PUAB på besök i Bryssel

2011-11-22

111121 Pajala Utveckling ABUnder två dagar har Pajala Utveckling AB rest runt i Bryssel med omnejd för att ta del av nya idéer och erfarenheter kring gränsöverskridande samarbete.

Besöket har, bland annat, inneburit ett möte på Generaldirektoratet för regionalpolitik, där Ann-Kerstin Myléus informerade om EU-kommissionens förslag till ny sammanhållningspolitik och vad det kan innebära för gränsöverskridande samarbete efter 2013. Delegationen besökte också enheten för råvaror på Generaldirektoratet för näringsliv och företagande, där de förde ett samtal och diskussion om gruvnäringens utveckling i Pajalaområdet och dess betydelse för EU. Generaldirektoratet för näringsliv och företagande presenterade även sina tankar om råvaruinitiativet och innovationspartnerskapen. Besökarna mötte även North Sweden, där VD:n för Pajala Utveckling AB, Bengt Niska, presenterade de utmaningar och möjligheter som Pajala står inför de kommande åren.

Förutom möten i Bryssel hann Pajala Utveckling AB även med en resa till gruvregionen Maastricht, där de fick byta erfarenheter och se hur regionen arbetar kring regional utveckling och ett attraktivt företagsklimat. 

/Hanna Högberg och Joel Larsson

Allmänna nyheter

 • Umeåbaserad förening en av vinnarna av Europeiska medborgarpriset 2018

  2018-10-19

  Europeiska medborgarpriset är ett årligt återkommande pris som delas ut av Europaparlamentet och uppmärksammar projekt samt initiativ som främjar europeiska värden. Årets pris som delades ut den 9 oktober hade 50 vinnare, däribland den Umeåbaserade föreningen FATTA! som drivit frågan om att Sverige ska anta en samtyckeslag till sexuellt umgänge vilket infördes i Sverige den 2 juli 2018.

 • North Sweden med på EU-kommissionens seminarium om specifika geografier

  2018-10-19

  Den 11 oktober under European Week of Regions and Cities anordnade EU-kommissionen seminariet EU close to Mountains, Islands and Sparsely Populated Areasdär fokus riktades mot regioner med geografiska karaktärsdrag som präglas av både utmaningar och möjligheter och ESPON-programmet 2020 som har som syfte att främja europeiskt utvecklingssamarbete mellan offentliga myndigheter och politiska aktörer på alla nivåer. På förmiddagen hölls föredrag där Mikael Janson medverkade från North Sweden för Northern Sparsely Populated Areas samverkan mellan glesbefolkade regioner i norr . På eftermiddagen fortsatte diskussionerna med företrädare från olika regionkategorier och forskningsteamet från ESPON kring EU:s stöd för regioner med särskilda karaktärsdrag.

 • Seminarium om hållbart Arktis

  2018-10-10

  Ett viktigt evenemang för North Sweden under European Week of Region and Cities var seminariet Sustainable development of the Arctic for the benefit of all of Europe.

 • Filmvisning av Sameblod

  2018-10-10

  Den 9 oktober under EWRC hölls filmvisningen av Sameblod på Sveriges Representation till EU. Sameblod vann 2017 det prestigefulla LUX-priset.

 • EU:s Researcher’s night motsvarande ForskarFredag i norra Sverige lockar till sig unga

  2018-10-08

  Forskarfredag är en vetenskapsfestival som bjuder in till informella, lärorika och roliga möten mellan allmänheten och forskare varje år den sista fredagen i september månad. ForskarFredag 2018 arrangerades i 300 städer inom Europa, däribland 28 städer i Sverige, bland annat i Piteå, Luleå, Skellefteå samt Umeå. Aktiviteter hölls av forskare och var speciellt riktade mot barn och unga i syfte att inspirera och informera om forskning. Festivalen är European Researcher´s Night som finansieras av Europeiska kommissionen.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS