Kreativa Europa har öppnat två utlysningar för kulturarv

2017-10-02

År 2018 är det Europaåret för kulturarv och då vill EU-kommissionen uppmärksamma olika kulturarv som finns i Europa. De stöd som EU:s kulturprogram Kreativa Europa utlyser är för att främja kulturarv med en total budget på sammanlagt 10 miljoner euro.

EU-kommissionen vill finansiera transnationella samarbetsprojekt som är kopplade till Europaåret för kulturarv. Genom projekt som ökar medvetenhet om kulturella arv ska projekten göra påverkan på långsikt i EU. Kulturprogrammet Kreativa Europa är ett ramprogram inom EU-kommissionens Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) där samverkan inom kultur, konst, film, tv och dataspel främjas.

Kreativa Europa utlyser två olika stöd för ökad medvetenhet och förstärka samarbetet på den kulturella sektorn

Den första utlysningen är till stöd för samarbetsprojekt som är relaterade till Europaåret för kulturarv. Tanken bakom detta stöd är att visa uppskattning för kulturarv och öka medvetenheten om dem i Europa samt att förstärka känslan av samhörighet i EU. Sista ansökningsdag för den första utlysningen är 22 november 2017.

EU-kommissionen utlyser också ett annat stöd för europeiska samarbetsprojekt. Till skillnad från det första stödet är målet att förstärka samarbetet på de kulturella och kreativa sektorerna både transnationellt men också internationellt för att bidra till innovation inom sektorerna. Sista ansökningsdag för den andra utlysningen är 18 januari 2018.

Vem kan söka?

För att kunna ansöka om dessa stöd från Kreativa Europa, måste sökanden vara europeiska kulturella aktörer och arbeta aktivt i sektorn för kreativitet och kultur. Dessutom måste aktörerna vara skapade juridiskt i ett land som är med i delprogrammet Kultur. Det är inte möjligt för fysiska personer att ansöka om stöd.

Läs mera om utlysningarna här.

Vad är Europaåret för kulturarv 2018?

Kulturella arv är litteratur, konst, mat, filmer, berättelser vi berättar och mycket mera. Dessa arv har en roll i samhällen i EU historiskt men också i framtiden. Digitalisering ger tillgång till kulturarv på ett helt nytt sätt. Genom att fira kulturarv i EU år 2018 är målet att främja Europas rika och mångsidiga kulturarv men också att höja uppskattningen för arven samt att skydda dem. 

Läs mer om Europaåret för kulturarv här.

/Sofia Baumgartner

Allmänna nyheter

 • EU Arctic Forum ”Knowing, developing and connecting Arctic” med urfolksdialog

  2018-09-20

  Den 17 september gick det första EU Arctic Forum i regi av EU-kommissionen av stapeln i Bryssel. Temat ”förstå, utveckla och förena Arktis” inkluderade även den årliga dialogen med den arktiska ursprungsbefolkningen. Företrädare från regioner och EU, forskning samt näringsliv och nationella Arktiska aktörer var på plats. Diskussioner om bland annat bredbandsförsörjning i Arktis, handelsmöjligheter, hållbara och innovativa utvecklingsmöjligheter byggde på den arktiska samrådsrapport i EU som nätverket för Northern Sparsely Populated Area (NSPA) bidragit till avseende EU:s framtida investeringsstöd till det nordligaste Europa. Från hemregionerna medverkade Erik Bergqvist, ordförande Region Västerbotten, och Niklas Nordström, kommunstyrelsens ordförande i Luleå. Med från norra Sverige fanns även Åsa Larsson-Blind företrädande Samerådet.

 • Vi välkomnar höstens praktikanter, Michaela och Stina!

  2018-09-20

  Vi välkomnar de nya praktikanterna, Michaela Wikdahl och Stina Skoglöf till North Swedens kontor i Bryssel. De kommer att bistå North Swedens dagliga arbete med exempelvis omvärldsbevakning, nyhetsrapportering och att ta hand om besöksgrupper från hemregionen. Michaela och Stina kommer att praktisera under höstterminen, mellan tidsperioden september till slutet av januari 2019. Vi på North Sweden är glada att ha dem hos oss!

 • Umeå kan bli EU:s innovationshuvudstad

  2018-09-12

  Umeå är en av finalisterna till EU:s utmärkelse ”Capital of Innovation” och kan komma att tilldelas prissumman på 1 miljon Euro. Priset uppmärksammar städer som bidrar till ett innovativt klimat och effektivt använder innovationer i statsförvaltningen.

 • EU-kommissionens och Junckers ”State of the union”- tal 2018

  2018-09-12

  Den 12 september talade Europakommissionens president Jean-Claude Juncker vid sitt fjärde ”State of the union-tal” om vad som är Kommissionens främsta ansvar och prioriteringar innan EU-valet som infaller i maj 2019. Juncker framhöll bland annat att EU bör lägga sig i stort i stora frågor och smått i små frågor. Ett exempel, tillika en udda med omdebatterad fråga, är EU-bestämmelsen om sommar- och vintertid som han anser är en typisk liten fråga som medlemsstater själva ska besluta om.

 • EU satsar 150 miljoner euro på frukt & grönsaker i skolan

  2018-09-12

  Frukt, mellanmål, grönsaker och mjölkprodukter ska ges till skolor inom EU. Det främsta syftet är att förbättra barns hälsa men man vill även satsa på att barnen utbildas inom näringslära. Totalt sett berörs 30 miljoner barn i EU under läsåret 2018/19.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS