Stort intresse för framtidens Arktis och vägen framåt

Den 20 november var det för 8:e gången dags för Arctic Futures Symposium, ett forum för aktörer och intressenter på den arktiska arenan att samlas för att diskutera framtidens Arktis och dess utvecklingspotential med North Sweden som en av arrangörerna. Norrbottens och Västerbottens regioner representerades på flera av fokusområdena under konferensen.

171128 Mikael Arctic

Mikael Janson, North Sweden, inleder 2017 års Arctic Futures Symposium i Bryssel

Mikael Janson, direktör för North Sweden European Office var huvudmoderator för konferensen och inledde dagen med att välkomna alla deltagare och talare till den fullsatta konferensen med International Polar Foundation som värd för symposiet. Han konstaterade inledningsvis att det finns flera olika Arktis, men att de har en sak gemensamt: Vikten av att utgå från de lokala och regionala perspektiven genom att investera i människorna och möjligheterna i den arktiska regionen. Genom regionala exempel och den samverkan som finns mellan länderna i Arktiska Rådet samt aktuell forskning samlades aktörer och intressenter från bland annat EU-kommissionen, nationell och regional nivå, samiska företrädare, näringsliv och universitet under dagen för att diskutera framtidens utveckling i Arktis.

Bland huvudtalarna fanns João Aguiar Machado, generaldirektör för EU-kommissionens maritima enhet, DG Mare, som är de som samordnar EU:s arktiska policyarbete och den pågående Arctic Stakeholder Forum som skall presentera EU:s framtida prioriteringar för Arktis med fokus på de egna arktiska regionerna i norra Sverige och Finland, samt Christian Leffler, vice generalsekreteraren för EU:s utrikestjänst, European External Action Service, EEAS, som håller i EU:s externa arktiska relationer i dialog med bland annat North Sweden och regionerna i norra Europa. De pekade på vikten av att ha med de regionala perspektiven och dels den goda samverkan som är i den unika pågående samverkansprocess som följt på den ny arktiska policy för EU som lades fram 2016, dels det stora engagemang som finns från aktörerna i Arktis i det arbetet.

Utöver huvudanförandena anordnades under dagens lopp sex olika panelsamtal som berörde ämnen som Arktis samarbete med EU, framtidens arktiska forskningssamverkan, ett hållbarare Arktis, bioekonomiska möjligheter för Arktis samt vikten av investeringar i utbildning och ekonomiska förutsättningar för Arktis befolkning. Talarna som inbegrep företrädare från Kanada, USA, Grönland, Färöarna utöver representanter från EU och Europas arktiska länder Finland, Norge, Danmark och Sverige. I den första panelen deltog de ambassadörerna i Arktiska Rådet med bland andra den nya svenska arktiska ambassadören Björn Lyrvall.

171128 Åsa Erik Arctic

Åsa Larsson Blind, Samerådet, & Erik Bergkvist, Region Västerbotten, om att utgå från och investera i de som bor i regionen

På förmiddagen deltog även Samerådets ordförande Åsa Larsson Blind från norra Sverige i en panel som diskuterade Arktisk samverkan med EU. Under eftermiddagen avhandlades hållbarhet och bioekonomi där Bo Krogvig från LKAB på plats som berättade om hur deras produkter inom gruvindustrin blivit de mest klimatsmarta i världen. Även inom området utbildning och ekonomiska förutsättningar fanns regional representation på plats i form av Erik Bergkvist från Region Västerbotten som ville belysa att variation är en styrka och att avståndet i våra regioner kan skapa innovationsmässiga förutsättningar som ej finns i tätbefolkade områden.

171128 Krogvig Arctic

Bo Krogvig, om LKAB:s hållbarhetsarbete i en panel om ett hållbart Arktis

Genom att samla Arktis olika intressenter och aktörer hoppas man skapa ett forum för kommunikation mellan aktörerna och EU för att diskutera hur aktörerna gemensamt kan utveckla ett hållbart Arktis och vilka olika investeringsbehov som finns för att göra detta till verklighet. För att från EU:s sida ytterligare stärka den arktiska dimensionen har en ny arktisk EU-ambassadör utsetts, Marie-Anne Coninsx, som i en av panelerna sade att "Arbetet i Arktis visar på internationellt samarbete där lokala och regionala arktiska aktörer kommer samman och samarbetar med EU för att främja investeringar och hållbar utveckling".

Läs mer om seminariet

Läs mer om den pågående EU arktiska samrådsprocessen

Läs mer om utrikestjänstens arktiska arbete

/Mikael Janson & Lovisa Jonsson

 

28 Nov 2017 Norra Sverige i EU

Norra Sverige i EU

North Sweden arbetar för att norra Sverige ska få bästa förutsättningar att ta del av de möjligheter som EU-medlemskapet ger och samtidigt på bästa sätt bidra till att utveckla Unionen. Regionens styrkor och potential ska vara väl synliggjorda för EU:s beslutsfattare i de frågor som påverkar regionen.

Kontaktperson: Mikael Janson

Mer information