Norrbottningar i Bryssel

2010-03-03

 

100304 elever3
På bilden från vänster: Sebastian Johansson, Josefina Fernberg, Nils Åström, Marit Paulsen, Erik Nordström, Kalle Eriksson, North Swedens praktikant Tereza Nuaila och Alice Nilsson.

Det var efter en kurs i internationella relationer i Älvsbyn som Alice, Josefina och Erik fick ett intresse för EU och ville därför förvalta teori till praktik. För eleverna från Strömbackaskolan var det EU-valet med kampanjer i TV och tidningar som fick de att bestämma sig för att åka till Bryssel. Trots bra EU-undervisning kände de att det var svårt att få en överblick och förståelse för arbetet. Under hösten 2009 bestämde de sig för att tillsammans åka till Bryssel och tog kontakt med North Sweden.

Väl i Bryssel besökte de Europaparlamentarikerna Marit Paulsen, Eva-Britt Svensson och Anna Hedh. De fick även sitta med och höra hur diskussionerna gick i Europaparlamentets jämställdhetsutskott.  På Sveriges EU-representation fick de lära sig om svenska regeringens arbete i EU och på North Swedens Brysselkontor om hur Norrbotten och Västerbotten arbetar med EU-frågor.

- Det var roligt att sitta med på utskottsmötet och se hur beslutsfattandet går till, sa gruppen efteråt.

Eleverna från Strömbackaskolan har som projektarbete är att utreda Europaparlamentets roll och arbete.

- Vi har fått större respekt för Europaparlamentarikernas roll och insett att det faktiskt är viktigt vem vi röstar på när det EU-val, då den enskilde politikern faktiskt kan påverka EU:s arbete mer än man tror, säger Nils, Sebastian och Kalle.

Älvsby-eleverna har valt att koncentrera sig på Lissabonfördraget och dess inverkan på Europaparlamentarikernas arbete.

- Eftersom parlamentarikernas roll inte uppmärksammas så mycket i samhället har man inte så stor inblick i vad parlamentarikerna gör. Vi hade tillexempel inte tänkt på att över 60 % av besluten som tas i kommunerna är grundade på EU-direktiv, äger Alice, Josefina och Erik.

 Det var mycket nöjda elever som blickade tillbaka på besöket i Bryssel, och avslutningsvis är alla helt eniga om att alla borde åka till Bryssel på studiebesök.

- Vi har länge varit sugna på ett besök i Bryssel för att ta del i den speciella EU-atmosfären. På ett sätt var det lika givande att äta en belgisk våffla som att träffa en Europaparlamentariker!

/Tereza Nuaila

Allmänna nyheter

 • Seminarium om hållbart Arktis

  2018-10-10

  Ett viktigt evenemang för North Sweden under European Week of Region and Cities var seminariet Sustainable development of the Arctic for the benefit of all of Europe.

 • Filmvisning av Sameblod

  2018-10-10

  Den 9 oktober under EWRC hölls filmvisningen av Sameblod på Sveriges Representation till EU. Sameblod vann 2017 det prestigefulla LUX-priset.

 • EU:s Researcher’s night motsvarande ForskarFredag i norra Sverige lockar till sig unga

  2018-10-08

  Forskarfredag är en vetenskapsfestival som bjuder in till informella, lärorika och roliga möten mellan allmänheten och forskare varje år den sista fredagen i september månad. ForskarFredag 2018 arrangerades i 300 städer inom Europa, däribland 28 städer i Sverige, bland annat i Piteå, Luleå, Skellefteå samt Umeå. Aktiviteter hölls av forskare och var speciellt riktade mot barn och unga i syfte att inspirera och informera om forskning. Festivalen är European Researcher´s Night som finansieras av Europeiska kommissionen.

 • Praktisera på North Sweden!

  2018-10-05

  North Sweden European Office, Västerbottens och Norrbottens representationskontor i Bryssel, söker två praktikanter inför vårterminen 2019. Praktiken ger Dig möjlighet att få en god insyn och förståelse om hur regionala frågor drivs i Bryssel.

 • Norra Sveriges internetförsörjning framhävs i Eurostats årsbok 2018

  2018-09-25

  EU:s statistikmyndighet Eurostat har publicerat ny statistik för europeiska regioner och städer i 2018 års årsbok. Eurostats uppgifter används ofta som underlag i planeringen av EU:s regionalpolitik och innehåller en rad olika uppgifter om regioners förutsättningar som bland annat rör ekonomi, hälsa och arbetsmarknad. Årsboken 2018 visar bland annat att Övre Norrland är framstående i försörjning av internet och bredband och är en av de regioner i EU som använder internet mest, då majoriteten av regionens befolkning använder internet dagligen tack vare den goda bredbandsförsörjningen.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS