IF Metall på besök i Bryssel

2012-05-16

120516-IF-Metall-plenisal-w120516-IF-Metall-plenisal-w

En grupp från IF Metall Luleå besökte mellan den 10-13 maj Bryssel. Under120516-IF-Metall-webb2 besöket, anordnat av North Sweden tillsammans med LO, TCO och SACOs Brysselkontor, hann gruppen med att träffa både Europaparlamentariker Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog, samt besöka den Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, Europafacket (ETUC), LO, TCO och SACOs kontor i Bryssel och North Sweden.

Syftet med besöket var att öka kunskapen om vad som händer och är aktuellt i EU, speciellt vad gäller arbetsrättsliga frågor vilket också märktes på de frågor som diskuterades under besöken. Några av de frågor som diskuterade hetast handlade om den sociala dialogen i EU, fackliga frågor på EU-nivå samt samarbeten mellan fackförbund, råvaror och vikten av att knyta samman EU:s nordliga regioner med resterande EU.

- Det är jättebra att få den här bilden av EU för det är så mycket som påverkar det vardagliga livet även lokalt, sade Kristina Lindqvist.

Sammantaget var det en nöjd grupp från IF Metall som avslutade två intensiva besöksdagar i Bryssel hos North Sweden European Office, där Mikael Janson informerade om vilka frågor som är aktuella inom EU och rör Norrbotten och Västerbotten just nu.

/Joel Larsson och Hanna Högberg

Allmänna nyheter

 • "State of Play": Framtidens regionalpolitik i ett osäkert läge

  2018-02-21

  Den 14 februari presenterade EU-kommissionen ett diskussionsunderlag avseende budgeten för nästa programperiod från 2021 och framåt, ”Post-2020”. Det som nu sägs är att det konkreta budgetförslaget kommer redan den 2 maj och har därmed flyttats fram ytterligare i tiden i syfte att ge mer tid för de helt klart komplicerade förhandlingar som följer. I förra ”State of Play” diskuterades hur debatten nu går övergripande om budgeten. I denna följer en fördjupning kring vad som går att tro om regionalpolitiken, den så kallade sammanhållningspolitiken, med sitt stöd till inte minst norra Sverige.

 • Umeå Universitet på besök

  2018-02-14

  Under förra veckan var en forskargrupp från Umeå Universitet på besök i Bryssel. Syftet var att få insikt i EU:s FOI-politik och dess effekter.

 • Praktikantrapport om nya Sidenvägen

  2018-02-14

  Under sin praktiktid på North Swedens kontor i Bryssel hösten 2017 fick praktikanterna skriva rapporter om särskilt valda ämnen. Sofia Baumgartner valde i samråd med Mona Mansour, Senior Adviser European Affairs på North Sweden, att skriva sin rapport om handelsrutten ”Northern Axis- Sidenvägen” som sträcker sig mellan Kouvola i Finland och Xi’an i Kina, samt ruttens koppling till Norrbotten och Västerbotten.

 • North Sweden i Stockholm

  2018-02-12

  North Sweden medverkade på två arrangemang i Stockholm, dels ett seminarium i riksdagen samt ett seminarie om Västerbotten i Arktis på Granddagarna.

 • ”State of Play”: Skarpt läge för kommande budgetförslag i EU

  2018-01-31

  Förberedelserna pågår för fullt för kommande förslag om EU:s budget för 2021 och framåt, som ska presenteras under våren tillsammans med regleringarna för i princip allt i EU, inte minst regionalpolitiken. Diskussionen är livlig och osäkerheterna är stora med många motsättningar och till det Brexit. Det blir neddragningar och frågan är vad som blir kvar av EU:s regionalstöd till norra Sverige. Mikael Janson ger en lägesbild.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS