Välkomna till North Sweden Sofia och Lovisa

2017-09-05

North Sweden välkomnar våra nya praktikanter Sofia Baumgartner och Lovisa Jonsson till kontoret i Bryssel. De kommer att bistå oss på North Sweden i vårt arbete med bland annat skriva nyheter, rapportera från konferenser, hjälpa till i det dagliga arbetet och allt annat som det innebär att jobba på North Sweden. Praktikperioden sträcker sig från början av september fram till mitten av januari. 

Sofia och Lovisa har delvis samma studiebakgrund då de båda studerar sista året på Politices kandidatprogrammet vid Umeå Universitet där de till våren kommer att skriva sina kandidatuppsatser i statsvetenskap.

Sofia kommer ursprungligen från södra Finland men hon flyttade till Umeå för två år sedan då hon började studera vid Umeå universitet. Innan praktiken på North Sweden var hon på utbytestermin i Tyskland vid University of Konstanz där hon läste kurser i statsvetenskap och tyska. Sofia har varit aktiv i styrelsearbete under sin universitetstid och hoppas att kunskaperna hon fått via det ska vara till hjälp på North Sweden.

– Jag ser fram emot att skriva nyhetsbrev vilket garanterat kommer att lära mig mycket om nya områden som jag inte har kunskap om innan. Jag hoppas få lära mig mera om Northern Sparsely Populated Areas (NSPA) men önskar också att jag ska kunna bidra med kunskap om Finland eftersom jag anser samarbetet mellan Finland och Sverige som viktigt.  Mitt mål med praktiken är att få värdefulla kunskaper i hur man jobbar i Bryssel med regionala frågor men jag ser också vikten i att lära mig de vardagliga arbetsuppgifterna på kontoret vilket jag hoppas ska vara till fördel i framtiden.

170905 SofiaLovisa 3

Från vänster: Sofia Baumgartner och Lovisa Jonsson

Lovisa har tidigare erfarenhet av arbete i London, praktik vid Sveriges Riksdag samt insyn i styrelsearbete och internationell politik från tid som programansvarig vid Utrikespolitiska föreningen Umeå. Med intresse för EU:s arbete och dess koppling till den regionala politiken menar Lovisa att praktikperioden kommer vara lärorik såväl personligt som yrkesmässigt.

– Det var mitt engagemang för en närbelägen utrikespolitik som fick mig att söka praktik hos North Sweden. Möjligheten att befinna sig i Bryssel där regionalpolitik möter EU är en fantastisk chans till att erhålla praktisk erfarenhet som är en viktig del av min utbildning. Mitt mål med praktiken är att utveckla nya, samt fördjupa befintliga intressen för dessa processer och jag ser verkligen fram emot en händelserik höst på kontoret.

Allmänna nyheter

 • EU Arctic Forum ”Knowing, developing and connecting Arctic” med urfolksdialog

  2018-09-20

  Den 17 september gick det första EU Arctic Forum i regi av EU-kommissionen av stapeln i Bryssel. Temat ”förstå, utveckla och förena Arktis” inkluderade även den årliga dialogen med den arktiska ursprungsbefolkningen. Företrädare från regioner och EU, forskning samt näringsliv och nationella Arktiska aktörer var på plats. Diskussioner om bland annat bredbandsförsörjning i Arktis, handelsmöjligheter, hållbara och innovativa utvecklingsmöjligheter byggde på den arktiska samrådsrapport i EU som nätverket för Northern Sparsely Populated Area (NSPA) bidragit till avseende EU:s framtida investeringsstöd till det nordligaste Europa. Från hemregionerna medverkade Erik Bergqvist, ordförande Region Västerbotten, och Niklas Nordström, kommunstyrelsens ordförande i Luleå. Med från norra Sverige fanns även Åsa Larsson-Blind företrädande Samerådet.

 • Vi välkomnar höstens praktikanter, Michaela och Stina!

  2018-09-20

  Vi välkomnar de nya praktikanterna, Michaela Wikdahl och Stina Skoglöf till North Swedens kontor i Bryssel. De kommer att bistå North Swedens dagliga arbete med exempelvis omvärldsbevakning, nyhetsrapportering och att ta hand om besöksgrupper från hemregionen. Michaela och Stina kommer att praktisera under höstterminen, mellan tidsperioden september till slutet av januari 2019. Vi på North Sweden är glada att ha dem hos oss!

 • Umeå kan bli EU:s innovationshuvudstad

  2018-09-12

  Umeå är en av finalisterna till EU:s utmärkelse ”Capital of Innovation” och kan komma att tilldelas prissumman på 1 miljon Euro. Priset uppmärksammar städer som bidrar till ett innovativt klimat och effektivt använder innovationer i statsförvaltningen.

 • EU-kommissionens och Junckers ”State of the union”- tal 2018

  2018-09-12

  Den 12 september talade Europakommissionens president Jean-Claude Juncker vid sitt fjärde ”State of the union-tal” om vad som är Kommissionens främsta ansvar och prioriteringar innan EU-valet som infaller i maj 2019. Juncker framhöll bland annat att EU bör lägga sig i stort i stora frågor och smått i små frågor. Ett exempel, tillika en udda med omdebatterad fråga, är EU-bestämmelsen om sommar- och vintertid som han anser är en typisk liten fråga som medlemsstater själva ska besluta om.

 • EU satsar 150 miljoner euro på frukt & grönsaker i skolan

  2018-09-12

  Frukt, mellanmål, grönsaker och mjölkprodukter ska ges till skolor inom EU. Det främsta syftet är att förbättra barns hälsa men man vill även satsa på att barnen utbildas inom näringslära. Totalt sett berörs 30 miljoner barn i EU under läsåret 2018/19.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS