Umeå Universitet på besök

2018-02-14

Under 7–8 februari var en forskargrupp ledd av Matts Björklund och Petter Gustavsson från Umeå Universitet på besök i Bryssel. Syftet med studieresan var att få inblick i de program EU har kopplat till innovation och vetenskap, samt hur dessa skulle kunna gynna Umeå Universitet och dess forskning.

IMG_3742beskärd

Besöksgruppen med forskare från Umeå Universitet

Besök på North Sweden European Office samt föreläsning av ERRIN

Umeå Universitet är en av huvudaktörerna bakom North Sweden European Offices verksamhet varav de under torsdagen den 8e februari fick besöka vårt kontor i Bryssel. Under förmiddagen fick de ta del av hur vår verksamhet arbetar kring forskning- och innovationsfrågor samt lyssna till en föreläsning arrangerad av ERRIN och framförd av Pernille Dagoe. ERRIN är ett nätverk som arbetar med forskning- och innovationsfrågor ur ett regionalt EU-perspektiv för att koppla samman aktörer på området.

IMG_3740beskärd

Pernilla Dagoe redovisar ERRINs verksamhet och vad den kan tillföra Umeå Universitet

Hur arbetar Vinnova samt Sveriges ständiga representation i Bryssel?

På eftermiddagen fick gruppen lyssna på en föreläsning kring Vinnovas arbete som bedrivs i Bryssel. Dan Andrée på Vinnovas kontor i Bryssel redovisade kopplingen mellan EU och innovationsområdet och kommande ramprogram inom forskning och innovation, FP9 och hur det kan användas av regioner för att bidra till högre innovations- och forskningspotential.

Efter besöket på Vinnovas kontor fortsatte gruppen till den Sveriges ständiga representation i EU för att lyssna på en redovisning om vilka huvudsakliga forskningsfrågor inom FP9 som Sverige driver på i EU. Presentationen hölls av forskarrådet Per-Erik Yngwe.

IMG_3747beskärd

Dan Andrée för Vinnova i Bryssel

Mingelkväll för alumner vid Umeå Universitet

På kvällen anordnades sedan ett mingel för alumner vid Umeå Universitet på South Denmark House i Bryssel för alla som var intresserade med koppling till universitetet. Det var ett lyckat och uppskattat arrangemang med föreläsningar och tillbakablickar till studietiden för de som deltog.

Vi på North Sweden hoppas att besöket i Bryssel var givande och önskar representanter för Umeå Universitet varmt välkomna åter.

/Andreas Andersson Kurdve

Besök Umeå Universitets Facebook-sida här:

Allmänna nyheter

 • 250 miljoner i EU-stöd till Norr- och Västerbotten från EU:s strukturfonder

  2018-12-17

  Strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland har beslutat att 28 prioriterade projekt i Norr- och Västerbotten ska få dela på 250 miljoner kronor från Europeiska Socialfonden och Europeiska Regionala Utvecklingsfonden. Sedan 2015 har partnerskapet delat ut över 1,5 miljarder kronor för att bidra till regional utveckling i Övre Norrland.

 • EU och den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor

  2018-12-03

  Under den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor den 25 november uppmärksammas problemet med könsbaserat våld världen över. Från den 25 november till den 10 december pågår kampanjer på olika platser i världen i syfte att motverka våld. 2018 års tema är Orange the World: #HearMeToo, vilket bland andra EU-parlamentet i Bryssel och Piteå Science Park uppmärksammade genom att lysa upp sina byggnaderna i färgen orange.

 • Europaparlamentet lanserar dubbla initiativ inför EU-valet 2019

  2018-12-03

  Inför EU-valet 2019 har Europaparlamentet lanserat hemsidan ”Det här gör EU för mig” som syftar till att illustrera i vilken utsträckning som EU gör skillnad för din region, ditt yrke eller din fritidssysselsättning. Därtill har också kampanjen ”Den här gången röstar jag” lanserats med målet att främja det demokratiska engagemanget inför EU-valet.

 • Umeå 2:a i iCapital

  2018-11-07

  Aten är Europas Innovationshuvudstad 2018. Umeå och de övriga fyra finalstäderna Århus, Leuven, Hamburg och Toulouse delar på andraplatsen.

 • Besök av Europa Direkt

  2018-11-06

  Den 30 oktober och 5 november hade North Sweden besök av lärare och elever via Europa Direkt. Besöken inleddes med en presentation av kontorets verksamhet Bryssel.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS