Välkomna till North Sweden Sofia och Lovisa

2017-09-05

North Sweden välkomnar våra nya praktikanter Sofia Baumgartner och Lovisa Jonsson till kontoret i Bryssel. De kommer att bistå oss på North Sweden i vårt arbete med bland annat skriva nyheter, rapportera från konferenser, hjälpa till i det dagliga arbetet och allt annat som det innebär att jobba på North Sweden. Praktikperioden sträcker sig från början av september fram till mitten av januari. 

Sofia och Lovisa har delvis samma studiebakgrund då de båda studerar sista året på Politices kandidatprogrammet vid Umeå Universitet där de till våren kommer att skriva sina kandidatuppsatser i statsvetenskap.

Sofia kommer ursprungligen från södra Finland men hon flyttade till Umeå för två år sedan då hon började studera vid Umeå universitet. Innan praktiken på North Sweden var hon på utbytestermin i Tyskland vid University of Konstanz där hon läste kurser i statsvetenskap och tyska. Sofia har varit aktiv i styrelsearbete under sin universitetstid och hoppas att kunskaperna hon fått via det ska vara till hjälp på North Sweden.

– Jag ser fram emot att skriva nyhetsbrev vilket garanterat kommer att lära mig mycket om nya områden som jag inte har kunskap om innan. Jag hoppas få lära mig mera om Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) men önskar också att jag ska kunna bidra med kunskap om Finland eftersom jag anser samarbetet mellan Finland och Sverige som viktigt.  Mitt mål med praktiken är att få värdefulla kunskaper i hur man jobbar i Bryssel med regionala frågor men jag ser också vikten i att lära mig de vardagliga arbetsuppgifterna på kontoret vilket jag hoppas ska vara till fördel i framtiden.

170905 SofiaLovisa 3

Från vänster: Sofia Baumgartner och Lovisa Jonsson

Lovisa har tidigare erfarenhet av arbete i London, praktik vid Sveriges Riksdag samt insyn i styrelsearbete och internationell politik från tid som programansvarig vid Utrikespolitiska föreningen Umeå. Med intresse för EU:s arbete och dess koppling till den regionala politiken menar Lovisa att praktikperioden kommer vara lärorik såväl personligt som yrkesmässigt.

– Det var mitt engagemang för en närbelägen utrikespolitik som fick mig att söka praktik hos North Sweden. Möjligheten att befinna sig i Bryssel där regionalpolitik möter EU är en fantastisk chans till att erhålla praktisk erfarenhet som är en viktig del av min utbildning. Mitt mål med praktiken är att utveckla nya, samt fördjupa befintliga intressen för dessa processer och jag ser verkligen fram emot en händelserik höst på kontoret.

Allmänna nyheter

 • 250 miljoner i EU-stöd till Norr- och Västerbotten från EU:s strukturfonder

  2018-12-17

  Strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland har beslutat att 28 prioriterade projekt i Norr- och Västerbotten ska få dela på 250 miljoner kronor från Europeiska Socialfonden och Europeiska Regionala Utvecklingsfonden. Sedan 2015 har partnerskapet delat ut över 1,5 miljarder kronor för att bidra till regional utveckling i Övre Norrland.

 • EU och den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor

  2018-12-03

  Under den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor den 25 november uppmärksammas problemet med könsbaserat våld världen över. Från den 25 november till den 10 december pågår kampanjer på olika platser i världen i syfte att motverka våld. 2018 års tema är Orange the World: #HearMeToo, vilket bland andra EU-parlamentet i Bryssel och Piteå Science Park uppmärksammade genom att lysa upp sina byggnaderna i färgen orange.

 • Europaparlamentet lanserar dubbla initiativ inför EU-valet 2019

  2018-12-03

  Inför EU-valet 2019 har Europaparlamentet lanserat hemsidan ”Det här gör EU för mig” som syftar till att illustrera i vilken utsträckning som EU gör skillnad för din region, ditt yrke eller din fritidssysselsättning. Därtill har också kampanjen ”Den här gången röstar jag” lanserats med målet att främja det demokratiska engagemanget inför EU-valet.

 • Umeå 2:a i iCapital

  2018-11-07

  Aten är Europas Innovationshuvudstad 2018. Umeå och de övriga fyra finalstäderna Århus, Leuven, Hamburg och Toulouse delar på andraplatsen.

 • Besök av Europa Direkt

  2018-11-06

  Den 30 oktober och 5 november hade North Sweden besök av lärare och elever via Europa Direkt. Besöken inleddes med en presentation av kontorets verksamhet Bryssel.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS