Rapport: Mitt i EU:s arktiska fokus

2015-02-03

Hur ska Norra Sverige möta de arktiska frågorna? Varför bör Övre Norrland anamma Arktispolitiken? Erica Rönnqvist, praktikant under hösten hos North Sweden, har tagit fram rapporten ”Norrbotten och Västerbotten – mitt i EU:s arktiska fokus”

Rapporten sammanfattar de diskussioner som förs inom EU och globalt kring det arktiska området utifrån det växande intresset och den uppmärksamhet som nu också riktas mot Europas Arktiska områden, till vilka Övre Norrland hör. Rapporten ger en inblick i vad som sker i den politiska utvecklingen på området samt vad det innebär för Norrbotten och Västerbotten att vara EU:s förlängda arm i den arktiska regionen. 

Syftet med rapporten är att visa hur viktigt det är för aktörerna i Övre Norrland att delta i processen samt att ge ett underlag för en diskussion om vad som bör fokuseras på. Utgångspunkten är North Swedens perspektiv på den arktiska diskussionen inom EU och dess betydelse för våra regioner, som sammanställts i denna rapport. 

Läs rapporten ”Norrbotten och Västerbotten – mitt i EU:s arktiska fokus”  i sin helhet

//Kejvan Bexenius

Allmänna nyheter

 • EU och den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor

  2018-12-03

  Under den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor den 25 november uppmärksammas problemet med könsbaserat våld världen över. Från den 25 november till den 10 december pågår kampanjer på olika platser i världen i syfte att motverka våld. 2018 års tema är Orange the World: #HearMeToo, vilket bland andra EU-parlamentet i Bryssel och Piteå Science Park uppmärksammade genom att lysa upp sina byggnaderna i färgen orange.

 • Europaparlamentet lanserar dubbla initiativ inför EU-valet 2019

  2018-12-03

  Inför EU-valet 2019 har Europaparlamentet lanserat hemsidan ”Det här gör EU för mig” som syftar till att illustrera i vilken utsträckning som EU gör skillnad för din region, ditt yrke eller din fritidssysselsättning. Därtill har också kampanjen ”Den här gången röstar jag” lanserats med målet att främja det demokratiska engagemanget inför EU-valet.

 • Umeå 2:a i iCapital

  2018-11-07

  Aten är Europas Innovationshuvudstad 2018. Umeå och de övriga fyra finalstäderna Århus, Leuven, Hamburg och Toulouse delar på andraplatsen.

 • Besök av Europa Direkt

  2018-11-06

  Den 30 oktober och 5 november hade North Sweden besök av lärare och elever via Europa Direkt. Besöken inleddes med en presentation av kontorets verksamhet Bryssel.

 • Piteå kommun erhåller 4 miljoner kronor som ledarprojektpartner i EU-migrantprojekt

  2018-10-31

  Piteå kommun har tilldelats drygt fyra miljoner kronor av Europeiska socialfonden (ESF) för det transnationella projektet ”Employment for Migrants” som sträcker sig mellan tidsperioden 2018–2021 och syftar till att få in utrikesfödda på arbetsmarknaden. ESF är Europas viktigaste ekonomiska instrument för att stödja arbetstillfällen, hjälpa människor att få bättre jobb och säkra rättvisare jobbmöjligheter för alla EU-medborgare. En av prioriteterna med ESF är att främja social integration genom att hjälpa människor från missgynnade grupper att komma in i arbete.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS