Firandet av Europadagen

Den 9 maj varje år sedan 1985 firas Europadagen till minne av Robert Schumans deklaration om att skapa ett enat Europa för att bevara freden efter andra världskriget. I samband med firandet invigdes museet Europeiska historiens hus med syftet att öka medborgarnas kunskap om Europas utveckling och väcka intresse till dess förflutna.

20170504EUhouse

Europaparlamentets talesman Antonio Tajani närvarade vid en officiell öppningsceremoni i torsdags den 4 maj för att klippa av bandet.

Detta museum handlar om de sakerna vi har gemensamt, de händelserna vi har upplevt tillsammans. Det här är inte bara Europas historia utan det här är också hemmet för den europeiska identiteten och det europeiska minnet, - så kommenterade Antonio Tajani invigning av Europeiska historiens hus.

I ett pressmeddelande annonserar Europaparlamentet att det siktar på att skapa goda förutsättningar för att museet kan bli en plats att utbyta idéer samt debattera om Europa och dess historia, människor och institutioner. Museets första utställning heter ”Samspel. Sekler av handel, strid och skapelse” och kommer att pågå under ett år. Den kastar ljus över häpnadsväckande episoder av den europeiska historian. Utöver detta så bjuder museet på utbildningsprogram, olika evenemang och publikationer. Besök museets sida här för att få veta ännu mer.

Europadagen firas i hela Europa
Invigning av Europeiska historiens hus var inte den enda prominenta händelsen som ägde rum i samband med firande av Europadagen. För att fira den dagen har EU-institutionerna haft öppet hus den 6 maj i Bryssel, den 13–14 maj i Luxemburg och den 14 maj i Strasbourg. EU-kontor i Europa och övriga världen anordnar också en mängd aktiviteter för alla åldrar. Varje år tar tusentals människor chansen att delta i utställningar, debatter, konserter och andra evenemang i samband med Europadagen.

EU-kommissionens representation i Sverige bjöd också in till en dag med intressanta seminarier, möten och föreläsningar med årets tema "Ung i EU" på Europahuset i Stockholm. Besökarna fick en möjlighet att diskutera, utbyta idéer och debattera kring ungdomarnas roll i EU:s framtid. Ta del av föreläsningarna i efterhand här.

Dessutom, enade EU-kommissionens representation i Sverige med Regeringskansliet och Europaparlamentets informationskontor i Sverige för ett gemensamt evenemang inom ramen för Europadagen, som arrangerades för det nionde året i rad. I år ägde firandet rum hos Sveriges Kommuner och Landsting. Deltagare bjöds på massor av spännande föreläsningar och diskussioner kring aktuella EU-frågor. Här hittar du en inspelad sändning från Europadagen på SKL.

Mitt Europa – upptäck hur EU gör nytta nära dig!
Nytt för i år är att Sverige för första gången är med i satsningen Mitt Europa (Europe in my region) där allmänheten ges möjlighet att upptäcka hur EU gör nytta i vardagen. 2016 deltog fler än 2 500 projekt i 23 länder och lockade över 400 000 besökare. Mitt Europa pågår mellan den 6 och 14 maj. I Sverige arrangerar bland annat ett 80-tal EU-finansierade projekt från Jokkmokk till Malmö öppet hus så att fler kan upptäcka hur EU gör nytta nära dem. Läs mer här.

Glad Europadag önskar vi till våra läsare!

/Maria Sandberg

09 Maj 2017 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information