North Sweden medverkade i Riksdagen och på Granddagarna

Den 31 januari respektive 6 februari medverkade North Sweden vid några arrangemang på inbjudan av några av North Swedens ägare, dels ett seminarium i Riksdagen anordnat av Företagarna Västerbotten och Norrbotten, dels ett seminarium om Västerbotten i Arktis med företrädare från bland annat Umeå Universitet och anordnat av Västerbottens virtuella EU-projektkontor som koordineras av Region Västerbotten.

Kvällsseminarium i Riksdagen

Den 31 januari anordnade Företagarna tillsammans med riksdagsledamöterna från Norrbotten och Västerbotten ett kvällsseminarium i Riksdagen med industriägaren Carl Bennet, Lifco, Karin Bodin, Polarbröd, och Mikael Janson, North Sweden. Syftet var att belysa norra Sveriges vikt för hela Sverige och behovet av investeringar i inte minst infrastruktur.

Mikael Janson inledde med ett svep över Norra Sverige i ett EU-perspektiv och den OECD-studie som tagits fram för Northern Sparsely Populated Areas, NSPA, till vilka Norrbotten och Västerbotten hör. Karin Bodin berättade om Polarbröds strävan till ett hållbart matföretagande mitt i norra Sverige och hur viktigt investeringar i järnvägen har varit för Polarbröd med sin strävan till klimatsmarta transporter.

Carl Bennet lyfte avslutningsvis för sin del utbildning, forskning och infrastruktur som grunden för tillväxt för norra Sverige och hela Sverige och pekade på möjligheterna att använda pensionskapital för infrastruktursatsningar. Genom att låta sådant kapital arbeta kan pensionskollektivet få en långsiktig avkastning samtidigt som det frigör kapital för investeringar som inte finns i statsbudgeten idag.

20180212Riksdagen
Karin Bodin från Polarbröd vid seminariet i Riksdagen

Västerbotten i Arktis under Västerbotten på Grand

Den 6 februari medverkade North Sweden också på ett seminarium under Västerbotten på Grand Hotell i Stockholm, i regi av Västerbottens Virtuella EU Project Office (VEUPO). Temat var Västerbotten mitt i det europeiska globala Arktis med Björn Lyrvall, Sveriges arktiska ambassadör, Mikael Janson, North Sweden, Erik Bergkvist, Region Västerbotten, samt Umeå Universitets Peter Sköld och Frauke Ecke, SLU.

Seminariet inleddes med Umeå Universitets rektor, Hans Adolfsson, och det modererades av Åsa Bjering från CPMR. Åhörarna fick ta del av olika perspektiv på Arktis och det konstaterades av flera att det finns många olika Arktis. Det finns det Arktis med is som idag smälter och drabbas hårt av klimatförändringarna inklusive urfolken i Arktis, som det också finns ledande forskning i regionen. Det finns det globala politiska Arktis med Arktiska Rådet där EU också vill spela en större roll. Flera av talarna refererade till Kinas precis lanserade strategi som är ett exempel på hur fler och fler lyfter blicken norrut.

Västerbotten och norra Sverige är delar av allt detta, det ”nära, uppkopplade, befolkade, innovativa och utvecklade Arktis”, och därför håller Region Västerbotten på att ta fram en egen Arktisk strategi. Seminariet på Grand Hotel är en del av en serie aktiviteter kopplat till det arbetet och ambitionen är också at göra ett seminarium under European Week of Regions and Cities i Bryssel andra veckan i oktober.

20180212Sverigeiarktis
Björn Lyrvall, Sveriges arktiska ambassadör om Sverige i Arktis

/Mikael Janson

Läs mer om OECD-studien för NSPA

Läs mer om Arktis

12 Feb 2018 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information