Kreativa Europa har öppnat två utlysningar för kulturarv

2017-10-02

År 2018 är det Europaåret för kulturarv och då vill EU-kommissionen uppmärksamma olika kulturarv som finns i Europa. De stöd som EU:s kulturprogram Kreativa Europa utlyser är för att främja kulturarv med en total budget på sammanlagt 10 miljoner euro.

EU-kommissionen vill finansiera transnationella samarbetsprojekt som är kopplade till Europaåret för kulturarv. Genom projekt som ökar medvetenhet om kulturella arv ska projekten göra påverkan på långsikt i EU. Kulturprogrammet Kreativa Europa är ett ramprogram inom EU-kommissionens Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) där samverkan inom kultur, konst, film, tv och dataspel främjas.

Kreativa Europa utlyser två olika stöd för ökad medvetenhet och förstärka samarbetet på den kulturella sektorn

Den första utlysningen är till stöd för samarbetsprojekt som är relaterade till Europaåret för kulturarv. Tanken bakom detta stöd är att visa uppskattning för kulturarv och öka medvetenheten om dem i Europa samt att förstärka känslan av samhörighet i EU. Sista ansökningsdag för den första utlysningen är 22 november 2017.

EU-kommissionen utlyser också ett annat stöd för europeiska samarbetsprojekt. Till skillnad från det första stödet är målet att förstärka samarbetet på de kulturella och kreativa sektorerna både transnationellt men också internationellt för att bidra till innovation inom sektorerna. Sista ansökningsdag för den andra utlysningen är 18 januari 2018.

Vem kan söka?

För att kunna ansöka om dessa stöd från Kreativa Europa, måste sökanden vara europeiska kulturella aktörer och arbeta aktivt i sektorn för kreativitet och kultur. Dessutom måste aktörerna vara skapade juridiskt i ett land som är med i delprogrammet Kultur. Det är inte möjligt för fysiska personer att ansöka om stöd.

Läs mera om utlysningarna här.

Vad är Europaåret för kulturarv 2018?

Kulturella arv är litteratur, konst, mat, filmer, berättelser vi berättar och mycket mera. Dessa arv har en roll i samhällen i EU historiskt men också i framtiden. Digitalisering ger tillgång till kulturarv på ett helt nytt sätt. Genom att fira kulturarv i EU år 2018 är målet att främja Europas rika och mångsidiga kulturarv men också att höja uppskattningen för arven samt att skydda dem. 

Läs mer om Europaåret för kulturarv här.

/Sofia Baumgartner

Allmänna nyheter

 • 250 miljoner i EU-stöd till Norr- och Västerbotten från EU:s strukturfonder

  2018-12-17

  Strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland har beslutat att 28 prioriterade projekt i Norr- och Västerbotten ska få dela på 250 miljoner kronor från Europeiska Socialfonden och Europeiska Regionala Utvecklingsfonden. Sedan 2015 har partnerskapet delat ut över 1,5 miljarder kronor för att bidra till regional utveckling i Övre Norrland.

 • EU och den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor

  2018-12-03

  Under den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor den 25 november uppmärksammas problemet med könsbaserat våld världen över. Från den 25 november till den 10 december pågår kampanjer på olika platser i världen i syfte att motverka våld. 2018 års tema är Orange the World: #HearMeToo, vilket bland andra EU-parlamentet i Bryssel och Piteå Science Park uppmärksammade genom att lysa upp sina byggnaderna i färgen orange.

 • Europaparlamentet lanserar dubbla initiativ inför EU-valet 2019

  2018-12-03

  Inför EU-valet 2019 har Europaparlamentet lanserat hemsidan ”Det här gör EU för mig” som syftar till att illustrera i vilken utsträckning som EU gör skillnad för din region, ditt yrke eller din fritidssysselsättning. Därtill har också kampanjen ”Den här gången röstar jag” lanserats med målet att främja det demokratiska engagemanget inför EU-valet.

 • Umeå 2:a i iCapital

  2018-11-07

  Aten är Europas Innovationshuvudstad 2018. Umeå och de övriga fyra finalstäderna Århus, Leuven, Hamburg och Toulouse delar på andraplatsen.

 • Besök av Europa Direkt

  2018-11-06

  Den 30 oktober och 5 november hade North Sweden besök av lärare och elever via Europa Direkt. Besöken inleddes med en presentation av kontorets verksamhet Bryssel.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS