Klart för roamingfritt EU

2017-04-10

Från och med den 15 juni 2017 blir roamingen i hela EU avgiftsfri. Detta betyder i korthet att man kan använda sin mobil på samma sätt som hemma, utan att oroa sig över oväntade kostnader.

EU-parlamentet undanröjde på torsdagen den 9 april det sista hindret för att de extraavgifter som i dag tillkommer vid mobilanvändande i andra EU-länder, roaming, försvinner 15 juni. Det kommer därefter bli lika dyrt att ringa, sms:a och surfa med mobilen i andra medlemsländer som i hemlandet. Initiativet, som kallas ”roam like at home” kommer att tillåta den som reser till ett annat EU-land att använda sin telefon för att ringa, skicka sms och använda mobildata på samma sätt som hemlandet, utan att behöva vara orolig för oväntade kostnader.  

Sedan 2007 har priserna för att använda roaming sjunkit succesivt och tanken är att man nu skall slopa avgiften för att använda mobildata inom EU nästintill helt. Detta är något som kommer att underlätta för personer som reser mycket i arbetet inom EU.

Bakgrund

Sedan ett decennium tillbaka har EU:s institutioner arbetat med att reducera, och på lång sikt avveckla avgifterna för mobildata som tillkommer konsumenter vid resa till ett annat EU- land. Sedan 2007 har avgifterna för mobildata sjunkit med över 90 procent. Under 2015 beslutade sig Europaparlamentet och ministerrådet att ta bort avgifterna helt på ett förslag från EU- kommissionen.

Läs mer om vad de borttagna roamingavgifterna kommer att innebära här

Läs uttalandet från vice chefen för den Europeiska digitala marknaden Andrus Ansip här 

/Sanna Schumacher

 

 

Allmänna nyheter

 • 250 miljoner i EU-stöd till Norr- och Västerbotten från EU:s strukturfonder

  2018-12-17

  Strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland har beslutat att 28 prioriterade projekt i Norr- och Västerbotten ska få dela på 250 miljoner kronor från Europeiska Socialfonden och Europeiska Regionala Utvecklingsfonden. Sedan 2015 har partnerskapet delat ut över 1,5 miljarder kronor för att bidra till regional utveckling i Övre Norrland.

 • EU och den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor

  2018-12-03

  Under den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor den 25 november uppmärksammas problemet med könsbaserat våld världen över. Från den 25 november till den 10 december pågår kampanjer på olika platser i världen i syfte att motverka våld. 2018 års tema är Orange the World: #HearMeToo, vilket bland andra EU-parlamentet i Bryssel och Piteå Science Park uppmärksammade genom att lysa upp sina byggnaderna i färgen orange.

 • Europaparlamentet lanserar dubbla initiativ inför EU-valet 2019

  2018-12-03

  Inför EU-valet 2019 har Europaparlamentet lanserat hemsidan ”Det här gör EU för mig” som syftar till att illustrera i vilken utsträckning som EU gör skillnad för din region, ditt yrke eller din fritidssysselsättning. Därtill har också kampanjen ”Den här gången röstar jag” lanserats med målet att främja det demokratiska engagemanget inför EU-valet.

 • Umeå 2:a i iCapital

  2018-11-07

  Aten är Europas Innovationshuvudstad 2018. Umeå och de övriga fyra finalstäderna Århus, Leuven, Hamburg och Toulouse delar på andraplatsen.

 • Besök av Europa Direkt

  2018-11-06

  Den 30 oktober och 5 november hade North Sweden besök av lärare och elever via Europa Direkt. Besöken inleddes med en presentation av kontorets verksamhet Bryssel.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS