IF Metall på besök i Bryssel

2012-05-16

120516-IF-Metall-plenisal-w120516-IF-Metall-plenisal-w

En grupp från IF Metall Luleå besökte mellan den 10-13 maj Bryssel. Under120516-IF-Metall-webb2 besöket, anordnat av North Sweden tillsammans med LO, TCO och SACOs Brysselkontor, hann gruppen med att träffa både Europaparlamentariker Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog, samt besöka den Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, Europafacket (ETUC), LO, TCO och SACOs kontor i Bryssel och North Sweden.

Syftet med besöket var att öka kunskapen om vad som händer och är aktuellt i EU, speciellt vad gäller arbetsrättsliga frågor vilket också märktes på de frågor som diskuterades under besöken. Några av de frågor som diskuterade hetast handlade om den sociala dialogen i EU, fackliga frågor på EU-nivå samt samarbeten mellan fackförbund, råvaror och vikten av att knyta samman EU:s nordliga regioner med resterande EU.

- Det är jättebra att få den här bilden av EU för det är så mycket som påverkar det vardagliga livet även lokalt, sade Kristina Lindqvist.

Sammantaget var det en nöjd grupp från IF Metall som avslutade två intensiva besöksdagar i Bryssel hos North Sweden European Office, där Mikael Janson informerade om vilka frågor som är aktuella inom EU och rör Norrbotten och Västerbotten just nu.

/Joel Larsson och Hanna Högberg

Allmänna nyheter

 • Arctic Project Awards 2018

  2018-05-16

  För andra gången lanseras The Arctic Project Awards, ett pris som delas ut i syfte att uppmärksamma goda exempel från det Arktiska området samt förespråka Arktiskt gränssamarbete. Vinnaren av årets upplaga kommer att presenteras under European Week of Regions and Cities, EWRC, 2018 i Bryssel.

 • North Sweden och NSPA anordnar öppet seminarium i Europaparlamentet

  2018-05-16

  Den 19 juni kommer North Sweden tillsammans med Northern Sparesly Populated Areas (NSPA) att finnas på plats i Europaparlamentet för att anordna ett öppet seminarium med fokus på norra Europas regioner och dess potentialer samt behov. Seminariet presenteras av den svenska Europaparlamentarikern Aleksander Gabelic samt den finska Europaparlamentarikern Elsi Katainen. Medverkande är bland annat företrädare från regionerna som ingår i NSPA, företrädare från EU-kommissionen samt från OECD.

 • State of play: Budget post-2020

  2018-05-08

  EU-kommissionen har presenterat sitt förslag till budget för EU avseende åren 2021 till 2027. Ett förslag som nu kommer att diskuteras, dissikeras och manglas inom EU.

 • ”State of Play”: Slimmad och vässad regionalpolitik

  2018-05-08

  EU-kommissionens förslag till budget för kommande programperioden 2021-2027 är nu framlagd. Hur budgeten skulle påverka regionalpolitiken, den så kallade sammanhållningspolitiken med sina struktur- och investeringsfonder, rent allmänt och för norra Sverige specifikt är förstås högintressant. Sammanhållningspolitiken innehåller idag viktiga investeringsmedel för regionens utveckling men det finns inga garantier för att regionerna i Northern Sparsely Populated Areas, NSPA, per automatik får ett fortsatt särskilt stöd från EU. Mycket är ännu oklart och mer detaljer och konkret innehåll kommer när regleringarna för nästa generations regionalfonder och program presenteras i slutet av maj. Det gäller att vara fortsatt på tå, om än i nuläget ändå försiktigt positiv kring utveckling.

 • North Sweden på European Week of Regions and Cities 2018

  2018-05-08

  North Sweden European Office kommer den 9:e oktober att delta med ett bidrag under European Week of Regions and Cities 2018. Bidraget framförs tillsammans med partnersamarbetet European North Atlantic Arctic Partnership som innefattar en rad regionala aktörer belägna i Norra Europas arktiska regioner. Partnersamarbetet ska framföra bidraget ”Sustainable development of the Arctic region for the benefit of all of Europe”. Bidraget behandlar de arktiska regionernas potentialer samt hur EU bör gå tillväga för att försäkra tillväxt i dessa regioner samt hållbarhet för hela arktiska regionen.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS