Förvaltningschefer från Luleå besökte Bryssel

Den 7-9 maj fick Bryssel och North Sweden besök av 17 förvaltningschefer från Luleå kommun. Syftet med Brysselresan var att deltagarna skulle ges en möjlighet till ökad förståelse för hur arbetet i Bryssel påverkar kommunal och regional nivå och vilka finansieringsmöjligheter det finns inom EU – en förståelse som exempelvis kan underlätta för olika aktörer på hemmaplan att driva projekt och utvecklingsarbete inom ramen för EU:s fonder och program.

Förvaltningschefer_Luleå

Att förstå kopplingen mellan EU och lokal, kommunal och regional nivå är inte bara viktigt ur ett demokratiskt perspektiv, det är också nödvändigt för att regional utveckling och europeisk samverkan på bästa sätt kan bedrivas av offentliga och privata aktörer i Sverige. Förvaltningscheferna från Luleå fick under sitt besök i Bryssel övergripande information om EU-samarbetet samt djupare inblick i mer specifika områden så som utbildning, turism, regionalpolitik och stadsutveckling som är särskilt intressant med tanke på de utgångspunkter och målsättningar som kännetecknar Luleå kommun.

Besöksgruppen fick föreläsningar från anställda vid tre av EU-kommissionens generaldirektorat; Regional- och stadspolitik, sysselsättning samt generaldirektoratet för näringsliv där frågor som kompetensförsörjning, turism, möjlighet inom strukturfonder samt sammanhållningspolitik presenterades och diskuterades. Vidare besökte gruppen även Vinnovas Brysselkontor för att lära sig om hur EU:s program Horisont 2020 kan stödja kommuners satsningar inom forskning och innovation, samt Sveriges kommuners och landstings kontor där föreläsningens tema var hur Luleå kommun påverkas av EU:s politik. North Swedens verksamhet presenterades av kontorets direktör Mikael Janson.

Vi på North Sweden hoppas att förvaltningscheferna från Luleå fick med sig mycket matnyttig information från Bryssel som kan användas i framtida utvecklingsarbete!

/Åsa Fors

 

16 Maj 2014 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information