Norrbottningar i Bryssel

2010-03-03

 

100304 elever3
På bilden från vänster: Sebastian Johansson, Josefina Fernberg, Nils Åström, Marit Paulsen, Erik Nordström, Kalle Eriksson, North Swedens praktikant Tereza Nuaila och Alice Nilsson.

Det var efter en kurs i internationella relationer i Älvsbyn som Alice, Josefina och Erik fick ett intresse för EU och ville därför förvalta teori till praktik. För eleverna från Strömbackaskolan var det EU-valet med kampanjer i TV och tidningar som fick de att bestämma sig för att åka till Bryssel. Trots bra EU-undervisning kände de att det var svårt att få en överblick och förståelse för arbetet. Under hösten 2009 bestämde de sig för att tillsammans åka till Bryssel och tog kontakt med North Sweden.

Väl i Bryssel besökte de Europaparlamentarikerna Marit Paulsen, Eva-Britt Svensson och Anna Hedh. De fick även sitta med och höra hur diskussionerna gick i Europaparlamentets jämställdhetsutskott.  På Sveriges EU-representation fick de lära sig om svenska regeringens arbete i EU och på North Swedens Brysselkontor om hur Norrbotten och Västerbotten arbetar med EU-frågor.

- Det var roligt att sitta med på utskottsmötet och se hur beslutsfattandet går till, sa gruppen efteråt.

Eleverna från Strömbackaskolan har som projektarbete är att utreda Europaparlamentets roll och arbete.

- Vi har fått större respekt för Europaparlamentarikernas roll och insett att det faktiskt är viktigt vem vi röstar på när det EU-val, då den enskilde politikern faktiskt kan påverka EU:s arbete mer än man tror, säger Nils, Sebastian och Kalle.

Älvsby-eleverna har valt att koncentrera sig på Lissabonfördraget och dess inverkan på Europaparlamentarikernas arbete.

- Eftersom parlamentarikernas roll inte uppmärksammas så mycket i samhället har man inte så stor inblick i vad parlamentarikerna gör. Vi hade tillexempel inte tänkt på att över 60 % av besluten som tas i kommunerna är grundade på EU-direktiv, äger Alice, Josefina och Erik.

 Det var mycket nöjda elever som blickade tillbaka på besöket i Bryssel, och avslutningsvis är alla helt eniga om att alla borde åka till Bryssel på studiebesök.

- Vi har länge varit sugna på ett besök i Bryssel för att ta del i den speciella EU-atmosfären. På ett sätt var det lika givande att äta en belgisk våffla som att träffa en Europaparlamentariker!

/Tereza Nuaila

Allmänna nyheter

 • Arctic Project Awards 2018

  2018-05-16

  För andra gången lanseras The Arctic Project Awards, ett pris som delas ut i syfte att uppmärksamma goda exempel från det Arktiska området samt förespråka Arktiskt gränssamarbete. Vinnaren av årets upplaga kommer att presenteras under European Week of Regions and Cities, EWRC, 2018 i Bryssel.

 • North Sweden och NSPA anordnar öppet seminarium i Europaparlamentet

  2018-05-16

  Den 19 juni kommer North Sweden tillsammans med Northern Sparesly Populated Areas (NSPA) att finnas på plats i Europaparlamentet för att anordna ett öppet seminarium med fokus på norra Europas regioner och dess potentialer samt behov. Seminariet presenteras av den svenska Europaparlamentarikern Aleksander Gabelic samt den finska Europaparlamentarikern Elsi Katainen. Medverkande är bland annat företrädare från regionerna som ingår i NSPA, företrädare från EU-kommissionen samt från OECD.

 • State of play: Budget post-2020

  2018-05-08

  EU-kommissionen har presenterat sitt förslag till budget för EU avseende åren 2021 till 2027. Ett förslag som nu kommer att diskuteras, dissikeras och manglas inom EU.

 • ”State of Play”: Slimmad och vässad regionalpolitik

  2018-05-08

  EU-kommissionens förslag till budget för kommande programperioden 2021-2027 är nu framlagd. Hur budgeten skulle påverka regionalpolitiken, den så kallade sammanhållningspolitiken med sina struktur- och investeringsfonder, rent allmänt och för norra Sverige specifikt är förstås högintressant. Sammanhållningspolitiken innehåller idag viktiga investeringsmedel för regionens utveckling men det finns inga garantier för att regionerna i Northern Sparsely Populated Areas, NSPA, per automatik får ett fortsatt särskilt stöd från EU. Mycket är ännu oklart och mer detaljer och konkret innehåll kommer när regleringarna för nästa generations regionalfonder och program presenteras i slutet av maj. Det gäller att vara fortsatt på tå, om än i nuläget ändå försiktigt positiv kring utveckling.

 • North Sweden på European Week of Regions and Cities 2018

  2018-05-08

  North Sweden European Office kommer den 9:e oktober att delta med ett bidrag under European Week of Regions and Cities 2018. Bidraget framförs tillsammans med partnersamarbetet European North Atlantic Arctic Partnership som innefattar en rad regionala aktörer belägna i Norra Europas arktiska regioner. Partnersamarbetet ska framföra bidraget ”Sustainable development of the Arctic region for the benefit of all of Europe”. Bidraget behandlar de arktiska regionernas potentialer samt hur EU bör gå tillväga för att försäkra tillväxt i dessa regioner samt hållbarhet för hela arktiska regionen.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS