PUAB på besök i Bryssel

2011-11-22

111121 Pajala Utveckling ABUnder två dagar har Pajala Utveckling AB rest runt i Bryssel med omnejd för att ta del av nya idéer och erfarenheter kring gränsöverskridande samarbete.

Besöket har, bland annat, inneburit ett möte på Generaldirektoratet för regionalpolitik, där Ann-Kerstin Myléus informerade om EU-kommissionens förslag till ny sammanhållningspolitik och vad det kan innebära för gränsöverskridande samarbete efter 2013. Delegationen besökte också enheten för råvaror på Generaldirektoratet för näringsliv och företagande, där de förde ett samtal och diskussion om gruvnäringens utveckling i Pajalaområdet och dess betydelse för EU. Generaldirektoratet för näringsliv och företagande presenterade även sina tankar om råvaruinitiativet och innovationspartnerskapen. Besökarna mötte även North Sweden, där VD:n för Pajala Utveckling AB, Bengt Niska, presenterade de utmaningar och möjligheter som Pajala står inför de kommande åren.

Förutom möten i Bryssel hann Pajala Utveckling AB även med en resa till gruvregionen Maastricht, där de fick byta erfarenheter och se hur regionen arbetar kring regional utveckling och ett attraktivt företagsklimat. 

/Hanna Högberg och Joel Larsson

Allmänna nyheter

 • "State of Play": Framtidens regionalpolitik i ett osäkert läge

  2018-02-21

  Den 14 februari presenterade EU-kommissionen ett diskussionsunderlag avseende budgeten för nästa programperiod från 2021 och framåt, ”Post-2020”. Det som nu sägs är att det konkreta budgetförslaget kommer redan den 2 maj och har därmed flyttats fram ytterligare i tiden i syfte att ge mer tid för de helt klart komplicerade förhandlingar som följer. I förra ”State of Play” diskuterades hur debatten nu går övergripande om budgeten. I denna följer en fördjupning kring vad som går att tro om regionalpolitiken, den så kallade sammanhållningspolitiken, med sitt stöd till inte minst norra Sverige.

 • Umeå Universitet på besök

  2018-02-14

  Under förra veckan var en forskargrupp från Umeå Universitet på besök i Bryssel. Syftet var att få insikt i EU:s FOI-politik och dess effekter.

 • Praktikantrapport om nya Sidenvägen

  2018-02-14

  Under sin praktiktid på North Swedens kontor i Bryssel hösten 2017 fick praktikanterna skriva rapporter om särskilt valda ämnen. Sofia Baumgartner valde i samråd med Mona Mansour, Senior Adviser European Affairs på North Sweden, att skriva sin rapport om handelsrutten ”Northern Axis- Sidenvägen” som sträcker sig mellan Kouvola i Finland och Xi’an i Kina, samt ruttens koppling till Norrbotten och Västerbotten.

 • North Sweden i Stockholm

  2018-02-12

  North Sweden medverkade på två arrangemang i Stockholm, dels ett seminarium i riksdagen samt ett seminarie om Västerbotten i Arktis på Granddagarna.

 • ”State of Play”: Skarpt läge för kommande budgetförslag i EU

  2018-01-31

  Förberedelserna pågår för fullt för kommande förslag om EU:s budget för 2021 och framåt, som ska presenteras under våren tillsammans med regleringarna för i princip allt i EU, inte minst regionalpolitiken. Diskussionen är livlig och osäkerheterna är stora med många motsättningar och till det Brexit. Det blir neddragningar och frågan är vad som blir kvar av EU:s regionalstöd till norra Sverige. Mikael Janson ger en lägesbild.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS