Tack till Stina och Michaela!

2019-01-15

När ett nytt år tagit vid är det dags att tacka höstens praktikanter, Stina Skoglöf och Michaela Wikdahl, för deras tid hos oss på North Sweden European Office. De har under sin tid på kontoret allmänt hållit ordning och reda (vilket vi är oerhört tacksamma för) samt stöttat oss med diverse saker i det operativa arbetet. Exempelvis med att arrangera konferenser, seminarier och möten samt nyhetsbevakning.

Bild 1

Stina och Michaela vill dela med sig av sina erfarenheter om praktikanttiden på North Sweden. Därtill ger de sin syn på hur de har upplevt det sociala livet som staden Bryssel erbjuder.

Vad tar du med dig från din praktik och din tid i Bryssel?

Stina: Jag kommer ta med mig så mycket, det är svårt att välja ut något specifikt men alla inspirerade möten med politiker och företrädare har varit väldigt lärorika. Att få uppleva EU från insidan och att få delta i konferenser, seminarier och nätverksträffar har varit en häftig upplevelse, som jag är glad att jag fick chansen att göra.

Michaela: Det främsta jag tar med mig är hur framgångsrika regioner, och framförallt norra Sverige, är på EU-arenan och hur många olika sätt det finns att påverka. Såklart har också min kunskap om EU, dess institutioner och beslutsvägar förbättrats. Sammantaget är all den kunskap jag inhämtat här i Bryssel något som kurslitteraturen aldrig kunnat ge mig.

Ett roligt inslag i praktiken var också praktikantnätverket Minireg där jag hittade många nya bekantskaper. Det fantastiska med Bryssel är också att det är så nära till resten av Europa och bra utbud av tågtrafik vilket har gjort att jag kunnat besöka flera städer och länder under min tid här.

Vad har du för tips till personer som funderar på att göra praktik i Bryssel?

Stina: Att undersöka vilka praktikmöjligheter som finns i Bryssel, utifrån dina egna studier eller intresseområde. Man behöver inte ha studerat ett samhällsvetarämne för att få praktisera, alla ämnen och områden finns inom EU:s intresseområde. Ett tips är att bevaka Universitets-och högskolerådets (UHR) hemsida, där finns det flera tips angående praktik utomlands och de brukar även arrangera workshops på svenska universitet.

Michaela: Våga sök! Bryssel är en fantastisk stad där du är mitt i EU-bubblan, det är lätt att skaffa boende, enkelt att nätverka och lätt att lära känna människor privat. För mig har praktiken på North Sweden varit väldigt rolig och lärorik, även om tiden tyvärr gick alldeles för snabbt.

Vad ska du göra efter praktiken?

Stina: Efter praktiken flyttar jag tillbaka till Umeå och skriver min masteruppsats, som en del av sista terminen på Masterprogrammet i Statsvetenskap.

Michaela: För mig väntar arbetsmarknaden då jag efter avklarad praktik är klar med min Politices kandidatexamen (Har du ett jobberbjudande? – Slå en pling!).

Bild 2

Tack för oss!

/Stina & Michaela

Vi på North Sweden vill önska Stina och Michaela stort lycka till i framtiden och tackar för er tid hos oss!

Allmänna nyheter

 • Tornedalsskolan och Baldergymnasiet vinnare i Euroscola-tävlingen

  2019-02-19

  Till 2019 har både Tornedalsskolan i Haparanda och Baldergymnasiet i Skellefteå vunnit möjligheten att åka till Bryssel som en del av Euroscola-projektet. Euroscola är ett projekt som startades av EU-parlamentet 1990. Varje år välkomnar Euroscola tusentals elever från EU:s medlemsländer, för att för en dag prova på att vara Europaparlamentariker i Strasbourg.

 • Forum Jämställdhet i Luleå

  2019-02-13

  Forum Jämställdhet anordnades av Region Norrbotten och Luleå kommun i Luleå 30-31 januari. Programmet uppmärksammade regionalt och lokalt jämställdhetsarbete.

 • Hur mäts sociala framsteg?

  2019-02-13

  Region Västerbotten och Umeå kommun har bjudits in till en referensgrupp som ska bistå EU-kommissionen i utvecklingen av ett index för sociala framsteg.

 • Välkomna Clara och Hannes!

  2019-01-28

  North Sweden välkomnar vårens nya praktikanter, Hannes Wigerfelt och Clara Lundén till kontoret i Bryssel. Clara och Hannes kommer att hjälpa till i det dagliga administrativa arbetet på kontoret och stötta oss med nyhetsbevakning och att rapportera från konferenser och allt annat som det innebär att jobba på North Sweden. Hannes och Clara stannar hos oss under fem månader fram till juni månad. Hjärtligt välkomna!

 • Citizens’ App ska få dig att upptäcka EU i din smartphone

  2019-01-18

  Den nya appen Citizens’ App som utvecklats av Europaparlamentet inför EU-valet i maj visar exempel på hur EU formar vår vardag och uppmuntrar dig att engagera dig i EU:s framtid.

Fler nyheter »

Prenumerera på Nyheter via RSS