EU satsar 150 miljoner euro på frukt & grönsaker i skolan

2018-09-12

Frukt, mellanmål, grönsaker och mjölkprodukter ska ges till skolor inom EU. Det främsta syftet är att förbättra barns hälsa men man vill även satsa på att barnen utbildas inom näringslära. Totalt sett berörs 30 miljoner barn i EU under läsåret 2018/19.

För att effektivisera tidigare projekt slår man nu ihop de till ett gemensamt program, där EU satsar 150 miljoner euro på att distribuera frukt och grönsaker till skolor inom EU under läsåret 2018/19. Det är frivilligt för medlemsländerna att delta i projektet och glädjande är att alla har valt att delta under det kommande läsåret. Under föregående läsår berördes 20 miljoner elever av projektet.

Valet av produkter och livsmedel ska grundas på hälso-och miljövänliga alternativ. Alternativ som lokalproducerade livsmedel eller livsmedel efter säsong, men även korta transportsträckor eller ekologiska alternativ bör uppmanas att användas från medlemsstaterna. Produkterna får inte innehålla tillsatt fett, salt eller socker, dock kan de nationella hälsomyndigheterna godkänna produkter som innehåller detta i en begränsad mängd.

Utbildningsprogram i näringslära

Förutom fokus på livsmedel satsar projektet även på utbildning och andra aktiviteter för skolelever. Syftet är att förbättra elevernas kunskaper inom näringslära samt att öka förståelsen kring hur livsmedel produceras och deras ursprung. EU-medlemsländerna kan själva välja att anpassa utbildningsprogrammet och produkterna, samt att utöka projektet med nationella medel.

– Jag är mycket glad över det nya skolprogram som införs i morgon, säger jordbrukskommissionär Phil Hogan. Programmet är ett värdefullt stöd för miljoner skolbarn och tusentals jordbrukare i EU. Framför allt under de senaste åren har stödet visat sig vara särskilt viktigt för jordbrukarna, och de ökade anslagen understryker stödets betydelse. Dessutom är det nya programmet i linje med mitt mål att prioritera förenkling genom att de tidigare skolmjölks- och frukt- och grönsaksprogrammen nu slås samman till ett enda program. Tillsammans med kommissionärerna Andriukaitis och Navracsics har vi inlett ett initiativ för att främja en hälsosam livsstil, och där kan programmet spela en viktig roll.

Sverige deltar i EU:s mjölkprogram men inte i grönsaksprogrammet. Syftet med att delta i mjölkprogrammet är att säkerställa att elever erbjuds mjölk vid måltiderna i skolan samt att informera om mjölkens hälsobringade effekter.

/ Stina Skoglöf

Läs mer:

Pressmeddelande från kommissionen: barn får mjölk, frukt och grönsaker tack vare EU-program

Europeiska kommissionen: Frukt, grönsaks-och mjölkprogrammet

Jordbruk och landsbygdsutveckling: Sveriges mjölkstrategi i skolan under åren 2017/18-2022/23

Allmänna nyheter

 • Tornedalsskolan och Baldergymnasiet vinnare i Euroscola-tävlingen

  2019-02-19

  Till 2019 har både Tornedalsskolan i Haparanda och Baldergymnasiet i Skellefteå vunnit möjligheten att åka till Bryssel som en del av Euroscola-projektet. Euroscola är ett projekt som startades av EU-parlamentet 1990. Varje år välkomnar Euroscola tusentals elever från EU:s medlemsländer, för att för en dag prova på att vara Europaparlamentariker i Strasbourg.

 • Forum Jämställdhet i Luleå

  2019-02-13

  Forum Jämställdhet anordnades av Region Norrbotten och Luleå kommun i Luleå 30-31 januari. Programmet uppmärksammade regionalt och lokalt jämställdhetsarbete.

 • Hur mäts sociala framsteg?

  2019-02-13

  Region Västerbotten och Umeå kommun har bjudits in till en referensgrupp som ska bistå EU-kommissionen i utvecklingen av ett index för sociala framsteg.

 • Välkomna Clara och Hannes!

  2019-01-28

  North Sweden välkomnar vårens nya praktikanter, Hannes Wigerfelt och Clara Lundén till kontoret i Bryssel. Clara och Hannes kommer att hjälpa till i det dagliga administrativa arbetet på kontoret och stötta oss med nyhetsbevakning och att rapportera från konferenser och allt annat som det innebär att jobba på North Sweden. Hannes och Clara stannar hos oss under fem månader fram till juni månad. Hjärtligt välkomna!

 • Citizens’ App ska få dig att upptäcka EU i din smartphone

  2019-01-18

  Den nya appen Citizens’ App som utvecklats av Europaparlamentet inför EU-valet i maj visar exempel på hur EU formar vår vardag och uppmuntrar dig att engagera dig i EU:s framtid.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS