EFNS på EU:s Instagram

2018-04-11

Under Europaforum Norra Sverige 2018 fick deltagarna av evenemanget möjlighet att skicka ett specialdesignat vykort adresserat till EU-kommissionen i Bryssel. De många vykorten har sedan uppmärkssammats på EU-kommissionens sociala medier, däribland mobilapplikationen ”Instagram” där deras inlägg uppmärksammades och ”gillades” av nästan 1 000 användare.

20180411EFNSVykort

Vykort från Europaforum Norra Sverige 2018.

Vykortet var en kärleksförklaring från Norra Sverige angående sammanhållningspolitikens betydelse för att med stöd av EU stärka tillväxt och hantera utmaningar på regional nivå. Det var en påminnelse till EU-kommissionen som snart ska lägga ett förslag till ny långtidsbudget, att sammanhållningspolitikens roll är betydelsefull för alla regioner i EU, inte minst nordliga glesbefolkade områden.

Långtidsbudgeten för perioden 2021-2027 kommer att på grund av Brexit krympa med 13 % i förhållande till den förra långtidsbudgeten om medlemsländerna bibehåller nivån på sina medlemsavgifter. Om inte insatsen från medlemsländerna höjs för att täcka för Storbritanniens utträde så kommer det att krävas att nedskärningar görs, vilket är något som riskerar att drabba sammanhållningspolitiken och är då för regionerna i hela EU inklusive norra Sverige viktigt att det hanteras på ett klokt sätt i förslagen och kommande förhandlingar i EU.

EU-kommissionens Instagraminlägg: @European Commission

EU-kommissionen uppmärksammar aktionen från EFNS gemensamt med att nämna att sammanhållningspolitiken 2018 har existerat i 30 år och pekar på att den är ett centralt inslag i att nå en Europeisk gemenskap för samtliga regioner i EU.

EU-kommissionens Instagram når ut till nästan 100 000 följare och uppmärksammar nästan dagligen EU:s arbete på olika vis. Kika in på deras Instagram-sida här:

Läs mer om Europaforum Norra Sverige 2018 här:

/Andreas Andersson Kurdve

Allmänna nyheter

 • Samråd om EU:s gemensamma framtida jordbrukspolitik ”CAP”

  2018-04-23

  Fredagen den 20 april bjöd Lantbrukarnas riksförbund i Bryssel in till ett möte för att informera om EU-kommissionen kommande förslag till nytt regelverk i CAP (Common Agricultural Policy), EU:s gemensamma jordbrukspolitik, som beräknas presenteras före sommaren. Just nu är ett samråd ute för den som vill att ge sin syn om framtidens jordbrukspolitik i EU. I dagsläget kommer 15-20 procent av de svenska lantbrukarnas inkomster från CAP och reglerna i CAP påverkar hur jordbruket bedrivs genom olika direktstöd till jordbruket samt i övrigt insatser för utveckling av landsbygden. I och med den nya tänkta jordbrukspolitiken, som ska gälla för EU:s nästa långtidsbudget, vill EU-kommissionen se en mer moderniserad CAP som ska öka produktivitet inom jordbruket, säkerhetsställa levnadsstandarden, stabilisera marknaden och säkerhetsställa skäliga pris.

 • Norra Sverige nominerade att delta vid European Week of Cities and Regions 2018

  2018-04-18

  Den 8 – 11 oktober äger European Week of Cities and Regions 2018 rum i Bryssel. För att sondera utifrån deltagarnas preferenser vad arrangemanget ska innehålla har arrangörerna valt att i år genomföra en omröstning för att välja ut 20 aktiviteter som ska äga rum under veckan i oktober. Norra Sveriges regioner och NSPA tillsammans med partnergrupperingen “European North Atlantic Arctic Partnership” deltar i röstningen med bidraget ”Sustainable development of the Arctic region for the benefit of all of Europe”.

 • EFNS på EU:s Instagram

  2018-04-11

  Under EFNS fick deltagarna möjlighet att skicka ett vykort adresserat till EU-kommissionen i Bryssel. Dessa har uppmärksammats på Instagram och ”gillats” av ca 1 000 personer.

 • Folkbildning på besök

  2018-04-11

  Folkbildning Västerbotten som var på besök i Bryssel den 9 och 10 april består av 20 länsbildningsförbund med studieförbundsorganisationer och folkhögskolor.

 • Inbjudan till NSPA-forum 2018

  2018-03-26

  North Sweden bjuder tillsammans med NSPA in till NSPA-forum 2018 den 2-3 maj i Storhogna Högfjällshotell & Spa, i Vemdalen, Jämtland Härjedalen.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS