LTU Business på besök

2017-10-17

Den 6 oktober var LTU Business vid Luleå Tekniska Universitet, norra Sveriges största affärsutvecklingsföretag, hos North Sweden för att ta del av de senaste på EU:s innovationsagenda. Gruppen på cirka 30 personer, som började morgonen med ett besök på Europaparlamentets besökscenter Parlamentarium, fick på förmiddagen möjlighet att på North Sweden diskutera påverkanspolitik och OECD-studien för de 14 nordligaste regionerna i EU med Mikael Janson, direktör på North Sweden.

På eftermiddagen var det fokus på klusterpolitik och regionalt tillväxtarbete i EU med blicken framåt på EU:s forsknings- och innovationspolitik. EU-kommissionens direktorat för tillväxt var representerad av Carsten Schierenbeck som berättade om det senaste inom klusterpolitik och det regionala tillväxtarbetet som EU arbetar med.

171017ltu business

Carsten Schierenbeck om klusterpolitik och regional tillväxt

Efter det blev det Richard Tuffs från nätverket ERRIN som arbetar med FoI-frågor ur ett regionalt perspektiv som tog över och gav ett svep över EU:s innovationsagenda med startpunkt i den pågående diskussionen om EU:s framtid. Richard Tuffs, som innan varit direktör på ERRIN arbetar nu som Senior Adviser, berättade också om ERRIN och arbetet i ERRIN som North Sweden är medlem i. Från svenska Vinnova var kontorschefen Dan Andrée från Brysselkontoret på plats hos North Sweden för att tala om det svenska perspektivet på EU:s utveckling inom FoI-frågor och framtidens forskningsprogram som diskuteras i EU.Dagen avrundades med en gemensam diskussion med Richard Tuffs och Dan Andrée tillsammans med företrädarna från LTU Business.

Gry Holmgren Hafskjold, VD för LTU Business, poängterade att den OECD-rapport som nu finns och behandlar de utvecklingsbehov som finns i norra Sverige kommer vara ett mycket nyttigt referensmaterial i deras regionala arbete. Besökarna blev också imponerade över vilken skillnad det gör för norra Sverige att ha North Sweden European Office på plats i Bryssel. Gry Holmgren Hafskjold såg det som viktigt för LTU-business att besöka Bryssel:

 "LTU Business har drivit EU-projekt i över 25 år. En stor del av vår verksamhet i dag är direkt eller indirekt finansierad av EU, därför är det av stor vikt för oss att förstå hur EU:s framtida regionala- och forskningsprogram utformas och vad man ser som viktigt inför framtiden. Man kan hävda att det är långt från Luleå till EU:s huvudstad men jag tror att det är precis därför vi måste besöka Bryssel. Syns man inte så finns man inte och då blir det svårt för norra Sverige att påverka hur kommande utlysningar ser ut." 

/Sofia Baumgartner

 

 

Allmänna nyheter

 • EU Arctic Forum ”Knowing, developing and connecting Arctic” med urfolksdialog

  2018-09-20

  Den 17 september gick det första EU Arctic Forum i regi av EU-kommissionen av stapeln i Bryssel. Temat ”förstå, utveckla och förena Arktis” inkluderade även den årliga dialogen med den arktiska ursprungsbefolkningen. Företrädare från regioner och EU, forskning samt näringsliv och nationella Arktiska aktörer var på plats. Diskussioner om bland annat bredbandsförsörjning i Arktis, handelsmöjligheter, hållbara och innovativa utvecklingsmöjligheter byggde på den arktiska samrådsrapport i EU som nätverket för Northern Sparsely Populated Area (NSPA) bidragit till avseende EU:s framtida investeringsstöd till det nordligaste Europa. Från hemregionerna medverkade Erik Bergqvist, ordförande Region Västerbotten, och Niklas Nordström, kommunstyrelsens ordförande i Luleå. Med från norra Sverige fanns även Åsa Larsson-Blind företrädande Samerådet.

 • Vi välkomnar höstens praktikanter, Michaela och Stina!

  2018-09-20

  Vi välkomnar de nya praktikanterna, Michaela Wikdahl och Stina Skoglöf till North Swedens kontor i Bryssel. De kommer att bistå North Swedens dagliga arbete med exempelvis omvärldsbevakning, nyhetsrapportering och att ta hand om besöksgrupper från hemregionen. Michaela och Stina kommer att praktisera under höstterminen, mellan tidsperioden september till slutet av januari 2019. Vi på North Sweden är glada att ha dem hos oss!

 • Umeå kan bli EU:s innovationshuvudstad

  2018-09-12

  Umeå är en av finalisterna till EU:s utmärkelse ”Capital of Innovation” och kan komma att tilldelas prissumman på 1 miljon Euro. Priset uppmärksammar städer som bidrar till ett innovativt klimat och effektivt använder innovationer i statsförvaltningen.

 • EU-kommissionens och Junckers ”State of the union”- tal 2018

  2018-09-12

  Den 12 september talade Europakommissionens president Jean-Claude Juncker vid sitt fjärde ”State of the union-tal” om vad som är Kommissionens främsta ansvar och prioriteringar innan EU-valet som infaller i maj 2019. Juncker framhöll bland annat att EU bör lägga sig i stort i stora frågor och smått i små frågor. Ett exempel, tillika en udda med omdebatterad fråga, är EU-bestämmelsen om sommar- och vintertid som han anser är en typisk liten fråga som medlemsstater själva ska besluta om.

 • EU satsar 150 miljoner euro på frukt & grönsaker i skolan

  2018-09-12

  Frukt, mellanmål, grönsaker och mjölkprodukter ska ges till skolor inom EU. Det främsta syftet är att förbättra barns hälsa men man vill även satsa på att barnen utbildas inom näringslära. Totalt sett berörs 30 miljoner barn i EU under läsåret 2018/19.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS