Vad säger egentligen OECD om NSPA?

/Martha Bahta

 

Allmänna nyheter

 • 250 miljoner i EU-stöd till Norr- och Västerbotten från EU:s strukturfonder

  2018-12-17

  Strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland har beslutat att 28 prioriterade projekt i Norr- och Västerbotten ska få dela på 250 miljoner kronor från Europeiska Socialfonden och Europeiska Regionala Utvecklingsfonden. Sedan 2015 har partnerskapet delat ut över 1,5 miljarder kronor för att bidra till regional utveckling i Övre Norrland.

 • EU och den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor

  2018-12-03

  Under den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor den 25 november uppmärksammas problemet med könsbaserat våld världen över. Från den 25 november till den 10 december pågår kampanjer på olika platser i världen i syfte att motverka våld. 2018 års tema är Orange the World: #HearMeToo, vilket bland andra EU-parlamentet i Bryssel och Piteå Science Park uppmärksammade genom att lysa upp sina byggnaderna i färgen orange.

 • Europaparlamentet lanserar dubbla initiativ inför EU-valet 2019

  2018-12-03

  Inför EU-valet 2019 har Europaparlamentet lanserat hemsidan ”Det här gör EU för mig” som syftar till att illustrera i vilken utsträckning som EU gör skillnad för din region, ditt yrke eller din fritidssysselsättning. Därtill har också kampanjen ”Den här gången röstar jag” lanserats med målet att främja det demokratiska engagemanget inför EU-valet.

 • Umeå 2:a i iCapital

  2018-11-07

  Aten är Europas Innovationshuvudstad 2018. Umeå och de övriga fyra finalstäderna Århus, Leuven, Hamburg och Toulouse delar på andraplatsen.

 • Besök av Europa Direkt

  2018-11-06

  Den 30 oktober och 5 november hade North Sweden besök av lärare och elever via Europa Direkt. Besöken inleddes med en presentation av kontorets verksamhet Bryssel.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS