Norrbottningar i Bryssel

2010-03-03

 

100304 elever3
På bilden från vänster: Sebastian Johansson, Josefina Fernberg, Nils Åström, Marit Paulsen, Erik Nordström, Kalle Eriksson, North Swedens praktikant Tereza Nuaila och Alice Nilsson.

Det var efter en kurs i internationella relationer i Älvsbyn som Alice, Josefina och Erik fick ett intresse för EU och ville därför förvalta teori till praktik. För eleverna från Strömbackaskolan var det EU-valet med kampanjer i TV och tidningar som fick de att bestämma sig för att åka till Bryssel. Trots bra EU-undervisning kände de att det var svårt att få en överblick och förståelse för arbetet. Under hösten 2009 bestämde de sig för att tillsammans åka till Bryssel och tog kontakt med North Sweden.

Väl i Bryssel besökte de Europaparlamentarikerna Marit Paulsen, Eva-Britt Svensson och Anna Hedh. De fick även sitta med och höra hur diskussionerna gick i Europaparlamentets jämställdhetsutskott.  På Sveriges EU-representation fick de lära sig om svenska regeringens arbete i EU och på North Swedens Brysselkontor om hur Norrbotten och Västerbotten arbetar med EU-frågor.

- Det var roligt att sitta med på utskottsmötet och se hur beslutsfattandet går till, sa gruppen efteråt.

Eleverna från Strömbackaskolan har som projektarbete är att utreda Europaparlamentets roll och arbete.

- Vi har fått större respekt för Europaparlamentarikernas roll och insett att det faktiskt är viktigt vem vi röstar på när det EU-val, då den enskilde politikern faktiskt kan påverka EU:s arbete mer än man tror, säger Nils, Sebastian och Kalle.

Älvsby-eleverna har valt att koncentrera sig på Lissabonfördraget och dess inverkan på Europaparlamentarikernas arbete.

- Eftersom parlamentarikernas roll inte uppmärksammas så mycket i samhället har man inte så stor inblick i vad parlamentarikerna gör. Vi hade tillexempel inte tänkt på att över 60 % av besluten som tas i kommunerna är grundade på EU-direktiv, äger Alice, Josefina och Erik.

 Det var mycket nöjda elever som blickade tillbaka på besöket i Bryssel, och avslutningsvis är alla helt eniga om att alla borde åka till Bryssel på studiebesök.

- Vi har länge varit sugna på ett besök i Bryssel för att ta del i den speciella EU-atmosfären. På ett sätt var det lika givande att äta en belgisk våffla som att träffa en Europaparlamentariker!

/Tereza Nuaila

Allmänna nyheter

 • "State of Play": Framtidens regionalpolitik i ett osäkert läge

  2018-02-21

  Den 14 februari presenterade EU-kommissionen ett diskussionsunderlag avseende budgeten för nästa programperiod från 2021 och framåt, ”Post-2020”. Det som nu sägs är att det konkreta budgetförslaget kommer redan den 2 maj och har därmed flyttats fram ytterligare i tiden i syfte att ge mer tid för de helt klart komplicerade förhandlingar som följer. I förra ”State of Play” diskuterades hur debatten nu går övergripande om budgeten. I denna följer en fördjupning kring vad som går att tro om regionalpolitiken, den så kallade sammanhållningspolitiken, med sitt stöd till inte minst norra Sverige.

 • Umeå Universitet på besök

  2018-02-14

  Under förra veckan var en forskargrupp från Umeå Universitet på besök i Bryssel. Syftet var att få insikt i EU:s FOI-politik och dess effekter.

 • Praktikantrapport om nya Sidenvägen

  2018-02-14

  Under sin praktiktid på North Swedens kontor i Bryssel hösten 2017 fick praktikanterna skriva rapporter om särskilt valda ämnen. Sofia Baumgartner valde i samråd med Mona Mansour, Senior Adviser European Affairs på North Sweden, att skriva sin rapport om handelsrutten ”Northern Axis- Sidenvägen” som sträcker sig mellan Kouvola i Finland och Xi’an i Kina, samt ruttens koppling till Norrbotten och Västerbotten.

 • North Sweden i Stockholm

  2018-02-12

  North Sweden medverkade på två arrangemang i Stockholm, dels ett seminarium i riksdagen samt ett seminarie om Västerbotten i Arktis på Granddagarna.

 • ”State of Play”: Skarpt läge för kommande budgetförslag i EU

  2018-01-31

  Förberedelserna pågår för fullt för kommande förslag om EU:s budget för 2021 och framåt, som ska presenteras under våren tillsammans med regleringarna för i princip allt i EU, inte minst regionalpolitiken. Diskussionen är livlig och osäkerheterna är stora med många motsättningar och till det Brexit. Det blir neddragningar och frågan är vad som blir kvar av EU:s regionalstöd till norra Sverige. Mikael Janson ger en lägesbild.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS