Norrbottens Handelskammare på besök i Bryssel

Den 21-23 januari var Norrbottens Handelskammare på besök i Bryssel anordnat av North Sweden. Syftet var att uppdatera sig kring olika aktuella EU-frågor så som handelspolitik, transportpolitik och hur Storbritanniens utträde ur EU kan komma att påverka arbetet som Norrbottens Handelskammare bedriver, men även för att få en inblick i hur Europasamarbetet påverkar norra Sverige.

Möte och besök på EU-kommissionen

På måndagen träffade gruppen Mona Mansour, Senior Adviser på North Sweden, för samtal kring North Swedens arbete med Inre marknadsfrågor på EU-arenan kopplat till aktuella frågor i regionen, samt Alain Baron och Bettina Morgensen på EU-kommissionens DG MOVE där frågor kring norra Sveriges transportsystem och dess utmaningar belystes. Diskussionerna kretsade kring EU:s transportpolitik kopplat till utmaningarna i unionen, däribland relationer och sammankopplingar till Ryssland och Kina samt budgeten för nästa programperiod, behov och scenarior för utveckling av infrastruktur och logistikkedjor i det europeiska Arktis bl.a. utifrån planerade investeringar i Norrbotten och Västerbotten exempelvis LKAB:s expansionsplaner för gruvorna i Kiruna och Gällivare samt Northvolts etablering av en ny batterifabrik i Skellefteå togs upp. Bland annat uppmärksammades ökade godsvolymer från Norge och Finland som en diskussionsfråga. Norrbottens Handelskammare fick, utöver ny insikt i ämnet, även tillfälle att belysa sina olika medlemsföretags situationer i hemregionen. DG MOVE ansvarar för EU:s transportpolitik och att den efterlevs inom unionen.

180124Norrbottens Handelskammare2

Norrlands Handelskammare besöker EU-kommissionens avdelning för transportpolitik, DG MOVE. Här med Alain Baron och Bettina Mogensen.

Besök på Sveriges Ständiga Representation i EU, genomgång av North Swedens verksamhet, samt besök på Europaparlamentet.

Tisdagen inleddes med ett förmiddagsbesök på Sveriges Ständiga Representation i EU där Ann-Charlotta Eriksson berättade hur Representationen jobbar för att lyfta och bevaka svenska intressen på EU-nivå. Ann-Charlotta gav även en genomgång om EU-institutionerna och deras betydelse för svenska intressen inom EU.

Efter besöket på Sveriges Ständiga Representation i EU begav gruppen sig till North Swedens kontor för en genomgång av hur Västerbotten och Norrbottens EU-politik genom North Sweden European Office påverkar politiken som bedrivs i Bryssel. Mikael Janson, direktör på North Sweden, redogjorde för North Swedens verksamhet, arbetssätt och belyste även aktuella frågor.

Dagen avslutades sedan med en guidad tur av Europaparlamentet med Petra Söderqvist som är politisk rådgivare för EU-parlamentarikern Jens Nilsson. Jens Nilsson är ledamot i utskottet för transport och turism, utskottet i jordbruk samt utskottet för regional utveckling. Petra Söderqvist som hjälper Jens Nilsson med att bereda frågorna i utskotten träffade gruppen och var hjälpsam att besvara frågor och funderingar som Norrbottens Handelskammare hade kring transport- och regionalutveckling.

 180124Norrbottens Handelskammare

Norrbottens Handelskammare utanför EU-kommissionen, vi på North Sweden tackar för ert besök och önskar er välkomna åter!

När besöket på EU-parlamentet var avslutat förberedde sig Norrbottens Handelskammare för hemfärden till Luleå igen. Vi på North Sweden European Office tackar för ert besök och hoppas det har varit givande för er verksamhet. Ni är hjärtligt välkomna tillbaka till oss och Bryssel för fler besök.

/Andreas Andersson Kurdve

Läs mer om DG MOVE, Kommissionens transportpolitiska enhet, här:

Besök Norrbottens Handelskammares hemsida här:

Besök Norrbottens Handelskammares Facebook-sida för mer uppdateringar om deras verksamhet här:

Läs mer om Sveriges Ständiga Representation i EU här:

 

 

 

29 Jan 2018 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information