IF Metall på besök i Bryssel

2012-05-16

120516-IF-Metall-plenisal-w120516-IF-Metall-plenisal-w

En grupp från IF Metall Luleå besökte mellan den 10-13 maj Bryssel. Under120516-IF-Metall-webb2 besöket, anordnat av North Sweden tillsammans med LO, TCO och SACOs Brysselkontor, hann gruppen med att träffa både Europaparlamentariker Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog, samt besöka den Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, Europafacket (ETUC), LO, TCO och SACOs kontor i Bryssel och North Sweden.

Syftet med besöket var att öka kunskapen om vad som händer och är aktuellt i EU, speciellt vad gäller arbetsrättsliga frågor vilket också märktes på de frågor som diskuterades under besöken. Några av de frågor som diskuterade hetast handlade om den sociala dialogen i EU, fackliga frågor på EU-nivå samt samarbeten mellan fackförbund, råvaror och vikten av att knyta samman EU:s nordliga regioner med resterande EU.

- Det är jättebra att få den här bilden av EU för det är så mycket som påverkar det vardagliga livet även lokalt, sade Kristina Lindqvist.

Sammantaget var det en nöjd grupp från IF Metall som avslutade två intensiva besöksdagar i Bryssel hos North Sweden European Office, där Mikael Janson informerade om vilka frågor som är aktuella inom EU och rör Norrbotten och Västerbotten just nu.

/Joel Larsson och Hanna Högberg

Allmänna nyheter

 • Tack Anthony Scully!

  2018-07-04

  Tony har varit ansvarig för forskning och innovation och efter tre år på North Sweden, ska Tony Scully nu fortsätta sin karriär på Linnéuniversitetet i Kalmar.

 • Sverige ledande och Norra Sverige regionalt högpresterande i EU-kommissionens innovationsmätning

  2018-07-04

  Sverige är fortsatt i toppen när EU-kommissionen den 18 juni 2018 listar Europas mest innovativa länder. Norr- och Västerbotten tillhör de starkaste regionerna i EU och bidrar positivt till Sveriges placering. Resultaten för Sverige är dock inte entydigt positiva då Sverige presterar under EU:s genomsnitt på flera avgörande indikatorer som ingår i det sammanvägda indexet.

 • Norra Sverige i Almedalen debatterar för ett starkare EU

  2018-07-04

  Under Almedalen är norra Sverige engagerat i olika aktiviteter för att stärka regionens intressen. Under veckan diskuteras också EU-relevanta frågor. Bland annat arrangerade Region Västerbotten med regionrådet Erik Bergkvist tillika ordförande för Europaforum Norra Sverige ett särskilt EU-mingel den 2 juli öppet för vem som ville att ge sin syn på EU och hur EU bör utvecklas. Erik Bergkvist medverkade även i paneldebatter arrangerade av EU-kommissionen i Sverige på ”Europahuset” i Almedalen såsom en debatt den 3 juli om EU:s budget ”Hur mycket ska Sverige betala? – Och till vad?”

 • Tack till Julia och Andreas!

  2018-07-02

  Nu när sommaren tar vid tackar North Sweden för praktikanterna Julia och Andreas insatser och deras tid på kontoret mellan 22 januari- 22 juni och önskar dem lycka till!

 • State of Play: Delad sammanhållningspolitik för regional utveckling

  2018-06-20

  Nu är mer eller mindre alla förslag till regleringar för nästa programperiod 2021—2027 framlagda av EU-kommissionen. På det stora hela ligger de i linje med norra Sverige intressen även om alla detaljer och de exakta budgetnivåerna för Norrbottens och Västerbottens vidkommande inte ännu är helt klara. Nu vidtar förhandlingarna, som kommer att bli tuffa. Några övergripande delar i förslagen för den samlade sammanhållningspolitiken, EU:s regionalpolitik, behöver särskilt fokus. Några sådana områden är att tillförsäkra fortsatta möjligheter att i norra Sverige kunna använda socialfonden, landsbygdsutvecklingsfonden och den samlade sammanhållningspolitiken för att skapa regional hållbar utveckling.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS