Norrbottningar i Bryssel

2010-03-03

 

100304 elever3
På bilden från vänster: Sebastian Johansson, Josefina Fernberg, Nils Åström, Marit Paulsen, Erik Nordström, Kalle Eriksson, North Swedens praktikant Tereza Nuaila och Alice Nilsson.

Det var efter en kurs i internationella relationer i Älvsbyn som Alice, Josefina och Erik fick ett intresse för EU och ville därför förvalta teori till praktik. För eleverna från Strömbackaskolan var det EU-valet med kampanjer i TV och tidningar som fick de att bestämma sig för att åka till Bryssel. Trots bra EU-undervisning kände de att det var svårt att få en överblick och förståelse för arbetet. Under hösten 2009 bestämde de sig för att tillsammans åka till Bryssel och tog kontakt med North Sweden.

Väl i Bryssel besökte de Europaparlamentarikerna Marit Paulsen, Eva-Britt Svensson och Anna Hedh. De fick även sitta med och höra hur diskussionerna gick i Europaparlamentets jämställdhetsutskott.  På Sveriges EU-representation fick de lära sig om svenska regeringens arbete i EU och på North Swedens Brysselkontor om hur Norrbotten och Västerbotten arbetar med EU-frågor.

- Det var roligt att sitta med på utskottsmötet och se hur beslutsfattandet går till, sa gruppen efteråt.

Eleverna från Strömbackaskolan har som projektarbete är att utreda Europaparlamentets roll och arbete.

- Vi har fått större respekt för Europaparlamentarikernas roll och insett att det faktiskt är viktigt vem vi röstar på när det EU-val, då den enskilde politikern faktiskt kan påverka EU:s arbete mer än man tror, säger Nils, Sebastian och Kalle.

Älvsby-eleverna har valt att koncentrera sig på Lissabonfördraget och dess inverkan på Europaparlamentarikernas arbete.

- Eftersom parlamentarikernas roll inte uppmärksammas så mycket i samhället har man inte så stor inblick i vad parlamentarikerna gör. Vi hade tillexempel inte tänkt på att över 60 % av besluten som tas i kommunerna är grundade på EU-direktiv, äger Alice, Josefina och Erik.

 Det var mycket nöjda elever som blickade tillbaka på besöket i Bryssel, och avslutningsvis är alla helt eniga om att alla borde åka till Bryssel på studiebesök.

- Vi har länge varit sugna på ett besök i Bryssel för att ta del i den speciella EU-atmosfären. På ett sätt var det lika givande att äta en belgisk våffla som att träffa en Europaparlamentariker!

/Tereza Nuaila

Allmänna nyheter

 • Citizens’ App ska få dig att upptäcka EU i din smartphone

  2019-01-18

  Den nya appen Citizens’ App som utvecklats av Europaparlamentet inför EU-valet i maj visar exempel på hur EU formar vår vardag och uppmuntrar dig att engagera dig i EU:s framtid.

 • SKL presenterar sina prioriterade EU frågor för 2019

  2019-01-17

  Under 2019 kommer Sveriges kommuner och landsting (SKL) att fokusera extra på åtta utvalda EU-frågor utifrån kommuner och regioners intressen. EU-perspektivet ska genomsyra förbundets verksamhet och de prioriterade frågorna kommer att bedrivas med hjälp av enskilda viljeriktningar samt olika aktiviteter under året.

 • Tack till Stina och Michaela!

  2019-01-15

  När ett nytt år tagit vid är det dags att tacka höstens praktikanter, Stina Skoglöf och Michaela Wikdahl, för deras tid hos oss på North Sweden.

 • Toppresultat för Sverige

  2019-01-11

  The Economist genomför varje år en demokratiundersökning över världens länder. Sverige rankas som EU:s mest demokratiska land.

 • EU-stöd till Övre Norrland

  2018-12-17

  Strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland har beslutat att 28 prioriterade projekt i Norr- och Västerbotten ska få dela på 250 miljoner kronor från ESF och ERDF.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS