Umeå Universitet på besök

2018-02-14

Under 7–8 februari var en forskargrupp ledd av Matts Björklund och Petter Gustavsson från Umeå Universitet på besök i Bryssel. Syftet med studieresan var att få inblick i de program EU har kopplat till innovation och vetenskap, samt hur dessa skulle kunna gynna Umeå Universitet och dess forskning.

IMG_3742beskärd

Besöksgruppen med forskare från Umeå Universitet

Besök på North Sweden European Office samt föreläsning av ERRIN

Umeå Universitet är en av huvudaktörerna bakom North Sweden European Offices verksamhet varav de under torsdagen den 8e februari fick besöka vårt kontor i Bryssel. Under förmiddagen fick de ta del av hur vår verksamhet arbetar kring forskning- och innovationsfrågor samt lyssna till en föreläsning arrangerad av ERRIN och framförd av Pernille Dagoe. ERRIN är ett nätverk som arbetar med forskning- och innovationsfrågor ur ett regionalt EU-perspektiv för att koppla samman aktörer på området.

IMG_3740beskärd

Pernilla Dagoe redovisar ERRINs verksamhet och vad den kan tillföra Umeå Universitet

Hur arbetar Vinnova samt Sveriges ständiga representation i Bryssel?

På eftermiddagen fick gruppen lyssna på en föreläsning kring Vinnovas arbete som bedrivs i Bryssel. Dan Andrée på Vinnovas kontor i Bryssel redovisade kopplingen mellan EU och innovationsområdet och kommande ramprogram inom forskning och innovation, FP9 och hur det kan användas av regioner för att bidra till högre innovations- och forskningspotential.

Efter besöket på Vinnovas kontor fortsatte gruppen till den Sveriges ständiga representation i EU för att lyssna på en redovisning om vilka huvudsakliga forskningsfrågor inom FP9 som Sverige driver på i EU. Presentationen hölls av forskarrådet Per-Erik Yngwe.

IMG_3747beskärd

Dan Andrée för Vinnova i Bryssel

Mingelkväll för alumner vid Umeå Universitet

På kvällen anordnades sedan ett mingel för alumner vid Umeå Universitet på South Denmark House i Bryssel för alla som var intresserade med koppling till universitetet. Det var ett lyckat och uppskattat arrangemang med föreläsningar och tillbakablickar till studietiden för de som deltog.

Vi på North Sweden hoppas att besöket i Bryssel var givande och önskar representanter för Umeå Universitet varmt välkomna åter.

/Andreas Andersson Kurdve

Besök Umeå Universitets Facebook-sida här:

Allmänna nyheter

 • EU Arctic Forum ”Knowing, developing and connecting Arctic” med urfolksdialog

  2018-09-20

  Den 17 september gick det första EU Arctic Forum i regi av EU-kommissionen av stapeln i Bryssel. Temat ”förstå, utveckla och förena Arktis” inkluderade även den årliga dialogen med den arktiska ursprungsbefolkningen. Företrädare från regioner och EU, forskning samt näringsliv och nationella Arktiska aktörer var på plats. Diskussioner om bland annat bredbandsförsörjning i Arktis, handelsmöjligheter, hållbara och innovativa utvecklingsmöjligheter byggde på den arktiska samrådsrapport i EU som nätverket för Northern Sparsely Populated Area (NSPA) bidragit till avseende EU:s framtida investeringsstöd till det nordligaste Europa. Från hemregionerna medverkade Erik Bergqvist, ordförande Region Västerbotten, och Niklas Nordström, kommunstyrelsens ordförande i Luleå. Med från norra Sverige fanns även Åsa Larsson-Blind företrädande Samerådet.

 • Vi välkomnar höstens praktikanter, Michaela och Stina!

  2018-09-20

  Vi välkomnar de nya praktikanterna, Michaela Wikdahl och Stina Skoglöf till North Swedens kontor i Bryssel. De kommer att bistå North Swedens dagliga arbete med exempelvis omvärldsbevakning, nyhetsrapportering och att ta hand om besöksgrupper från hemregionen. Michaela och Stina kommer att praktisera under höstterminen, mellan tidsperioden september till slutet av januari 2019. Vi på North Sweden är glada att ha dem hos oss!

 • Umeå kan bli EU:s innovationshuvudstad

  2018-09-12

  Umeå är en av finalisterna till EU:s utmärkelse ”Capital of Innovation” och kan komma att tilldelas prissumman på 1 miljon Euro. Priset uppmärksammar städer som bidrar till ett innovativt klimat och effektivt använder innovationer i statsförvaltningen.

 • EU-kommissionens och Junckers ”State of the union”- tal 2018

  2018-09-12

  Den 12 september talade Europakommissionens president Jean-Claude Juncker vid sitt fjärde ”State of the union-tal” om vad som är Kommissionens främsta ansvar och prioriteringar innan EU-valet som infaller i maj 2019. Juncker framhöll bland annat att EU bör lägga sig i stort i stora frågor och smått i små frågor. Ett exempel, tillika en udda med omdebatterad fråga, är EU-bestämmelsen om sommar- och vintertid som han anser är en typisk liten fråga som medlemsstater själva ska besluta om.

 • EU satsar 150 miljoner euro på frukt & grönsaker i skolan

  2018-09-12

  Frukt, mellanmål, grönsaker och mjölkprodukter ska ges till skolor inom EU. Det främsta syftet är att förbättra barns hälsa men man vill även satsa på att barnen utbildas inom näringslära. Totalt sett berörs 30 miljoner barn i EU under läsåret 2018/19.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS