IF Metall på besök i Bryssel

2012-05-16

120516-IF-Metall-plenisal-w120516-IF-Metall-plenisal-w

En grupp från IF Metall Luleå besökte mellan den 10-13 maj Bryssel. Under120516-IF-Metall-webb2 besöket, anordnat av North Sweden tillsammans med LO, TCO och SACOs Brysselkontor, hann gruppen med att träffa både Europaparlamentariker Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog, samt besöka den Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, Europafacket (ETUC), LO, TCO och SACOs kontor i Bryssel och North Sweden.

Syftet med besöket var att öka kunskapen om vad som händer och är aktuellt i EU, speciellt vad gäller arbetsrättsliga frågor vilket också märktes på de frågor som diskuterades under besöken. Några av de frågor som diskuterade hetast handlade om den sociala dialogen i EU, fackliga frågor på EU-nivå samt samarbeten mellan fackförbund, råvaror och vikten av att knyta samman EU:s nordliga regioner med resterande EU.

- Det är jättebra att få den här bilden av EU för det är så mycket som påverkar det vardagliga livet även lokalt, sade Kristina Lindqvist.

Sammantaget var det en nöjd grupp från IF Metall som avslutade två intensiva besöksdagar i Bryssel hos North Sweden European Office, där Mikael Janson informerade om vilka frågor som är aktuella inom EU och rör Norrbotten och Västerbotten just nu.

/Joel Larsson och Hanna Högberg

Allmänna nyheter

 • Seminarium om hållbart Arktis

  2018-10-10

  Ett viktigt evenemang för North Sweden under European Week of Region and Cities var seminariet Sustainable development of the Arctic for the benefit of all of Europe.

 • Filmvisning av Sameblod

  2018-10-10

  Den 9 oktober under EWRC hölls filmvisningen av Sameblod på Sveriges Representation till EU. Sameblod vann 2017 det prestigefulla LUX-priset.

 • EU:s Researcher’s night motsvarande ForskarFredag i norra Sverige lockar till sig unga

  2018-10-08

  Forskarfredag är en vetenskapsfestival som bjuder in till informella, lärorika och roliga möten mellan allmänheten och forskare varje år den sista fredagen i september månad. ForskarFredag 2018 arrangerades i 300 städer inom Europa, däribland 28 städer i Sverige, bland annat i Piteå, Luleå, Skellefteå samt Umeå. Aktiviteter hölls av forskare och var speciellt riktade mot barn och unga i syfte att inspirera och informera om forskning. Festivalen är European Researcher´s Night som finansieras av Europeiska kommissionen.

 • Praktisera på North Sweden!

  2018-10-05

  North Sweden European Office, Västerbottens och Norrbottens representationskontor i Bryssel, söker två praktikanter inför vårterminen 2019. Praktiken ger Dig möjlighet att få en god insyn och förståelse om hur regionala frågor drivs i Bryssel.

 • Norra Sveriges internetförsörjning framhävs i Eurostats årsbok 2018

  2018-09-25

  EU:s statistikmyndighet Eurostat har publicerat ny statistik för europeiska regioner och städer i 2018 års årsbok. Eurostats uppgifter används ofta som underlag i planeringen av EU:s regionalpolitik och innehåller en rad olika uppgifter om regioners förutsättningar som bland annat rör ekonomi, hälsa och arbetsmarknad. Årsboken 2018 visar bland annat att Övre Norrland är framstående i försörjning av internet och bredband och är en av de regioner i EU som använder internet mest, då majoriteten av regionens befolkning använder internet dagligen tack vare den goda bredbandsförsörjningen.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS