PUAB på besök i Bryssel

2011-11-22

111121 Pajala Utveckling ABUnder två dagar har Pajala Utveckling AB rest runt i Bryssel med omnejd för att ta del av nya idéer och erfarenheter kring gränsöverskridande samarbete.

Besöket har, bland annat, inneburit ett möte på Generaldirektoratet för regionalpolitik, där Ann-Kerstin Myléus informerade om EU-kommissionens förslag till ny sammanhållningspolitik och vad det kan innebära för gränsöverskridande samarbete efter 2013. Delegationen besökte också enheten för råvaror på Generaldirektoratet för näringsliv och företagande, där de förde ett samtal och diskussion om gruvnäringens utveckling i Pajalaområdet och dess betydelse för EU. Generaldirektoratet för näringsliv och företagande presenterade även sina tankar om råvaruinitiativet och innovationspartnerskapen. Besökarna mötte även North Sweden, där VD:n för Pajala Utveckling AB, Bengt Niska, presenterade de utmaningar och möjligheter som Pajala står inför de kommande åren.

Förutom möten i Bryssel hann Pajala Utveckling AB även med en resa till gruvregionen Maastricht, där de fick byta erfarenheter och se hur regionen arbetar kring regional utveckling och ett attraktivt företagsklimat. 

/Hanna Högberg och Joel Larsson

Allmänna nyheter

 • Norra Europa positionerar sig för EU:s långtidsbudget

  2018-05-23

  EU-kommissionens förslag till långtidsbudget för EU kommande programperioden 2021—2027 presenterades den 2 maj och i slutet av maj och början av juni kommer de konkreta regleringarna för de olika budgetområdena såsom utformningen av regionalpolitiken. Nätverken för Europaforum Norra Sverige, EFNS, med de fyra nordligaste svenska regionerna samt Northern Sparsely Populated Areas, NSPA, för norra Sverige, Finland och Norge har tagit fram var sin första kommentar i form av positioner för vad nu lagda förslag betyder för regionerna i norr inför kommande regleringar och stundande förhandlingar i EU. Utgångspunkten är en positiv syn på EU-kommissionens lagda budgetförslag.

 • Umeå kreativa EU-ledare

  2018-05-23

  EU-kommissionen har släppt en rapport om socio-ekonomisk utveckling i regioner och städer i Europa med fokus på utveckling av kultur och kreativa sektorer.

 • Näringsliv från Norr på besök

  2018-05-23

  22-23 maj var yrkesverksamma näringslivsutvecklare från Skellefteå, Piteå och Älvsbyn på besök i Bryssel med intresse för bland annat entreprenörskap och nyföretagande.

 • Arctic Project Awards 2018

  2018-05-16

  För andra gången lanseras The Arctic Project Awards. Priset delas ut i syfte att uppmärksamma och förespråka goda exempel på gränsöverskridande samarbete i de arktiska regionerna.

 • North Sweden och NSPA anordnar öppet seminarium i Europaparlamentet

  2018-05-16

  Den 19 juni kommer North Sweden tillsammans med Northern Sparesly Populated Areas (NSPA) att finnas på plats i Europaparlamentet för att anordna ett öppet seminarium med fokus på norra Europas regioner och dess potentialer samt behov. Seminariet presenteras av den svenska Europaparlamentarikern Aleksander Gabelic samt den finska Europaparlamentarikern Elsi Katainen. Medverkande är bland annat företrädare från regionerna som ingår i NSPA, företrädare från EU-kommissionen samt från OECD.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS