Socialdemokraterna i Norrbotten på besök hos North Sweden

2017-10-13

Tisdag förmiddag den 26e september var Socialdemokraterna i Norrrbotten på besök hos North Sweden European Office för att utveckla sin kunskap om regionernas roll i EU-politiken. Direktör Mikael Janson höll en presentation om verksamheten och dess viktiga roll i att lyfta fram Norrbottens och Västerbottens intressen på Brysselarenan.

171013 Norrbottens S-grupp

Mikael Janson visade på konkreta exempel där norra Sverige gjort en tydlig skillnad genom exempelvis nätverket Northern Sparsely Populated Area (NSPA) som idag aktivt påverkar beslut gällande norra Europas glesbygd samt genom arbetet för att Norrbotniabanan och den Bottniska korridoren ska få plats på EU:s framtida infrastruktursatsningar.

Anders Öberg, regionråd vid region Norrbotten menar att det är viktigt att resa till Bryssel och North Sweden för att lära mer och på plats få bredare bakgrund till aktuella frågor som debatteras och diskuters i Europa. Han säger att regionerna har en viktig roll i förändringen och utvecklingen av EU- processen och på de områden där regionerna behöver följa frågorna.

”Vi på hemmaplan kan i kontakterna med våra ständiga representanter i Bryssel bidra med att skapa förståelse för vårt perspektiv. Dessa frågor är en stor del av vår vardag och frågor som även diskuteras i kommunerna och region Norrbotten.”  sade Öberg efter besöket.

Träffen på North Sweden, regionens egen representation på plats i Bryssel och de andra besöken under de intensiva dagarna gav besökarna en bra bild av hur arbetet på plats sker, hur Norrbotten deltar och vilka frågor som just nu är de mest aktuella påpekade han fortsättningsvis.

Vi tackar Socialdemokraterna i Norrbotten för ett trevligt besök.

Vill ni läsa mer om besöket kan ni göra det här.

/Lovisa Jonsson

 

Allmänna nyheter

 • 250 miljoner i EU-stöd till Norr- och Västerbotten från EU:s strukturfonder

  2018-12-17

  Strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland har beslutat att 28 prioriterade projekt i Norr- och Västerbotten ska få dela på 250 miljoner kronor från Europeiska Socialfonden och Europeiska Regionala Utvecklingsfonden. Sedan 2015 har partnerskapet delat ut över 1,5 miljarder kronor för att bidra till regional utveckling i Övre Norrland.

 • EU och den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor

  2018-12-03

  Under den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor den 25 november uppmärksammas problemet med könsbaserat våld världen över. Från den 25 november till den 10 december pågår kampanjer på olika platser i världen i syfte att motverka våld. 2018 års tema är Orange the World: #HearMeToo, vilket bland andra EU-parlamentet i Bryssel och Piteå Science Park uppmärksammade genom att lysa upp sina byggnaderna i färgen orange.

 • Europaparlamentet lanserar dubbla initiativ inför EU-valet 2019

  2018-12-03

  Inför EU-valet 2019 har Europaparlamentet lanserat hemsidan ”Det här gör EU för mig” som syftar till att illustrera i vilken utsträckning som EU gör skillnad för din region, ditt yrke eller din fritidssysselsättning. Därtill har också kampanjen ”Den här gången röstar jag” lanserats med målet att främja det demokratiska engagemanget inför EU-valet.

 • Umeå 2:a i iCapital

  2018-11-07

  Aten är Europas Innovationshuvudstad 2018. Umeå och de övriga fyra finalstäderna Århus, Leuven, Hamburg och Toulouse delar på andraplatsen.

 • Besök av Europa Direkt

  2018-11-06

  Den 30 oktober och 5 november hade North Sweden besök av lärare och elever via Europa Direkt. Besöken inleddes med en presentation av kontorets verksamhet Bryssel.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS