Socialdemokraterna i Norrbotten på besök hos North Sweden

2017-10-13

Tisdag förmiddag den 26e september var Socialdemokraterna i Norrrbotten på besök hos North Sweden European Office för att utveckla sin kunskap om regionernas roll i EU-politiken. Direktör Mikael Janson höll en presentation om verksamheten och dess viktiga roll i att lyfta fram Norrbottens och Västerbottens intressen på Brysselarenan.

171013 Norrbottens S-grupp

Mikael Janson visade på konkreta exempel där norra Sverige gjort en tydlig skillnad genom exempelvis nätverket Northern Sparsely Populated Area (NSPA) som idag aktivt påverkar beslut gällande norra Europas glesbygd samt genom arbetet för att Norrbotniabanan och den Bottniska korridoren ska få plats på EU:s framtida infrastruktursatsningar.

Anders Öberg, regionråd vid region Norrbotten menar att det är viktigt att resa till Bryssel och North Sweden för att lära mer och på plats få bredare bakgrund till aktuella frågor som debatteras och diskuters i Europa. Han säger att regionerna har en viktig roll i förändringen och utvecklingen av EU- processen och på de områden där regionerna behöver följa frågorna.

”Vi på hemmaplan kan i kontakterna med våra ständiga representanter i Bryssel bidra med att skapa förståelse för vårt perspektiv. Dessa frågor är en stor del av vår vardag och frågor som även diskuteras i kommunerna och region Norrbotten.”  sade Öberg efter besöket.

Träffen på North Sweden, regionens egen representation på plats i Bryssel och de andra besöken under de intensiva dagarna gav besökarna en bra bild av hur arbetet på plats sker, hur Norrbotten deltar och vilka frågor som just nu är de mest aktuella påpekade han fortsättningsvis.

Vi tackar Socialdemokraterna i Norrbotten för ett trevligt besök.

Vill ni läsa mer om besöket kan ni göra det här.

/Lovisa Jonsson

 

Allmänna nyheter

 • Umeå kan bli EU:s innovationshuvudstad

  2018-09-12

  Umeå är en av finalisterna till EU:s utmärkelse ”Capital of Innovation” och kan komma att tilldelas prissumman på 1 miljon Euro. Priset uppmärksammar städer som bidrar till ett innovativt klimat och effektivt använder innovationer i statsförvaltningen.

 • EU-kommissionens och Junckers ”State of the union”- tal 2018

  2018-09-12

  Den 12 september talade Europakommissionens president Jean-Claude Juncker vid sitt fjärde ”State of the union-tal” om vad som är Kommissionens främsta ansvar och prioriteringar innan EU-valet som infaller i maj 2019. Juncker framhöll bland annat att EU bör lägga sig i stort i stora frågor och smått i små frågor. Ett exempel, tillika en udda med omdebatterad fråga, är EU-bestämmelsen om sommar- och vintertid som han anser är en typisk liten fråga som medlemsstater själva ska besluta om.

 • EU satsar 150 miljoner euro på frukt & grönsaker i skolan

  2018-09-12

  Frukt, mellanmål, grönsaker och mjölkprodukter ska ges till skolor inom EU. Det främsta syftet är att förbättra barns hälsa men man vill även satsa på att barnen utbildas inom näringslära. Totalt sett berörs 30 miljoner barn i EU under läsåret 2018/19.

 • Välkomna, Niklas & Julia!

  2018-09-12

  Innan sommaren fick North Sweden tillskott i personalstyrkan på kontoret i Bryssel med Niklas Johansson och Julia Hanson. Varmt välkomna!

 • North Sweden välkomnar de nya praktikanterna!

  2018-09-04

  Vi välkomnar de nya praktikanterna, Stina Skoglöf och Gustaf Swartling till North Swedens kontor i Bryssel. De kommer att bistå North Swedens dagliga arbete med exempelvis omvärldsbevakning, nyhetsrapportering och att ta hand om besöksgrupper från hemregionen. Stina och Gustaf kommer att praktisera under höstterminen, mellan tidsperioden september till slutet av januari 2019. Vi på North Sweden är glada att ha dem hos oss!

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS