Ta del av lanseringen av OECD:s studie över NSPA i efterhand

2017-03-29

Den 13-14 mars lanserades OECD:s studie över regionerna i Northern Sparsely Populated Areas, NSPA, på den Europeiska Regonkommittén i Bryssel. Under två dagar samlades representanter från lokala, regionala, och nationella nivån, samt OECD, EU-kommissionen, Europaparlamentet och Regionkommittén med flera för att lyssna på intressanta föreläsare och diskutera norra Europas utveckling.

Nu kan du ta del av dokumentationen från lanseringsseminariet den 13 mars och det efterföljande fördjupningsforumet den 14 mars. Det var nätverket NSPA som tillsammans med OECD och den Europeiska Regionkommittén bjöd in till lanseringen av den samma dag publicerade så kallade territorial review som OECD gjort för de 14 regionerna i NSPA, där Norrbotten och Västerbotten ingår.

DSC_1031

Fullsatt i Europeiska Regionkommittén i Bryssel vid lanseringen av OECD:s rapport om NSPA med medverkan från ledande företrädare från OECD, EU, regeringarna och regionerna med flera

Studien, utförd av världens ledande analysorgan för ekonomisk utveckling, Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD, är viktig för tillväxtarbetet och framtagande av kommande regionala utvecklingsplaner och för arbetet i att överlag stärka norra Europas utveckling i samspel med EU och de berörda länderna och regionerna. OECD, tillsammans med NSPA:s nätverk samt ledande företrädare från EU men även berörda länders regeringar med flera, presenterade och diskutera rapporten och dess huvudpunkter. Studien ger rekommendationer med förslag på åtgärder i regionerna men också gentemot nationell nivå i Sverige, Finland och Norge samt hela EU, för att stärka utvecklingen i det nordligaste Europa.

Den efterföljande konferensen arrangerades också av North Sweden tillsammans med regionkontoren för NSPA och bjöd på ledande aktörer i EU samt en fördjupning från OECD för att mellan NSPA-representanterna diskutera hur nu arbetet tas vidare på hemmaplan och gentemot EU.

På vår hemsida hittar du dokumentation och presentationer från lanseringens första gemensamma dag samt från fördjupningsseminariets andra dagen.

Dokumentation från lanseringen av OECD-rapporten för NSPA 13 mars


Programmet hittar du här

Ta del av Chris McDonalds, OECD, presentation av rapporten 13 mars

Läs NSPA:s nyhet om lanseringen

Läs North Swedens nyhet om lanseringen av OECD-rapporten i Bryssel 13 mars

NSPA:s pressmeddelande 13 mars hittar du här

Dokumentation från fördjupningsseminariet av OECD-rapporten för NSPA 14 mars


Programmet hittar du här


Ta del av Chris McDonalds, OECD, presentation 14 mars

Läs NSPA:s nyhet om fördjupningsforumet

Läs North Swedens nyhet om fördjupningsforumet

Hela OECD-rapporten för NSPA


Ta del av OECD-rapporten för NSPA i sin helhet med länkar till de regionala kapitlen 

Ta del av den Policy Highlight för OECD Territorial Review on NSPA som också tagits fram av OECD

Tidigare nyheter från North Sweden om OECD-rapporten för NSPA

Läs mer om studien och länkar till underlag i samband med att den beslutades av OECD i Paris under hösten 2016

Läs Mikael Janson, Direktör North Sweden, State of Play: Vad säger egentligen OECD om NSPA?

/Martha Bahta

 

Allmänna nyheter

 • EU Arctic Forum ”Knowing, developing and connecting Arctic” med urfolksdialog

  2018-09-20

  Den 17 september gick det första EU Arctic Forum i regi av EU-kommissionen av stapeln i Bryssel. Temat ”förstå, utveckla och förena Arktis” inkluderade även den årliga dialogen med den arktiska ursprungsbefolkningen. Företrädare från regioner och EU, forskning samt näringsliv och nationella Arktiska aktörer var på plats. Diskussioner om bland annat bredbandsförsörjning i Arktis, handelsmöjligheter, hållbara och innovativa utvecklingsmöjligheter byggde på den arktiska samrådsrapport i EU som nätverket för Northern Sparsely Populated Area (NSPA) bidragit till avseende EU:s framtida investeringsstöd till det nordligaste Europa. Från hemregionerna medverkade Erik Bergqvist, ordförande Region Västerbotten, och Niklas Nordström, kommunstyrelsens ordförande i Luleå. Med från norra Sverige fanns även Åsa Larsson-Blind företrädande Samerådet.

 • Vi välkomnar höstens praktikanter, Michaela och Stina!

  2018-09-20

  Vi välkomnar de nya praktikanterna, Michaela Wikdahl och Stina Skoglöf till North Swedens kontor i Bryssel. De kommer att bistå North Swedens dagliga arbete med exempelvis omvärldsbevakning, nyhetsrapportering och att ta hand om besöksgrupper från hemregionen. Michaela och Stina kommer att praktisera under höstterminen, mellan tidsperioden september till slutet av januari 2019. Vi på North Sweden är glada att ha dem hos oss!

 • Umeå kan bli EU:s innovationshuvudstad

  2018-09-12

  Umeå är en av finalisterna till EU:s utmärkelse ”Capital of Innovation” och kan komma att tilldelas prissumman på 1 miljon Euro. Priset uppmärksammar städer som bidrar till ett innovativt klimat och effektivt använder innovationer i statsförvaltningen.

 • EU-kommissionens och Junckers ”State of the union”- tal 2018

  2018-09-12

  Den 12 september talade Europakommissionens president Jean-Claude Juncker vid sitt fjärde ”State of the union-tal” om vad som är Kommissionens främsta ansvar och prioriteringar innan EU-valet som infaller i maj 2019. Juncker framhöll bland annat att EU bör lägga sig i stort i stora frågor och smått i små frågor. Ett exempel, tillika en udda med omdebatterad fråga, är EU-bestämmelsen om sommar- och vintertid som han anser är en typisk liten fråga som medlemsstater själva ska besluta om.

 • EU satsar 150 miljoner euro på frukt & grönsaker i skolan

  2018-09-12

  Frukt, mellanmål, grönsaker och mjölkprodukter ska ges till skolor inom EU. Det främsta syftet är att förbättra barns hälsa men man vill även satsa på att barnen utbildas inom näringslära. Totalt sett berörs 30 miljoner barn i EU under läsåret 2018/19.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS